<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Magyarországon és Ausztriában sokáig hasonlóan alakult a járványgörbe, az idei évben azonban valami megváltozott. Míg szomszédunkban egyre kevesebben haltak meg, a korlátozások pedig lazultak, addig itthon ismét elszállt az áldozatok száma, tegnaptól pedig szigorodott a karantén. A hazai válságkezelők a brit mutánsra mutogatnak, amely azonban Ausztriában is hónapok óta jelen van. A lapunknak nyilatkozó helyi újságíró szerint feszültség azért az osztrák társadalomban is érezhető.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, ami történik körülöttünk. Különösen Ausztria fontos számunkra, amely a mi laboratóriumunk

jelentette ki Orbán Viktor még november elején.

A kormányfő ezzel arra utalt, hogy nyugati szomszédunkat hasonlóan érintheti a koronavírus-járvány, mint minket, ezért az ottani tapasztalatokat is felhasználhatjuk majd a válságkezelésben.

Aligha véletlen, hogy november 11-én a magyar kormány nagyrészt azokat a korlátozásokat vezette be, amiket Ausztria november elején már meglépett. (A november közepi további, ideiglenes osztrák szigorításokat azonban nem követte – egészen tegnapig.)

Ünneplők Bécs központjában, a Stephansplatzon 2020. december 31-én. EPA/CHRISTIAN BRUNA Ünneplők Bécs központjában, a Stephansplatzon 2020. december 31-én. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Osztrák javulás, magyar hanyatlás 

A két ország járványgörbéje  – néhány hét csúszással – sokáig együtt mozgott: a fertőzöttek hivatalos száma Ausztriában november közepén, Magyarországon december elején tetőzött, majd mindkét országban csökkenni kezdett.

Január végétől azonban elvált egymástól a két görbe: miközben az osztrák csak enyhén emelkedik, a magyar kilőtt.

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Sokáig hasonlóan alakult a két ország Covid halálozási görbéje is: december elején és végén volt a legrosszabb a helyzet, majd javulni kezdtek a mutatók.               

Február eleje óta azonban ellentétes irányba mutat a két görbe: míg Ausztriában folyamatosan és jelentősen csökkent a napi áldozatok száma (az elmúlt egy hétben pedig stagnált a hétnapos átlagot tekintve), addig a magyar halálozások száma megugrott.

A napi koronavírusos halálesetek száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Hasonló trendek figyelhetők meg a kórházi ápolásra szoruló Covid-betegek számában is:  

Kórházban ápolt Covid-betegek száma Ausztriában és Magyarországon.  (Forrás: Our World in Data)Kórházban ápolt Covid-betegek száma Ausztriában és Magyarországon. (Forrás: Our World in Data)

Míg Ausztriában javult a helyzet, Orbán Viktor február 25-én szakértőkre hivatkozva azt mondta:

Csupa rossz hírem van. (…) Az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk. Az újfajta mutációk miatt a fertőzések száma erősen nő és nőni fog. Olyan terhelés lesz a kórházainkon, mint amilyen még nem volt.

Március 5-én pedig bejelentette a november óta érvényes korlátozások szigorítását, amelyek hétfőn életbe is léptek. Bezártak az óvodák és az iskolák, nem nyithat ki az üzletek nagy része, nagyrészt szünetelnek a szolgáltatások, minden közterületen kötelező a maszkviselés, valamint marad a kijárási tilalom este nyolc és reggel öt óra között.

Osztrák lazítás

Ausztria viszont ezen a téren is az ellenkező (és jobb) irányban halad:

február 8-tól jelentősen enyhültek a korlátozások.

Szigorú feltételekkel, de kinyitottak az iskolák, üzletek, múzeumok, könyvtárak, állatkertek, ismét lehet testi közelséggel járó szolgáltatásokat (hajvágás, masszázs, tetoválás) kínálni, a kijárást pedig már „csak” éjjel korlátozzák.

Az ellentétes (és hazánkra nézve kedvezőtlen) trendek azért is furcsák, mert átoltottság tekintetében sokkal jobban állunk Ausztriánál – sőt, az összes többi szomszédos országnál is Szerbia kivételével. Míg itthon 13,3 beadott oltás jut 100 lakosra, addig Ausztriában mindössze 8,9. (A bécsi magyar nagykövetség szerint több osztrák már jelezte, hogy Magyarországon szeretné beoltatni magát, de el kell őket utasítani.)

A Covid elleni, beadott oltások száma 100 lakosra vetítve térségünk országaiban. (Forrás: Our World in Data)A Covid elleni, beadott oltások száma 100 lakosra vetítve térségünk országaiban. (Forrás: Our World in Data)

A szomszédban is van mutáns

De akkor miért romlik a magyar helyzet, és miért javul az osztrák?

A magyar hatóságok főleg a brit mutánssal magyarázzák a harmadik hullámot, mivel az mintegy 70 százalékkal fertőzőbb az „alapverziónál”. Megjelenését január 13-án jelentették be.

A brit mutáns ugyanakkor Ausztriában már január eleje óta jelen van, mára pedig dominánssá vált: tízből hat Covid-fertőzés köthető hozzá.

Úgy tűnik tehát, hogy a rosszabb magyar helyzetet nem lehet a brit mutánsra fogni.

Egy magyarázat lehet, hogy az osztrákoknál eddig nagyobb korlátozások voltak – a kijárási korlátozást például napközbenre is bevezették –, de ez is csak részben igaz. A november közepi szigorítást ugyanis lazítás követte december elején, a december végi szigorításokon pedig február elején enyhítettek,

azaz szomszédunkban sem volt hosszú hónapokig tartó, szigorú karantén.

Ezzel együtt Bécsben a hétvégén ismét több ezren (más források szerint több tízezren) tüntettek a korlátozások ellen, részben maszk nélkül.

Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung napilap szerkesztője a Privátbankár.hu-nak azt mondta: a hangulat feszült, a demonstrálók között huligánok és szélsőjobboldaliak is megjelentek. Szerinte a tüntetésekre a politika is rátelepszik. 

Minél tovább tart a pandémia, minél inkább belefáradnak a polgárok, annál inkább megcélozza a vírustagadókat és -szkeptikusokat a jobboldali-populista Szabadságpárt           

- fogalmazott.  

Fegyelmezettek, de elegük van  

Ugyanakkor az osztrákok túlnyomó többsége ha nem is örömmel, de még mindig elfogadja a korlátozásokat: egy februári közvélemény-kutatás szerint

tízből kilencen tartják magukat az előírásokhoz.

Szakértők ugyanakkor hozzáteszik, hogy a valóság nem ilyen szép: a hajlandóság a szigorító intézkedések betartására ott is érezhetően csökken,

azaz a "szomszédokon" is úrrá lett a "karantén-fáradtság".  

Ebben persze vastagon benne van az is, hogy az emberek negyven százalékának csökkentek a bevételei.

A bizalom az osztrák kormány válságkezelésében mindenesetre 58-ról 40 százalékra esett tavaly november és idén február vége között, a megkérdezettek fele pedig úgy véli, hogy március közepén már a vendéglátóhelyeket is ki kell nyitni.

Kérdés ugyanakkor, hogy mennyire lesz tartós a járványhelyzet javulása. Néhány mutató ugyanis ismét romlani kezdett.  

A fertőzésszám egész Ausztriában növekszik, ezért a kormány tervei a további nyitásra nagyon megkérdőjelezhetőek

- véli Alexander Dworzak.

Összegezve: a hosszú távú trendeket és az összes mutatót tekintve az ottani válságkezelés jelenleg sikeresebbnek tűnik a magyarnál.

Ausztriának eddig hosszú hard lockdown nélkül, lassú oltakozással is sikerült az, ami Magyarországnak nem: el tudta kerülni a harmadik hullámot.

Arra még nincs válasz, hogy ennek pontosan mi az oka, és véglegesen sikerült-e megfékezniük a harmadik hullám kitörését.

Az operatív törzs mai tájékoztatója szerint Ausztria mindenesetre Magyarországot is a magas kockázatú kategóriába sorolta be, és szigorította a határátlépés feltételeit.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több pénzt spórolnak a szülők a gyerekeiknek, mint a pandémia előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 09:34
Az OTP Bank saját adatai alapján a gyermekeinkről való gondoskodás továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepel.
Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos