<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Újabb korlátozásokat jelenthet be az osztrák kormány szombaton a koronavírus-ellenes küzdelem jegyében. Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung szerkesztője lapunknak azt mondta: a kormány most főleg az esetszámokat akarja csökkenteni, és megvédené a kórházakat a túlterheléstől. A pártpolitika ott is rárakódik a válságkezelés vitáira.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, ami történik körülöttünk. Különösen Ausztria fontos számunkra, amely a mi laboratóriumunk

-jelentette ki múlt héten Orbán Viktor arra utalva, hogy nyugati szomszédunk tapasztalatait és stratégiáját az átlagnál jobban figyelembe veszi a magyar kormány a Covid elleni küzdelem során.

Az osztrák minta

Nem meglepő tehát, hogy a miniszterelnök hétfőn szerdai hatállyal nagyrészt ugyanazokat a szigorításokat (éjszakai kijárási tilalom, éttermek és sportlétesítmények bezárása, rendezvények betiltása, távoktatás bevezetése közép- és felsőfokon) jelentette be, amelyeket az osztrák kormány már november harmadikán – hozzánk képest nyolc nappal korábban – bevezetett.           

Az osztrákok szintén az ugrásszerűen növekvő fertőzöttségi adatokkal és az egészségügy túlterhelésének elkerülésével indokolták a minimum négy hétig tartó "lockdown light"-ot. 

Ha most nem cselekszünk, az intenzívosztályok túl fognak terhelődni

-jelentette ki Sebastian Kurz kancellár akkor.

Nézők érkeznek koncertre a schönbrunni kastélynál Bécsben 2020. szeptember 18-án. Ma már ilyesmi elképzelhetetlen. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Nézők érkeznek koncertre a schönbrunni kastélynál Bécsben 2020. szeptember 18-án. Ma már ilyesmi elképzelhetetlen. EPA/CHRISTIAN BRUNA

De vannak-e már eredményei a korlátozásoknak? Támogatják-e az osztrákok a kormány válságkezelését, és ott mi a fontosabb: a járvány leküzdése vagy a gazdaság lendületben tartása és a társadalmi károk mérséklése?

Sajnos az újonnan fertőzöttek száma a részleges karantén kezdete, múlt kedd óta is magas: a heti átlagot tekintve 6700 új fertőzött van naponta (szerdáig bezárólag). A csúcs múlt pénteken volt, amikor csaknem 8 ezer esetet regisztráltak

- mondta a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung című napilap szerkesztője.

Emiatt az eredetileg november 12-ig érvényes éjszakai kijárási tilalmat, amely Ausztriában este 8-tól reggel 6-ig tart, újabb 10 nappal meghosszabbították.

Kezd elegük lenni?

Ami a társadalmi támogatottságot illeti, Alexander Dworzak szerint a többség még egyetért a kormány válságkezelésével, ugyanakkor jóval kisebb arányban, mint korábban: az elégedettek aránya 83-ról 53 százalékra csökkent nyárról október végére. (Ebben persze alighanem közrejátszik, hogy nyáron csak enyhe korlátozások voltak érvényben, és nem látszott, hogy ilyen erős lesz a második hullám.)

A válságkezelés és a politika – Magyarországhoz hasonlóan – Ausztriában is összekeveredett, azaz a vírus elleni küzdelem a politikai adok-kapok része lett.        

Az intézkedések hatékonyságáról szóló vitákra gyakran pártpolitikai viták rakódtak rá az elmúlt hónapokban. A kormánykoalíció konzervatív tagja, az Osztrák Néppárt elsősorban Bécset kritizálta, ahol helyhatósági választások voltak októberben. Ezzel szemben a szociáldemokraták, akik Bécs polgármesterét adják és megnyerték a választásokat, azzal vádolták a Néppártot, hogy 'cseszegeti' a fővárost

- véli a Wiener Zeitung munkatársa.

Szerinte annak ellenére, hogy csökkent az elégedettség a kormány válságkezelésével, elenyésző azok száma, akik teljes egészében elutasítják a korlátozásokat – a múlt hétvégén egy bécsi karanténellenes tüntetésen csak 200-an vettek részt.

 Arra a kérdésünkre, hogy a „járványkezelés vs. gazdasági-társadalmi hatások” dilemmát miként kezeli az osztrák kormány, Alexander Dworzak azt mondta, hogy jelenleg az esetszámok csökkentése az elsődleges:

A vita most elsősorban nem a gazdaságról szól, hiszen az üzletek – a bárok és kávézók kivételével – nyitva vannak, az éttermek elvitelre főzhetnek, és az étel-házhozszállító szolgáltatók is működnek.

Szerinte most főleg arról megy a vita, hogy bezárják-e az általános iskolákat.

A kormány ezt mindenképp szeretné elkerülni, az Osztrák Gyerekorvosok Társasága is a nyitva tartás mellett foglalt állást, osztrák tudósok egy csoportja viszont bezárná a tanintézményeket.

Keményedő karantén    

A kiszivárgott hírek szerint végül utóbbiak nyernek, a kormány ugyanis még szigorúbb, a márciusihoz hasonló karantén bevezetésére készül.

Jövő hét elejétől az általános iskolákat és az üzleteket is bezárhatják két-három hétre, és csupán a szupermarketek, a gyógyszertárak és a bankfiókok maradhatnak nyitva. (Más források szerint a kisebb üzletek nyitva tarthatnak, a bevásárlóközpontok viszont nem.) 

A Die Presse úgy tudja, hogy az intézkedéscsomagot szombat délután jelentik be.

Az osztrák kormány azért szigorít tovább, mert

a számok ugrásszerűen nőnek, az intenzívosztályok pedig egyre nagyobb nyomás alá kerülnek.

Alexander Dworzak szerint sokan attól tartanak, hogy az egészségügy idővel el fogja érni teljesítőképességének határát.

Mint mondta, a Covid-betegeknek fenntartott kórházi ágyak 30 százaléka, az intenzív-osztályokon a nekik fenntartott ágyak csaknem fele foglalt, Tirolban pedig 85 százalék körüli utóbbi arányszám. (Tirol tavasszal a vírus egyik gócpontja volt: Így lett az osztrák bulifalu Európa vírusbombája.)

Ami a konkrét számokat illeti, pénteki adatok szerint

a 8,9 millió lakosú Ausztriában 1661-en hunytak el a koronavírussal összefüggésben (Magyarországon 2883-an), 3922-en vannak kórházban (nálunk 6690-en), és 567-en fekszenek intenzív osztályon (nálunk 518 beteg van lélegeztetőgépen). Szomszédunknál mintegy 77 ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván, nálunk 99 ezret.

Az egyes országokat ugyanakkor csak megkötésekkel lehet összehasonlítani. Eltérhet például a kiindulási helyzet, a társadalom korösszetétele és egészségi állapota, vagy éppen az egészségügy felkészültsége.

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG