4p

A magyar miniszterelnök által laboratóriumként emlegetett Ausztriában az általános iskolák továbbra is fogadják a diákokat, és az osztrák gyerekorvosok szerint ez így helyes. A kérdés ugyanakkor szomszédunkban is vitákat szül.  

Újabb érdekvédelmi szervezet jelentkezett szólásra az iskolabezárások ügyében Ausztriában.

Az Osztrák Gyerekorvosok Társasága (ÖGKJ) szerint a bezárásnak nem csak a tanulmányokra lenne súlyos következménye, hanem messzemenően kihatna a gyerekek és fiatalok „szociális, pszichikai és szellemi jólétére”, írja a Der Standard. Ráadásul egy ilyen lépés – teszik hozzá – nagy kihívások elé állítaná a dolgozó szülőket, és problémássá tenné a munkavégzésüket.

Az első nap egy bécsi iskolában, 2020. szeptember 7. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Az első nap egy bécsi iskolában, 2020. szeptember 7. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Bezárás helyett óvintézkedések 

A társaság úgy véli, hogy ebben a kérdésben az egyre bővülő tudományos bizonyítékok alapján kellene döntést hozni.

Mint írják,

a gyerekek ritkábban fertőződnek meg és mutatnak tüneteket, valamint ritkábban fertőznek, mint a felnőttek, és ez különösen igaz a 14 év alattiakra.

Hozzáteszik: bezárás és távoktatás helyett az iskolán belüli óvintézkedések fokozására lenne szükség. Tehát növelni kellene a kötelező távolságot, plexit kellene használni, a tanároknak órán kívül maszkot kellene hordani, valamint rugalmassá kellene tenni a tanítás kezdésének és befejezésének időpontját. Javasolják azt is, hogy az iskolák az eddiginél több iskolabuszt szervezzenek.    

A közelmúltban lapunk is beszámolt olyan nemzetközi tanulmányokról, amelyekből az derül ki, hogy
nincs sok értelme a bezárásoknak: az oktatási intézményekben kevés a fertőzés, a gyerekek pedig nem forrásai a járványnak. 

Ez a kérdés ugyanakkor Ausztriában is vitatott. Osztrák tudósok egy csoportja néhány napja

épp iskolabezárásokat és a jelenleginél összességében is szigorúbb karantént követelt.

Ausztriában november másodikától csukták be a vendéglátóhelyeket, a színházakat, a múzeumokat és az egyéb szabadidős intézményeket, valamint betiltották a rendezvényeket. A hotelek nem fogadhatnak turistákat, este 8 és reggel 5 óra között pedig kijárási tilalom van érvényben.

Az üzletek ugyanakkor nyitva maradhatnak, mint ahogy az óvodák és az alapfokú iskolák is, csupán a középiskolákban és a felsőfokú intézményekben van távoktatás. A nyitva maradó tanintézményekben ugyanakkor szigorították a maszkhasználatot.

Ausztria, a magyar labor

Tegnap hasonló korlátozásokat jelentett be a magyar kormány is. Szomszédunkkal kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta:

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, ami történik körülöttünk. Különösen Ausztria fontos számunkra, amely a mi laboratóriumunk.

Az osztrákok szintén az ugrásszerűen növekvő fertőzöttségi adatokkal és az egészségügy túlterhelésének elkerülésével indokolták a szigorításokat, amelyek egyelőre négy hétre szólnak.     

Ha most nem cselekszünk, az intenzívosztályok túl fognak terhelődni

-jelentette ki Sebastian Kurz kancellár.

Szomszédunknál október óta meredeken növekszik a koronavírussal összefüggő halálesetek száma:

A napi koronavírusos halálesetek száma Ausztriában. (Forrás: Our World In Data)
A napi koronavírusos halálesetek száma Ausztriában. (Forrás: Our World In Data)

Mai adatok szerint a 8,9 millió lakosú Ausztriában 1499-en vesztették eddig életüket, és több mint 3200-an fekszenek kórházban, közülük 473-an az intenzív osztályon.

Az elhunytak száma 45-tel, a kórházban fekvőké 236-tal, az intenzív ellátásra szorulóké 14-gyel nőtt egy nap alatt. Az aktív esetek száma 2642-vel 63 ezer közelébe emelkedett.

Magyarországon ma reggelre az áldozatok száma 103-mal 2596 főre nőtt. 6153 beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma csaknem 89 ezer.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az orosz felderítők érdekes dologra bukkantak, majd lebombázták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:00
A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem ártana pár fekvőtámasz a forintnak, hogy erősebb legyen
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 07:28
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Fontos hír érkezett Gázából, az utolsó pillanatban született meg a döntés
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:41
További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.
Makro / Külgazdaság Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:18
Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG