<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Március második felében itthon volt messze a legmagasabb a Covid-áldozatok napi száma lakosságszámhoz mérten térségünkben, egyúttal sajnos világelsők is lettünk ebben a tekintetben. Miközben hazánkban egyre többen hunytak és hunynak el, több szomszédunknál csökkent a halálozások száma. Nálunk nagyon gyorsan nőtt a fertőzésszám, és nagyon sok beteg szorul kórházi kezelésre. Pedig a brit mutáns nem csak Magyarországon domináns, átoltottságot tekintve pedig Európa élmezőnyében vagyunk.

Elképesztő erővel söpört végig a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon az elmúlt hónapban: mind az aktív fertőzöttek, mind a kórházi kezelésre szorulók, mind a lélegeztetőgépen lévők száma csúcsokat döntött.

Eltűnt egy kisváros

Márciusban 5937 Covid-beteg vesztette életét – tehát egyetlen hónap alatt egy kisváros lakossága tűnt el részben vagy egészben a koronavírus miatt.

Annak ellenére, hogy március 8-tól a kormány szigorított a korlátozásokon és európai viszonylatban is jól haladt az oltásokkal, a napi áldozatok száma folyamatosan emelkedett – a hétnapos mozgóátlagot tekintve százról 250 fölé nőtt március eleje és vége között.

A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon márciusban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon márciusban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

A hónap második felének egyes napjain Csehország mellett nálunk volt a legmagasabb a világon a halálozási arány lakosságszámra vetítve – a hónap végére pedig világelsők lettünk (és vagyunk jelenleg is). Többen hunytak el napi szinten, mint például a nálunk nyolcszor nagyobb lakosság számú Németországban.

A brutális adatokat a magyar kormány a brit mutánssal magyarázta, amely nem csak jóval fertőzőbb, hanem becslések szerint mintegy hatvan százalékkal halálosabb is a vírus „alapverziójánál”, és a fiatalabb korosztályokat is jobban sújtja. 

De mi történt a szomszédban? 

Adódik a kérdés: vajon ugyanilyen súlyosan érintette-e a szomszédos országokat a harmadik hullám? Ott is rekordokat dönt a járvány, vagy ez csak „magyar jelenség”?

Az új, diagnosztizált Covid-fertőzöttek számát bemutató ábrán látszik, hogy a harmadik hullám mindenhol körülbelül február közepén indult, utána azonban országonként eltérően alakult a helyzet. A magyarországihoz hasonló, kiugró növekedést csak Ukrajnában mértek a szomszédjaink közül:

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma térségünkben. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma térségünkben. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Romániában, Szerbiában, Ausztriában és Horvátországban jóval kisebb mértékben nőtt az új fertőzöttek száma, mint nálunk, Szlovákiában és Szlovéniában pedig elmaradt a harmadik hullám.

Északi szomszédunknál, ahol február végén kritikussá vált a helyzet az egészségügyben (Olyan ez, mint egy katasztrófafilm – egyre nagyobb bajba kerül Szlovákia), március eleje óta csökken a fertőzöttek száma, Szlovéniában pedig hónapok óta alig változik ez a mutató.

Mindez azért is érdekes, mert – Magyarországhoz hasonlóan – a brit mutáns szerte Európában elterjedt (itthon január közepén azonosították először), így például Ausztriában és Szlovákiában is dominánssá vált.

A kórházi kezelésre szoruló Covid-betegek száma Magyarországon szintén megugrott az elmúlt két hónapban. Február elején 3700-an, március végén már mintegy 12 ezren voltak kórházban, ami több mint háromszoros növekedés.

Kórházban ápolt koronavírusos betegek száma a térségünkben.  (Forrás: Our World in Data)Kórházban ápolt koronavírusos betegek száma a térségünkben. (Forrás: Our World in Data)

Ausztriában és Horvátországban ennél nagyságrendekkel kisebb emelkedést mértek, Szlovákiában nagyjából stagnált, Szlovéniában pedig még csökkent is a betegek száma. (Ukrajnából, Romániából és Szerbiából nem áll rendelkezésre adat, a többi adatközlés utolsó dátuma március 21.  – a szerk.) 

Csúcson a magyar halálozás

Ami a haláleseteket illeti, a legnagyobb növekedést az esetszámhoz hasonlóan Magyarországon és Ukrajnában mérték: itthon 3,2-szeresére, keleti szomszédunknál pedig 2,2-szeresére nőtt a napi Covid-áldozatok száma két hónap alatt.

A koronavírusos halálesetek napi száma térségünkben. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma térségünkben. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Szerbiában 2-szer, Romániában 1,7-szer több koronavírusos beteg halt meg március végén, mint február elején, azaz a harmadik hullám előtt. Szlovákiában, Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában pedig számottevően csökkent a napi áldozatszám.

Ha pedig az egymillió lakosra jutó, napi halálos áldozatok számát nézzük, Magyarország helyzete kimagaslóan rossz a térségben: míg itthon március végén 26,4 volt ez az érték a hétnapos mozgóátlagot tekintve, addig Szlovákiában 12, Romániában 7,1, Ukrajnában 6,8, Szerbiában 5,7, Horvátországban 4,1, Szlovéniában 3,6, Ausztriában pedig 3.

Koronavírusos halálozások napi száma egymillió lakosonként.  (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)Koronavírusos halálozások napi száma egymillió lakosonként. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)

A Financial Times adatbázisa szerint a magyar mutató világviszonylatban is a legrosszabb.

Mindez már csak azért is elgondolkodtató, mert átoltottságban – a magyar kormány mindig erre hivatkozik – jóval jobban állunk szomszédjainknál (Szerbiát leszámítva), és, mint említettük, az uniós tagországok többségénél is:

A beadott, koronavírus elleni oltások száma 100 lakosra vetítve. (Forrás: Our World in Data)A beadott, koronavírus elleni oltások száma 100 lakosra vetítve. (Forrás: Our World in Data)

A végeredmény tragikus

Bár az egyes országok adatai csak megkötésekkel hasonlíthatók össze  –  a hivatalos esetszám függ a tesztelések számától, valamint különbözhet a Covid-halálozások felderítettsége és „könyvelése” – , összességében mégis elmondható, hogy a harmadik hullám Magyarországot érintette a legsúlyosabban a térségben.

Miközben egyes szomszédjaink – Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szlovénia – csökkenteni tudták a halálos áldozatok számát, addig Magyarországon egyre többen haltak meg napi szinten márciusban. 

Bár ennek számos oka lehet – a társadalom általános egészségügyi állapota és fegyelmezettsége, az egészségügy helyzete, a korlátozások mértéke és időzítése vagy egyéb, jelenleg nem ismert tényező –, a végeredményt  nézve a magyar válságkezelésre nehéz lenne mást mondani, minthogy tragikus.                  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos