<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Északi szomszédunk tavasszal a Covid elleni küzdelem egyik mintaországa volt, mára viszont krízisbe süllyedt: a halálos áldozatok száma elszállt, az egészségügy külföldről kért segítséget. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a tömeges tesztelések a kívánttal ellentétes hatást értek el, a kapkodó válságkezelés, a hektikus zárás-nyitás és a koalíciós feszültségek pedig tovább rontottak a helyzeten.    

(Ez a cikk az mfor.hu-n is megjelent.)

Szlovákia áll a legjobban a koronavírus elleni harcban: itt a legalacsonyabb a lakosságszámra vetített halálozási ráta Európában

írtuk egy tavaly április végi, tehát a Covid-járvány első hulláma idején született cikkünkben. Míg akkor északi szomszédunknál 0,3 koronavírusos áldozat jutott 100 ezer lakosra, Magyarországon 2,8. Nyugat- és Dél-Európához képest pedig kirívóan jó volt a szlovák mutató.

Szakértők ezt annak tudták be, hogy az ottani kormány gyorsan és szigorúan reagált a járvány kitörésére, hamar bezárta az iskolákat és az üzleteket, valamint lezárta a határokat.

Egy egészségügyi dolgozó készít elő egy Pfizer-BioNTech vakcinát egy nyitrai kórházban 2020. december 26-án. (EPA)Egy egészségügyi dolgozó készít elő egy Pfizer-BioNTech vakcinát egy nyitrai kórházban 2020. december 26-án. (EPA)

Váratlan fordulat

Azóta azonban fordult a kocka: a második hullám annak ellenére beterítette Szlovákiát, hogy ősszel az ország kétharmadát letesztelték a hatóságok – a napi halálos áldozatok száma újabb és újabb csúcsra nőtt. De mi áll a negatív fordulat hátterében, és valóban összeroppant-e a szlovák egészségügy a járvány súlya alatt?

A diagnosztizált fertőzöttek száma nagyságrendekkel, napi néhány tucatról több ezerre nőtt tavaly tavasz és az idei tél között. Ugyanakkor a többi térségbeli ország szintén hasonló vagy még nagyobb megugrást produkált – a leglátványosabban Csehországban romlott a helyzet. (Ezt a számot ugyanakkor erősen befolyásolja az elvégzett tesztek száma is – a szerk.)

A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Szlovákiában és a térségbeli országokban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Szlovákiában és a térségbeli országokban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

A halálozási adatokból az látszik, hogy míg a többi országban általában csökkent az elhunytak napi száma az elmúlt egy-másfél hónapban, addig Szlovákiában az idei év elején ért csúcsra a második hullám.

Februárban a napi halálos áldozatok száma heti átlagban megközelítette a százat:

A napi koronavírusos halálesetek száma Szlovákiában és a térségbeli országokban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Szlovákiában és a térségbeli országokban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Múlt héten Szlovákiában volt a legmagasabb a világon a lakosságszámhoz viszonyított Covid-halálozás a korábbi hét nap adatait tekintve. 

Ha a teljes képet nézzük, akkor viszont nem ilyen tragikus az ottani helyzet. A Coviddal összefüggő összes halálozás lakosságszámhoz viszonyított aránya például Magyarországon (143 elhunyt/100 ezer lakos), az Európai Unióban (117), Horvátországban (132) és Csehországban (174) is magasabb, mint északi szomszédunknál (113):

A koronavírussal összefüggésben elhunytak száma 100 ezer lakosonként. (Forrás: Financial Times)A koronavírussal összefüggésben elhunytak száma 100 ezer lakosonként. (Forrás: Financial Times)

De mi csúszott félre?

Összegezve: a szlovák helyzet egyelőre nem rosszabb a térségi átlagnál, ugyanakkor valóban nagyon sokat romlott a tavaszihoz képest. Ez számos tényezőre vezethető vissza. 

Egyrészt sokan ingáznak munkavállalási céllal Magyarországra és Ausztriába, a határokat azonban nem ellenőrzik szigorúan, és ez segíthette a vírus terjedését

- mondta lapunknak Kollai István történész, Szlovákia-szakértő.

Másrészt szerinte az országos tesztelések – ősszel a lakosság kétharmadát, 3,6 millió embert ellenőriztek – visszafelé sültek el, mivel hamis biztonságérzetet adtak az embereknek.

Az alkalmazott antigén gyorstesztek megbízhatósága ugyanis köztudottan korlátozott.

Az őszi teszteléseken, a legfertőzöttebb régiókban végzett próbatesztet is beszámítva 57 500 fertőzöttet találtak az egészségügyi hatóságok, akiket családjukkal együtt karanténba helyeztek – ez azonban a jelek szerint nem sokat segített. Mint ahogy az sem, hogy még a közelmúltban is egymillió tesztet végeztek hetente.

Kollai István úgy véli, hogy az elmúlt hónapokban a szlovák kormány sem állt a helyzet magaslatán: válságkezelését kapkodás, átgondolatlanság és ad hoc döntések jellemzik. Ez pedig próbára teszi az emberek idegeit.     

Decemberben például szinte mindent kinyitottak, aztán néhány hét után kénytelenek voltak mindent bezárni

- emelte ki.

Kulcsadatok hiányoznak

Richárd Kollár matematikus, aki a napokban Zuzana Caputová köztársasági elnökkel egyeztetett a válságról, úgy véli: nem tudják, hogy mi történik a járvánnyal.

Teljesen hiányoznak a kulcsadatok, amelyek alapján képesek lehetnénk felmérni az intézkedéseink hatásait, és azt a járványügyi helyzetet, amiben vagyunk

jelentette ki a szakember egy e heti cikkében.

Világi Oszkár, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója pedig publicisztikájában azt írta:

Az emberek kétségbeesettek. Azt hitték, hogy az állam vezeti majd a vírus elleni harcot, de nem így történt, és emiatt vesztésre állnak.

Kollai István szerint a négy pártból álló kormány-koalíció maga is megosztott a válságkezelés egyes kérdéseiben, mint ahogy azt például a Szputnyik-vakcina ügye is jelzi.

Bár Igor Matovic miniszterelnök már a szlovák hatóság jóváhagyása után bevetette volna az orosz oltóanyagot, az Emberekért nevű koalíciós párt megvétózta a tervet, és ragaszkodik ahhoz, hogy a használatra csak az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása után kerülhessen sor. (Ebben az ügyben a sajtó egy része, például Matús Kostolny, a Dennik N napilap főszerkesztője is kritizálta a kormányfőt.)

Tavaszhoz képest negatív változás – tette hozzá Kollai István –,

hogy a gazdaság állapota és a közhangulat is romlott,

a koalíciós feszültségeket pedig növeli, hogy egy új ellenzéki párt, a Peter Pellegrini alapította Hang mára népszerűbb lett a kormánypártoknál. Az ex-kormányfő már a kormány lemondását követeli.

Mint a katasztrófafilmekben

Végül pedig adódik a kérdés, hogy valóban összeomlott-e a szlovák egészségügy.

Tény, hogy mintegy 3900 Covid-beteg szorul kórházi ellátásra, és 6350-en vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben a pénteken elérhető adatok szerint. Tény az is, hogy a szlovák kormány szerdán aktiválta az EU civil védelmi rendszerét, és egészségügyi személyzetet (tíz orvost és 25 nővért) kért az uniós országoktól.

A vírus új mutánsai miatt ugyanis megnőtt a kórházi ellátásra szoruló betegek száma, és így az eddiginél több nővérre van szükség, egyes kórházakban pedig gyógyszerhiány alakult ki.

Válaszul Ausztria katonai egészségügyi személyzetet, Lengyelország pedig 200 ágyat ajánlott fel kórházai intenzív osztályain.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző Facebook-posztjában azt írta: a szlovákok képesek felismerni, hogy komoly veszély fenyegeti az egészségügyi ellátást, ezért segítséget kérnek.

Ami az okokat illeti, Kollai István szerint

a szlovák egészségügy már eddig is rosszul, szervezetlenül működött, a Covid-válság pedig tovább rontott a helyzeten.   

A helyi magyar lap, az Új Szó kommentárjában úgy fogalmazott: a kórházi ellátás folyamatosan az összeomlás szélén táncol. És borús képet festett az ottani állapotokról Világi Oszkár is:      

A kórházi állapotok katasztrófafilmeket idéznek: emberek ülnek vagy fekszenek a folyosókon, mert nincs szabad ágy. Órákat vársz, míg sorra kerülsz, aztán kapsz egy infúziót, és tovább vársz. Még emberek között is egyedül vagy. (…) A szeretteid nem tudnak elérni, az orvosok pedig nem tudnak segíteni.

Hozzátette: az egészségügy nincs menedzselve, minden spontán, ellenőrzés nélkül, főleg egyéni döntések alapján történik. A frontvonalban lévő orvosok és nővérek odateszik magukat, de kaotikus körülmények között kénytelenek dolgozni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos