<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az antigén tesztek ugyanis tömegével hozhatnak hamis eredményeket szlovák lapinformációk szerint. Más vélemények alapján ugyanakkor még így is lehetnek pozitívumai egy ilyen lépésnek.

Megkérdőjelezi szakértők egy része a szlovák kormány döntését, miszerint – a világon egyedülálló módon – a hétvégén koronavírus-tesztnek vetik alá az ország egész lakosságát, 10-től 65 éves korig.

A szlovák Denník N napilap egy cseh tanulmányra hivatkozva azt állítja, hogy az egész területeket lefedő, antigén tesztekkel végzett felmérések sok téves eredményt adhatnak: több tízezer hamisan negatív vagy éppen hamisan pozitív eredmény születhet.

Igor Matovic szlovák kormányfő: szerinte akkor is megéri tesztelni, ha az eredmény nem pontos. EPA/JOHANNA GERON
Igor Matovic szlovák kormányfő: szerinte akkor is megéri tesztelni, ha az eredmény nem pontos. EPA/JOHANNA GERON

Tízből minimum három nem talált

A cseh tanulmány szerint a szlovák kormány által megrendelt antigén tesztek érzékenysége – ez a szám azt mutatja meg, hogy a fertőzöttek mekkora hányadát képes detektálni egy teszt – 70 százalék alatti.

Kimondhatjuk, hogy tíz koronavírusos páciens közül hármat abszolút nem azonosítanak az antigén tesztek, még akkor sem, ha vannak tüneteik

- idézte a lap Pavel Drevíneket, a tanulmányt készítő Motoli Egyetemi Kórház Orvosi Mikrobiológiai Intézetének vezetőjét.

Szlovákia összesen 13 millió darab antigén tesztet vett: 10 millió Standard Q-t az SD Biosensortól, kétmillió Panbiót az Abbott Laboratoriestól, valamint egymillió Biocredit covid-19 Ag-t a RapiGentől.

A Panbio-teszt ugyanaz, mint amit a cseh kutatás vizsgált, és a Biosensor tesztjénél is csupán a kiértékelésben vannak különbségek. (A RapiGen tesztjét a csehek nem vizsgálták.) A kutatás szerint a Panbio érzékenysége 67, a Biosensoré 63 százalék volt.

A cseh felmérés a Prága közeli Motol-régió egyik kórházában készült 591, 11 és 78 év közötti önkéntes részvételével múlt héten. Az önkétesek között nagyjából fele-fele arányban voltak tünetmentes és tünetekkel rendelkező résztvevők. Tünetekkel rendelkezőknek azokat tekintették, akikénél a koronavírus következő jeleinek egyike előfordult: köhögés, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás, hasmenés, hányás, láz, étvágytalanság és szaglás elvesztése 

Az antigén tesztek eredményét összevetették a mércének számító PCR-tesztek eredményével. Ha eltérés volt, akkor azt a kutatók az antigén tesztek hibájaként könyvelték el.

Nem országos tesztre készült

A lap arra is utal, hogy

a szlovák fertőzöttek többsége feltehetően tünetmentes, és csupán relatív „enyhén fertőzött”, márpedig az antigén tesztek alapvetően tüneteket produkáló betegek kiszűrésére alkalmasak –  a tünetmentes fertőzötteket kisebb eséllyel azonosítják be.

Emiatt elsősorban gócpontokban használhatók – ahol sok a tüneteket produkáló fertőzött –, és nem arra valók, hogy egy egész országot leteszteljenek.

Mivel a cseh tanulmány nagyrészt tünettel rendelkező betegekkel készült, a szlovák országos tesztelés pontossága még az említettnél is alacsonyabb lehet. 

Ráadásul a lap szerint az antigén teszteknél számos határeset lehetséges, amiket az egészségügyi szervek – a pénzügyi támogatások miatt – hajlamosak pozitívnak elkönyvelni. Ez még tovább csökkentheti a végeredmény pontosságát.

Antigén teszt: a teszt antigént (ellenanyagot) jelez a mintában. Az antigén egy vírusfehérje, amelyet antitestekkel lehet azonosítani.

A tünetmentes emberek tesztelése, a tesztek érzékenysége

A Dennik N cikke szerint tehát 63-67 százalékos biztonsággal tudja a szóban forgó antigén teszt megállapítani egy ember fertőzöttségét. A becslések szerint Szlovákia népességéenk túlnyomó többsége tünetmentes lehet, Robert Kollár, a pozsonyi Károly Egyetem matematikusa szerint ezeknek az embereknek a tesztelés időpontjában kisebb lehet a vírusterhelése.

Ha ilyen alacsony vírusterhelésű személyt PCR-vizsgálattal is tesztelnek, legfeljebb 40 ciklust (Ct), azaz a vírus amplifikációját vagy szaporodását kell elvégezni annak érdekében, hogy a koronavírus megtalálható legyen a mintában.

Egy cseh tanulmány azonban kimutatta, hogy 30-35 közötti Ct (ciklusküszöb, azaz a ciklusok száma) mellett az Abbott Laboratories Panbio-tesztének érzékenysége csak 30 százalékos volt. A Biosensor teszt érzékenysége pedig mindössze 19 százalék volt.

A gyártók szerint az antigéntesztek a tünetekkel küzdő emberek tesztelésére szolgálnak, de Szlovákiában az országos vizsgálatokban az emberek túlnyomó többsége tünetmentes lesz minimális vírusterheléssel, ami az antigéntesztek érzékenységét így 19-30 százalékra csökkenti.

A WHO szerint egyébként az antigén teszteknek fontos szerepe lehet a járvány kezelésében, azonban csak abban az esetben, ha a tesztek érzékenysége eléri a 80 százalékot. A cseh teszteredmények még a tünetekkel rendelkezők esetében sem érik el ezt az arányt, csak 74 százalékot.

A kormányfő szerint jobb, mint várták

Igor Matovic szlovák miniszterelnök ugyanakkor pozitívumként hivatkozott a cseh tanulmányra, mivel ez a tesztelés (még így is) több mint kétszer megbízhatóbb a korábban vártnál.

A lap szintén megjegyzi, hogy az országos tesztnek lehetnek pozitívumai – például kiszűrik a szuperfertőzőket –, ugyanakkor nehéz megítélni, hogy összességében az előnyök vagy a kockázatok nagyobbak.

Az országos felmérés értelmét ugyanakkor más szakértők is kétségbe vonták.

Azt gyanítjuk, hogy ez a döntés egyáltalán nem volt szakmailag megalapozott

-mondta a Szlovák Orvosi Kamara elnöke az MTI szerint.

Marian Kolár úgy véli, világos stratégiára van szükség, és meg kell mondani az embereknek, milyen eredmény után mi következik.

Szlovákia sem úszta meg

Szlovákia tavasszal még a járványkezelés egyik európai példaképének számított: a járvány sokáig alig követelt halálos áldozatot.

Az elmúlt hetekben azonban nem csak a fertőzöttek száma ugrott meg, hanem a napi halálesetek száma is új csúcsra nőtt:

A napi koronavírusos halálesetek száma Szlovákiában. (Forrás: Our World In Data)
A napi koronavírusos halálesetek száma Szlovákiában. (Forrás: Our World In Data)

Emiatt október 24-én a hatóságok kijárási tilalmat vezettek be – az emberek munkahelyükre bejárhatnak, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel –, amit november 8-ig meghosszabbítottak. Ugyanakkor azok, akik az országos tesztelés során negatív tesztet produkálnak, szabadon mozoghatnak majd.

Ami a konkrét számokat illeti, Szlovákiában eddig több mint 50 ezer fertőzöttet regisztráltak, és 200-an hunytak el a vírussal összefüggésben.

A térségbeli országok közül

Szlovéniában 286, Horvátországban 511, Szerbiában 803, Ausztriában 1027, Magyarországon 1634, Csehországban 2675, Lengyelországban 5149, Romániában 6764 áldozatot jegyeztek fel.

Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: durva fotót posztolt Zelenszkij a háborúról
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 15:34
Kiégett lakóház, előtte két ember. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG