TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az antigén tesztek ugyanis tömegével hozhatnak hamis eredményeket szlovák lapinformációk szerint. Más vélemények alapján ugyanakkor még így is lehetnek pozitívumai egy ilyen lépésnek.

Megkérdőjelezi szakértők egy része a szlovák kormány döntését, miszerint – a világon egyedülálló módon – a hétvégén koronavírus-tesztnek vetik alá az ország egész lakosságát, 10-től 65 éves korig.

A szlovák Denník N napilap egy cseh tanulmányra hivatkozva azt állítja, hogy az egész területeket lefedő, antigén tesztekkel végzett felmérések sok téves eredményt adhatnak: több tízezer hamisan negatív vagy éppen hamisan pozitív eredmény születhet.

Igor Matovic szlovák kormányfő: szerinte akkor is megéri tesztelni, ha az eredmény nem pontos. EPA/JOHANNA GERON Igor Matovic szlovák kormányfő: szerinte akkor is megéri tesztelni, ha az eredmény nem pontos. EPA/JOHANNA GERON

Tízből minimum három nem talált

A cseh tanulmány szerint a szlovák kormány által megrendelt antigén tesztek érzékenysége – ez a szám azt mutatja meg, hogy a fertőzöttek mekkora hányadát képes detektálni egy teszt – 70 százalék alatti.

Kimondhatjuk, hogy tíz koronavírusos páciens közül hármat abszolút nem azonosítanak az antigén tesztek, még akkor sem, ha vannak tüneteik

- idézte a lap Pavel Drevíneket, a tanulmányt készítő Motoli Egyetemi Kórház Orvosi Mikrobiológiai Intézetének vezetőjét.

Szlovákia összesen 13 millió darab antigén tesztet vett: 10 millió Standard Q-t az SD Biosensortól, kétmillió Panbiót az Abbott Laboratoriestól, valamint egymillió Biocredit covid-19 Ag-t a RapiGentől.

A Panbio-teszt ugyanaz, mint amit a cseh kutatás vizsgált, és a Biosensor tesztjénél is csupán a kiértékelésben vannak különbségek. (A RapiGen tesztjét a csehek nem vizsgálták.) A kutatás szerint a Panbio érzékenysége 67, a Biosensoré 63 százalék volt.

A cseh felmérés a Prága közeli Motol-régió egyik kórházában készült 591, 11 és 78 év közötti önkéntes részvételével múlt héten. Az önkétesek között nagyjából fele-fele arányban voltak tünetmentes és tünetekkel rendelkező résztvevők. Tünetekkel rendelkezőknek azokat tekintették, akikénél a koronavírus következő jeleinek egyike előfordult: köhögés, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás, hasmenés, hányás, láz, étvágytalanság és szaglás elvesztése 

Az antigén tesztek eredményét összevetették a mércének számító PCR-tesztek eredményével. Ha eltérés volt, akkor azt a kutatók az antigén tesztek hibájaként könyvelték el.

Nem országos tesztre készült

A lap arra is utal, hogy

a szlovák fertőzöttek többsége feltehetően tünetmentes, és csupán relatív „enyhén fertőzött”, márpedig az antigén tesztek alapvetően tüneteket produkáló betegek kiszűrésére alkalmasak –  a tünetmentes fertőzötteket kisebb eséllyel azonosítják be.

Emiatt elsősorban gócpontokban használhatók – ahol sok a tüneteket produkáló fertőzött –, és nem arra valók, hogy egy egész országot leteszteljenek.

Mivel a cseh tanulmány nagyrészt tünettel rendelkező betegekkel készült, a szlovák országos tesztelés pontossága még az említettnél is alacsonyabb lehet. 

Ráadásul a lap szerint az antigén teszteknél számos határeset lehetséges, amiket az egészségügyi szervek – a pénzügyi támogatások miatt – hajlamosak pozitívnak elkönyvelni. Ez még tovább csökkentheti a végeredmény pontosságát.

Antigén teszt: a teszt antigént (ellenanyagot) jelez a mintában. Az antigén egy vírusfehérje, amelyet antitestekkel lehet azonosítani.

A tünetmentes emberek tesztelése, a tesztek érzékenysége

A Dennik N cikke szerint tehát 63-67 százalékos biztonsággal tudja a szóban forgó antigén teszt megállapítani egy ember fertőzöttségét. A becslések szerint Szlovákia népességéenk túlnyomó többsége tünetmentes lehet, Robert Kollár, a pozsonyi Károly Egyetem matematikusa szerint ezeknek az embereknek a tesztelés időpontjában kisebb lehet a vírusterhelése.

Ha ilyen alacsony vírusterhelésű személyt PCR-vizsgálattal is tesztelnek, legfeljebb 40 ciklust (Ct), azaz a vírus amplifikációját vagy szaporodását kell elvégezni annak érdekében, hogy a koronavírus megtalálható legyen a mintában.

Egy cseh tanulmány azonban kimutatta, hogy 30-35 közötti Ct (ciklusküszöb, azaz a ciklusok száma) mellett az Abbott Laboratories Panbio-tesztének érzékenysége csak 30 százalékos volt. A Biosensor teszt érzékenysége pedig mindössze 19 százalék volt.

A gyártók szerint az antigéntesztek a tünetekkel küzdő emberek tesztelésére szolgálnak, de Szlovákiában az országos vizsgálatokban az emberek túlnyomó többsége tünetmentes lesz minimális vírusterheléssel, ami az antigéntesztek érzékenységét így 19-30 százalékra csökkenti.

A WHO szerint egyébként az antigén teszteknek fontos szerepe lehet a járvány kezelésében, azonban csak abban az esetben, ha a tesztek érzékenysége eléri a 80 százalékot. A cseh teszteredmények még a tünetekkel rendelkezők esetében sem érik el ezt az arányt, csak 74 százalékot.

A kormányfő szerint jobb, mint várták

Igor Matovic szlovák miniszterelnök ugyanakkor pozitívumként hivatkozott a cseh tanulmányra, mivel ez a tesztelés (még így is) több mint kétszer megbízhatóbb a korábban vártnál.

A lap szintén megjegyzi, hogy az országos tesztnek lehetnek pozitívumai – például kiszűrik a szuperfertőzőket –, ugyanakkor nehéz megítélni, hogy összességében az előnyök vagy a kockázatok nagyobbak.

Az országos felmérés értelmét ugyanakkor más szakértők is kétségbe vonták.

Azt gyanítjuk, hogy ez a döntés egyáltalán nem volt szakmailag megalapozott

-mondta a Szlovák Orvosi Kamara elnöke az MTI szerint.

Marian Kolár úgy véli, világos stratégiára van szükség, és meg kell mondani az embereknek, milyen eredmény után mi következik.

Szlovákia sem úszta meg

Szlovákia tavasszal még a járványkezelés egyik európai példaképének számított: a járvány sokáig alig követelt halálos áldozatot.

Az elmúlt hetekben azonban nem csak a fertőzöttek száma ugrott meg, hanem a napi halálesetek száma is új csúcsra nőtt:

A napi koronavírusos halálesetek száma Szlovákiában. (Forrás: Our World In Data) A napi koronavírusos halálesetek száma Szlovákiában. (Forrás: Our World In Data)

Emiatt október 24-én a hatóságok kijárási tilalmat vezettek be – az emberek munkahelyükre bejárhatnak, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel –, amit november 8-ig meghosszabbítottak. Ugyanakkor azok, akik az országos tesztelés során negatív tesztet produkálnak, szabadon mozoghatnak majd.

Ami a konkrét számokat illeti, Szlovákiában eddig több mint 50 ezer fertőzöttet regisztráltak, és 200-an hunytak el a vírussal összefüggésben.

A térségbeli országok közül

Szlovéniában 286, Horvátországban 511, Szerbiában 803, Ausztriában 1027, Magyarországon 1634, Csehországban 2675, Lengyelországban 5149, Romániában 6764 áldozatot jegyeztek fel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél