<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Magyarországhoz hasonlóan Németország és Ausztria válságkezelési stratégiája is nagyrészt korlátozásokra épül, a zárás-nyitás időzítése szintén járványhelyzettől függően változik, ott is észlelhető a karanténfáradtság, és ott is domináns lett a brit mutáns. Ennek ellenére a járvány ott kevésbé viseli meg a társadalmat: a lakosságszámra vetített halálozások száma jóval kisebb, mint itthon. Németország most újabb szigorításokra készül, Ausztria egyelőre nem változtat.

A régóta várttal ellentétben továbbra sem enyhít a koronavírus ellenes korlátozásokon Németország – sőt, a szövetségi kormány a tartományi vezetőkkel közösen jelentős, országos szinten eddig még nem látott szigorításokra készül a kiszivárgott sajtóhírek szerint.

Fokozódhat a szigor 

A Die Welt által közölt tervezet szerint erre azért van szükség, mert a már Németországban is dominánssá vált brit mutáns jelentősen növelte a fertőzések számát, a növekedés „exponenciális dinamikát” rejt magában, amit csak további korlátozásokkal lehet kontrollálni.

Egyértelmű korlátozó intézkedések nélkül az új fertőzések száma olyan gyorsan fog növekedni, ami már áprilisban az egészségügyi rendszer túlterhelődéséhez vezetne

- figyelmeztet a jelentés, amely szerint a helyzeten a különösen veszélyeztetettek (80 év felettiek) többségének beoltása sem segítene. A brit mutáns ugyanis több mint 60 százalékkal halálosabb a vírus alapverziójánál, és a fiatalabb korosztályokat is jobban érinti.

Óvatos egyensúlyozás - biztonsági őr az újranyitott Egyiptomi Múzeumban Berlinben 2021. március 16-án. EPA/FILIP SINGERÓvatos egyensúlyozás - biztonsági őr az újranyitott Egyiptomi Múzeumban Berlinben 2021. március 16-án. EPA/FILIP SINGER

A jelenleg érvényes korlátozásokat április 18-ig, azaz csaknem egy hónapig meghosszabbíthatják. Azokban a térségekben pedig, ahol a 100 ezer lakosra jutó új fertőzések számának heti átlaga meghaladja a százat, további szigorításokat vezetnek be – azaz visszavonják a március hetedikétől érvényes enyhítéseket.

Így ismét napirendre kerülhet az üzletek, az óvodák és az iskolák bezárása, éjjelre pedig kijárási korlátozás léphet életbe, amennyiben nem szól ellene nyomós érv.

A kormány és a tartományok egyúttal azt kérik majd az emberektől, hogy ha nem muszáj, ne utazzanak sehova, tehát se külföldre, se belföldre – ez a kérés a húsvéti időszakra is érvényes. A döntéshozók fontolgatják azt is, hogy a külföldi útról visszatérőknek – függetlenül attól, hogy melyik országból érkeznek vissza –  kötelezően karanténba kell vonulniuk.

A kormány a vállalatoktól pedig nem csak az otthoni munkavégzés lehetővé tételét várja el – ezt eddig is ösztönözték –, hanem azt is, hogy

a jelenlévő dolgozóinak hetente legalább egyszer kínálja fel a tesztelés lehetőségét.

A kormány egyúttal kitart amellett, hogy a nyár folyamán mindenkinek felkínálja majd az oltás lehetőségét.

Csökkenő halálozás 

Németországban február közepe óta meredeken emelkedik a regisztrált fertőzöttek száma (Magyarországon január vége óta tart a felfutás), ami azonban ott egyelőre nem növelte a halálozások számát – a szigorításokkal a kormány a helyzet újbóli rosszabbodását kívánja megelőzni.      

Eközben itthon csúcson van a halálozás: múlt héten már több volt a Covid-halott, mint a 83 millió lakosú Németországban. Míg itthon 185 haláleset jut 100 ezer lakosra, a németeknél 90.   

A napi, koronavírussal összefüggő halálesetek száma Magyarországon és Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi, koronavírussal összefüggő halálesetek száma Magyarországon és Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Eközben a németek jóval rosszabbul állnak nálunk átoltottságot tekintve: míg itthon már 21 oltás jut 100 lakosra, addig Németországban 12,5.

Óvatos egyensúlyozás

A Merkel-kormány ősszel vezetett be fokozatosan szigorító intézkedéseket, amiken március elején némileg enyhített – ezek a lazítások tartományonként eltérhettek.

A kormány válságkezelését alapvetően az óvatosság jellemzi, ráadásul számos érdek között kell egyensúlyoznia.

Egyrészt figyelembe kell vennie az egyes tartományok eltérő helyzetét – a döntéseket mindig megelőzi egy tanácskozás a tartományi kormányfőkkel –, másrészt a gazdasági szereplők (főleg a turisztikai és vendéglátószektor) segélykiáltásait is meg kell hallania.

Harmadrészt nem hagyhatja figyelmen kívül azt sem, hogy – Magyarországgal ellentétben – rendszeresek a kisebb-nagyobb utcai, olykor összecsapásokba torkolló tüntetések a lezárások ellen: szombaton például több mint 20 ezren demonstráltak Kasselben.

Az embereken általában is egyre inkább úrrá lesz a karanténfáradtság, és egyre kritikusabbak a kormánnyal szemben. Március elején már a megkérdezettek csaknem harmada vélte úgy, hogy a korlátozások túl messzire mennek,

a kormány válságkezelésének egyes elemeivel – a karantén indoklása, tesztelés, oltás megszervezése, gazdaságnak nyújtott segítség  – pedig a németek kétharmada, illetve háromnegyede elégedetlen.   

Ausztria is sokkal jobban áll nálunk

Óvatosan egyensúlyoz a járvány féken tartása és a gazdaság megóvása között az osztrák kormány is. Ausztria, amelyet Orbán Viktor kormányfő korábban magyar labornak nevezett, tavaly novemberben a magyarnál szigorúbb korlátozásokat vezetett be, amiken december elején lazított, december második felében ismét szigorított, majd február elején újabb lazítást rendelt el.

Bár az új fertőzések száma a mintegy 9 millió lakosú Ausztriában is növekszik,

még így is nagyságrendekkel jobb az ottani helyzet a magyarnál – annak ellenére is, hogy már ott is a brit mutáns a domináns.

Elég, ha ránézünk a legfrissebb számokra: Ausztriában az elmúlt egy napban 2412 új fertőzöttet regisztráltak (itthon 9046-ot) és 15-en hunytak el (itthon 189-en). Az aktív fertőzöttek száma 32 ezer (itthon 188,5 ezer), és 1983 embert ápolnak kórházban (itthon több mint 11 ezret).

Nyugati szomszédunk összességében is sokkal jobban áll nálunk: ott a koronavírusos halálos áldozatok száma 9089 (itthon 18 451), a napi elhunytak száma március elejéig jelentősen csökkent, és csak az elmúlt egy-másfél hétben kezdett ismét enyhén emelkedni (nálunk február eleje óta meredeken növekszik).

A napi, koronavírussal összefüggő halálesetek száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi, koronavírussal összefüggő halálesetek száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Arra több magyarázat létezik, hogy miért áll nálunk sokkal jobban Ausztria annak ellenére is, hogy átoltottságban – Németországhoz hasonlóan – szintén elmarad tőlünk.

Az egyik ok lehet például a jobb egészségi állapot:

az osztrákok születéskor várható élettartama (82 év) eleve hat évvel magasabb a magyarokénál (76 év).

Szerepet játszhat még az egészségügy állapota vagy a korlátozások mértéke, betartása és hatékonysága is, minderre azonban nincsenek konkrét mérések.

Kezd elegük lenni 

Ezzel együtt Ausztriában is rendszeresek a tüntetések a lezárások ellen. Minél tovább tart a pandémia, annál inkább belefáradnak a polgárok, mondta lapunknak korábban Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung napilap szerkesztője.

Ezt jelzi az is, hogy a bizalom az osztrák kormány válságkezelésében 58-ról 40 százalékra esett tavaly november és idén február vége között.

És míg tavaly márciusban a megkérdezettek 80, idén már csak mintegy harminc százaléka tartotta jónak vagy nagyon jónak a kormány munkáját ilyen téren.

Mintegy harmaduk pedig szimpatizál a lezárás-ellenes tüntetésekkel.

Az osztrákok 73 százaléka egyébként mindenképp vagy valószínűleg be akarja magát oltatni, 27 százaléka viszont valószínűleg vagy biztosan kivonja magát ez alól.

Az osztrák kormány ma este tartott sajtótájékoztatót a további lépésekről: az ország nyugati felében marad a jelenlegi helyzet, a keleti felében (így Bécsben is) pedig még egyeztetniük kell a tartományoknak és a kormánynak, mivel ott jobban terjed a vírus.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több pénzt spórolnak a szülők a gyerekeiknek, mint a pandémia előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 09:34
Az OTP Bank saját adatai alapján a gyermekeinkről való gondoskodás továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepel.
Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos