<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A választási nap véget ért, és ugyan a végeredményre még biztosan várni kell, így is le lehet vonni néhány következtetést.

Nincsen vörös hullám

A „red wave” (és a demokraták esetében blue wave) arra utal, hogy a Republikánus Párt nagy győzelmet aratott volna, ez pedig egészen egyszerűen nem történt meg a félidős választásokon.

Az szinte biztos, hogy a képviselőházban többségbe kerülnek a republikánusok, köszönhetően különösen a Floridában aratott meggyőző győzelemnek, valamint a Virginiában és Georgiában elhozott képviselői székeknek is. Ezzel együtt, az szinte biztosnak tűnik, hogy a republikánusok megszerzi a képviselőházi kontrollt, a CNN modellje jelenleg 225 republikánus, és 210 demokrata hellyel számol.

Fotó: Pexels
Fotó: Pexels

Ami a demokraták részéről viszont sokkal komolyabb eredmény, az a vártnál jobb szenátusi szereplés: annak köszönhetően, hogy sikerült olyan szenátusi székeket megszerezni, mint a korábban republikánus Pennsylvania, valamint olyan kulcsfontosságú államokat megtartani, mint Arizona vagy New Hampshire, ahol előzetesen reális esély lehetett egy republikánus győzelemre.

Ez a támogatás nem Joe Biden elnökségének szól

Az Edison Research exit poll felmérése szerint a képviselőházi jelöltekre szavazók több mint kétharmada nem szeretné, ha Joe Biden elnök 2024-ben újraindulna a választáson. Tízből több mint 7 független szavazó és nagyjából 10-ből 9 republikánus szavazó mondta azt, hogy nem szeretné, ha Biden részt venne a 2024-es elnökválasztási kampányban. Tízből kevesebb mint 6 demokrata szavazó gondolta úgy, hogy indulnia kellene.

Trump 2024-es kihívója nagy fegyvert kapott ma

A félidős választások egyik legnagyobb győztese nem más, mint Ron DeSantis, aki amellett, hogy ma nagyon megnyerte a floridai kormányzói posztot, ezzel komoly alapot is teremtett a trónkövetelésre.

A 2024-es elnökjelöltségért folyó, házon belüli harcban minden bizonnyal ő lesz Donald Trump kihívója – a veszélyt pedig a volt elnök is érzi, nem véletlen, hogy a kormányzót elfelejtették meghívni a Trump-féle választás előtti kampányhacacáréra.  

Makro / Külgazdaság Szergej Lavrovot megkérdezték, meddig tart még a háború
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:39
A választ nem könnyű értelmezni. Az orosz külügyminiszter mindenért az amerikaiakat okolja.
Makro / Külgazdaság Kivágtak Ausztriából négy orosz diplomatát - kémkedés lehet a háttérben
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:04
Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön.
Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG