4p
A német politikai merényletek kitervelésével vádolt szervezetnek kapcsolata volt a katonai elhárítással és a baden-württembergi nemzetbiztonsági hivatallal is. A német mélyállam és a szélsőjobboldali kivégző csoportok közötti kapcsolat hosszú múltra nyúlik vissza. Káncz Csaba jegyezte.
A német parlament épülete Berlinben.

A 28 éves Franco Albrecht főhadnagyot és két feltételezett társát egy politikai merénylet kitervelésének és előkészítésének vádjával vették őrizetbe 2017-ben. Az már tavaly őszre kiderült, hogy a csoport jóval kiterjedtebb, mint eredetileg hitték: 200 elit katonából (KSK) áll, és a Willkommenskultur olyan főszereplői, mint Claudia Roth Zöld párti vezető, valamint Heiko Maas szociáldemokrata külügyminiszter ellen terveztek merényletet elkövetni. Ezen kívül az „X-nap”-nak elkeresztelt időpontban vérfürdőt rendeztek volna a bevándorlók között. Segítőik között ráadásul horogra akadt a katonai elhárítás egyik alezredese is, aki addig a háttérben ott gátolta a nyomozást, ahol csak tudta.

A ’taz’ jelenti

A berlini ’taz’ újság nyomozásából derült ki aztán tavaly novemberben, hogy az ’Uniter’ névre keresztelt egyesület az ’X-nap’ végrehajtása céljából titkos fegyverraktárakat hozott létre Németországban, Ausztriában és Svájcban. Az osztrák Der Standard pedig azt jelentette napokkal ezelőtt, hogy az Uniter egészen hetekkel ezelőttig tagja volt a Lazarus Union nevű egyesületnek, amely Bécs mellett egy várban rendezkedett be.

Az Unitert 2012-ben hozta létre a Hannibal fedőnevű egykori KSK elitkatona, André S. Igazán izgalmassá teszi a történetet, hogy a ’taz’ szerint Hannibal hosszú időn keresztül a német katonai elhárítás (MAD) informátoraként is működött.

Mi több, a ’taz’ közvetlen kapcsolatot fedezett fel az Uniter és a baden-württembergi nemzetbiztonsági ügynökség (LfV) között is. Amikor André S. megalapította a stuttgarti szervezetet 2016 májusában, akkor egy Ringo M. nevű aktív rendőrtiszt is segédkezett ebben, aki 2015-től a baden-württembergi nemzetbiztonságnak is dolgozott.

Zavaros vizeken

S noha a német parlament védelmi bizottságában az ellenzék információkat kért az Uniterről, gyakorlatilag semmilyen érdemi felvilágosítást sem kapott. Mindenesetre aggasztó, hogy a Die Zeit oknyomozása szerint az eurószkeptikus AfD párt parlamenti frakciója 27 olyan szakértőt alkalmaz, akik szélsőséges szervezetek tagjai. A hetilap a Bundestagon belül működő náci hálózatról beszél ezzel kapcsolatban.  Petr Bystron, az AfD országgyűlési képviselője, a külügyi bizottság AfD frakciójának vezetője nem is zavartatta magát, ő pár hónapja lőgyakorlaton vett részt egy dél-afrikai fehér félkatonai szervezet (Suidlanders) meghívására.

Márpedig a német mélyállam és a szélsőjobboldali kivégző csoportok közötti kapcsolat hosszú múltra nyúlik vissza. A Weimari Köztársaság alatt számos ilyen csoport működött, amely több tucat baloldali politikust tett el láb alól. A második világháború után pedig az amerikai titkosszolgálat egyes egységei működtek együtt az egykori nácikkal.

Káncz Csaba

A Gehlen-szervezet

A nyugat-német hírszerzés (BND) alapító főnöke, Reinhard Gehlen korábban a Wehrmacht főparancsnokságának felderítési osztályát vezette, majd 1945 áprilisában stábjával együtt megadta magát az amerikaiaknak. Gehlen szakterülete az ellenséges erők, vagyis a szovjet hadsereg értékelése volt, ami kapóra jött Washingtonnak. Gehlen már 1946-ban engedélyt kapott arra, hogy korábbi stábját Operation Rusty fedőnéven újból aktivizálja.

Az alapító után Gehlen-szervezetnek hívott csoport jogosult volt hamis iratokat kiállítani, így szinte mágnesként vonzotta azokat a nácikat, akiknek új személyazonosságra volt szükségük. Hogy hányan merültek alá a Gehlen-szervezetnél, majd később a BND-nél, az pontosan nem ismert. A Gestapo, a birodalmi biztonsági főhivatal (RSHA), a tábori csendőrség és a katonai rendészet korábbi embereinek alkalmazása többnyire az amerikai hírszerzés (CIA) tudtával történt.

Napjainkban pedig, amikor brutális erővel térnek vissza a történelem démonai a világban, csak Thomas Mannt tudjuk idézni: „Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek?”

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG