TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hét-tíz százalékkal bővülhetett a teljes díjbevétel a MABISZ szerint.
(Fotó: Eidenpenz József)

Sikeres év volt a tavalyi a biztosítási piacon - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai tájékoztatóján. Erdős Mihály elnökhelyettes szerint a szektor teljes díjbevétele 11 százalékkal nőtt a háromnegyed éves adatok alapján, az év egészében pedig nagyjából 1100 milliárd forint lehetett ez az összeg, ami 7-10 százalékos növekedésnek felelne meg, várhatóan inkább a nagyobb értékhez közel. Érdeklődésünkre az elnökhelyettes elmondta, hogy idén 3-5 százalékos díjbevétel növekedéssel már elégedettek lennének a biztosítók, tekintettel a változó gazdasági környezetre.

A beszámoló szerint a nyugdíjbiztosítások húzták a piacot, de  a kockázati biztosítások is jól teljesítettek. A lakásbiztosítások esetében érezhető volt az ingatlanpiac - az adásvételek - növekedésének pozitív hatása. Ezt támogatta a gazdaság bővülése, a reálbérek dinamikus emelkedése. A vállalati biztosításoknál is érzékelhető a beruházási hajlandóság javulása.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező gépjármű-felelősség biztosítási díjbevételeknél tapasztalt 30 százalék körüli növekedés az új adóval magyarázható, amelyet immár a biztosítóknak kell megfizetniük, ami beépült a díjakba (de ez nem jelent többletterhet az ügyfeleknek).

A várakozások szerint 230 milliárd forint lehetett a teljes kgfb- díjbevétel tavaly, amit az adóhatás mellett az új gépjárművek üzembe helyezése is pörgetett az előző évben. Mindezek együttes hatásaként összességében 16 százalékkal emelkedett ez a díjbevétel.

A számok alapján nőtt a Casco kárkifizetés tavaly, a kárérték emelkedése miatt. Ezt a szervezet a  dráguló anyag- és szervizköltségekkel, azaz a kárinflációval magyarázza.

A MABISZ szerint idén lassulás várható új autók értékesítésében, a másik oldalon a nagycsaládos autóvásárlási állami támogatás igénybevételének bővülése viszont a biztosítási piacnak is támaszt ad.
Ami a további kilátásokat illeti, sok mikrovállalkozás még mindig nem rendelkezik biztosítási szolgáltatással, ez tehát egy kiaknázatlan piac. Az utasbiztosítások dinamikusan nőttek tavaly, ezt várják 2020-ban is, hozzátéve, hogy ez meg egy nem túl nagy piac. A lakásbiztosítások esetében az ingatlanpiac lassulására számítanak, a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás bevezetése ellenben piacélénkítő hatású lesz. De a legnagyobb húzóereje továbbra is a nyugdíjbiztosításoknak lesz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél