BUX
33 100.06
+1.17%
+385.00
OTP
8 915.00
+1.13%
+100.00
MOL
1 945.00
+1.83%
+35.00
RICHTER
6 360.00
+0.08%
+5.00
MTELEKOM
366.00
+1.24%
+4.00
 
2020. március 26. 08:32

Olaszországban negyedik napja csökken az új fertőzöttek száma napi szinten. Ferenc pápa egyik közeli munkatársának is pozitív lett a vírustesztje. Donald Trump arra számít, hogy április közepére visszazökken az élet a régi kerékvágásba. A diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve Magyarország Örményországgal, Bulgáriával és Tajvannal van körülbelül egy szinten. Nemzetközi koronavírus-hírösszefoglalónk következik.

Ferenc pápa egyedül mutat be misét a Szent Márta-ház kápolnájában 2020. március 19-én. EPA/VATICAN MEDIA

Negyedik napja csökken a koronavírus-járvány terjedésének üteme Olaszországban: tegnap 3491 új fertőzöttet regisztráltak – kedden 3612, hétfőn 3780, vasárnap pedig 3957 új esetet jelentettek az ANSA hírügynökség szerint.

Több mint 7500 olasz áldozat

Tegnap 683-an vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben. Ez alacsonyabb érték, mint a keddi (743), de magasabb a hétfőinél (601) és a vasárnapinál (651). Az eddigi rekordot egyébként a múlt szombat jelenti, amikor 793-an hunytak el 24 óra alatt.

Az összes fertőzött száma 74 ezer fölé nőtt, közülük mintegy 3500-an vannak intenzív osztályon. Az elhunytak száma 7500 fölé emelkedett, több mint 9600-an meggyógyultak. A világon Olaszországban követelte a vírus a legtöbb áldozatot.

Ferenc pápa munkatársa is fertőzött

Olasz sajtóbeszámolók szerint Ferenc pápa egyik közeli munkatársának is pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A Corriere della Sera úgy tudja, egy prelátusról, a szentszéki államtitkárság magas beosztású egyházi munkatársáról van szó, aki évek óta a Szent Márta-házban lakik, Ferenc pápa közvetlen közelében.

A beteg férfit, akinek nem súlyos az állapota, a Vatikántól nem messzi Gemelli-Columbus kórházban ápolják. Ez az olasz főváros második számú járványkórháza. Sajtóinformációk szerint ő az ötödik vatikáni beteg, köztük van a Vatikáni Múzeum két világi dolgozója is.

Mindezek után fertőtlenítették a pápa lakóhelyeként ismert Szent Márta-házat, és tovább szigorították az óvintézkedéseket Vatikánváros egész területén. Azt tanácsolták az egyházfőnek, hogy a járvány miatt költözzön át a jobban elszigetelt apostoli palotákba, a pápai lakosztályba, amit ő eddig elutasított. Korlátozták emellett Ferenc pápa megbeszéléseit és találkozásait is az MTI szerint.

A 83 éves Ferenc pápát március eleje óta óvják a fertőzéstől: a beszédeit interneten sugározzák, a Szent Márta-ház kápolnájában reggelente bemutatott misét is nagyon szűk körben pontifikálja, egyedül étkezik a szobájában, a különböző vatikáni hivatalok képviselőit az apostoli paloták nagyobb termeiben fogadja.

Az Il Messaggero úgy értesült, hogy az újabb beteg miatt felmerült az Olaszországban már érvényes kijárási korlátozás bevezetése Vatikánváros területén is.

50 ezer spanyol beteg

Olaszország után Spanyolországban van a legtöbb halálos áldozat, több mint 3600. A fertőzöttek száma már csaknem 50 ezer. Az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések nagy mennyiségű utánpótlása, Madrid ezért a NATO segítségét kérte.

Németországban valamivel kevesebb, 37 ezer fertőzött mellett 206 a halálos áldozatok száma, és 3500-an gyógyultak meg.

Franciaországban több mint 25 ezer a fertőzöttek száma, több mint 1300-an vesztették életüket és 3900-an távozhattak egészségesen a kórházból. A kedd reggel életbe léptetett egészségügyi szükségállapot két hónapig lesz érvényben.

Az Egyesült Királyságban 466-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 9640-re. A betegségből eddig 140-en gyógyultak fel.

Trump már lazítana

Az Egyesült Államokban 69 ezer fertőzöttet, 1050 halottat és 616 gyógyult beteget regisztráltak.

Ugyanakkor egy televíziós beszélgetésben Donald Trump amerikai elnök a szigorítások enyhítését, valamint a munkába visszatérést szorgalmazta, és közölte: tervei szerint az Egyesült Államokban már április közepén ismét a régi kerékvágásban zajlik majd az élet.

Kínában, ahonnan a járvány tavaly év végén elindult, 81 726 esetet tartottak nyilván, 3291-en haltak meg és 74 173-an gyógyultak meg. Az ország hatóságai sorozatban a második napja csak behurcolt új esetekről számoltak be, helyi fertőzésről nem.

A kínai hatóságok már korábban bejelentették, hogy a járvány véget ért az országban.

Tajvannal vagyunk egy szinten

Magyarországon a diagnosztizált fertőzöttek száma 261-re nőtt. Tízen életüket vesztették. A fertőzöttek számát tekintve hazánk Örményországgal (265), Bulgáriával (242) és Tajvannal (235) van körülbelül egy szinten.

Globálisan a  fertőzöttek száma 471 ezerre rúg. Több mint 21 ezren vesztették életüket, 115 ezren meggyógyultak. A vírust 175 országban mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

Makro / Külgazdaság Koronavírus-teszt: a nyolcadik laboratórium is csatasorba állt
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 13:37
A mintavételi laboratóriumok közé nyolcadikként becsatlakozott a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma, lapunk kérdésére pedig azt a választ kaptunk a sajtótájékoztatón, hogy bár a hazai virológusok apró változásokat észleltek a víruson, de ennek nincs jelentősége a fertőzőképességre vonatkozóan, tehát nem érint egyre fiatalabb korosztályt.
Makro / Külgazdaság Csúcsra ért a deficit: sosem volt még ekkora hiány márciusban
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 12:43
Egyetlen hónap alatt 577 milliárd forinttal nőtt az államháztartás központi alrendszerének hiánya – ehhez a Pénzügyminisztérium szerint a koronavírus miatti egészségügyi eszközbeszerzések 190 milliárd forinttal járultak hozzá. Az uniótól később beérkező pénzek javíthatják majd az egyenleget, de a koronavírus viszi a bevételt, növeli a költségeket. Az eredeti előirányzat duplájánál járunk, de a hétfőn bejelentett módosított terv szerint az éves hiánynak csak 84 százaléka jött össze március végére.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a kijárási korlátozással? Kövesse élőben itt az operatív törzs sajtótájékoztatóját!
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 10:50
Szerdán 11 órakor kezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatója, amelyen most először részt vesz Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is.
Makro / Külgazdaság Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon
Gáspár András | 2020. április 8. 09:04
Az átlagos infláció 4 százalék alá lassult márciusban, az élelmiszerárak azonban egy hónap alatt is szokatlan mértékben megugrottak, az éves drágulás pedig 7 százalék fölé ugrott ebben a kategóriában - azaz már mérhető volt a koronavírus miatti pánikvásárlások hatása.
Makro / Külgazdaság Februárban még nőtt az export és az import
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 09:01
Hogy mit okozott a koronavírus, az majd csak később derül ki. 
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Egy hónapos pozitív rekord Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. április 8. 08:30
A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.
Makro / Külgazdaság 895 főre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, meghalt 11 beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 06:27
Egy nap alatt 78-cal nőtt a betegek száma. Eddig 58-an haltak meg a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Amerika: 400 ezer fertőzött, 12 ezer halott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 8. 05:37
Április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban. 
Makro / Külgazdaság Könnyebben szerezhetik meg a hatóságok a létfontosságú cégek adatait
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 23:14
Megjelent a 67-es sorszámú Magyar Közlöny, amely főleg a létfontosságú vállalatokkal kapcsolatban tartalmaz új irányelveket.
Makro / Külgazdaság Egyre rosszabbá válik a helyzet Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 19:28
Komor statisztikáról számolt be az állam kormányzója szokásos napi tájékoztatójában.  
Friss
hírlevél