5p
Olaszországban negyedik napja csökken az új fertőzöttek száma napi szinten. Ferenc pápa egyik közeli munkatársának is pozitív lett a vírustesztje. Donald Trump arra számít, hogy április közepére visszazökken az élet a régi kerékvágásba. A diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve Magyarország Örményországgal, Bulgáriával és Tajvannal van körülbelül egy szinten. Nemzetközi koronavírus-hírösszefoglalónk következik.
Ferenc pápa egyedül mutat be misét a Szent Márta-ház kápolnájában 2020. március 19-én. EPA/VATICAN MEDIA

Negyedik napja csökken a koronavírus-járvány terjedésének üteme Olaszországban: tegnap 3491 új fertőzöttet regisztráltak – kedden 3612, hétfőn 3780, vasárnap pedig 3957 új esetet jelentettek az ANSA hírügynökség szerint.

Több mint 7500 olasz áldozat

Tegnap 683-an vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben. Ez alacsonyabb érték, mint a keddi (743), de magasabb a hétfőinél (601) és a vasárnapinál (651). Az eddigi rekordot egyébként a múlt szombat jelenti, amikor 793-an hunytak el 24 óra alatt.

Az összes fertőzött száma 74 ezer fölé nőtt, közülük mintegy 3500-an vannak intenzív osztályon. Az elhunytak száma 7500 fölé emelkedett, több mint 9600-an meggyógyultak. A világon Olaszországban követelte a vírus a legtöbb áldozatot.

Ferenc pápa munkatársa is fertőzött

Olasz sajtóbeszámolók szerint Ferenc pápa egyik közeli munkatársának is pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A Corriere della Sera úgy tudja, egy prelátusról, a szentszéki államtitkárság magas beosztású egyházi munkatársáról van szó, aki évek óta a Szent Márta-házban lakik, Ferenc pápa közvetlen közelében.

A beteg férfit, akinek nem súlyos az állapota, a Vatikántól nem messzi Gemelli-Columbus kórházban ápolják. Ez az olasz főváros második számú járványkórháza. Sajtóinformációk szerint ő az ötödik vatikáni beteg, köztük van a Vatikáni Múzeum két világi dolgozója is.

Mindezek után fertőtlenítették a pápa lakóhelyeként ismert Szent Márta-házat, és tovább szigorították az óvintézkedéseket Vatikánváros egész területén. Azt tanácsolták az egyházfőnek, hogy a járvány miatt költözzön át a jobban elszigetelt apostoli palotákba, a pápai lakosztályba, amit ő eddig elutasított. Korlátozták emellett Ferenc pápa megbeszéléseit és találkozásait is az MTI szerint.

A 83 éves Ferenc pápát március eleje óta óvják a fertőzéstől: a beszédeit interneten sugározzák, a Szent Márta-ház kápolnájában reggelente bemutatott misét is nagyon szűk körben pontifikálja, egyedül étkezik a szobájában, a különböző vatikáni hivatalok képviselőit az apostoli paloták nagyobb termeiben fogadja.

Az Il Messaggero úgy értesült, hogy az újabb beteg miatt felmerült az Olaszországban már érvényes kijárási korlátozás bevezetése Vatikánváros területén is.

50 ezer spanyol beteg

Olaszország után Spanyolországban van a legtöbb halálos áldozat, több mint 3600. A fertőzöttek száma már csaknem 50 ezer. Az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések nagy mennyiségű utánpótlása, Madrid ezért a NATO segítségét kérte.

Németországban valamivel kevesebb, 37 ezer fertőzött mellett 206 a halálos áldozatok száma, és 3500-an gyógyultak meg.

Franciaországban több mint 25 ezer a fertőzöttek száma, több mint 1300-an vesztették életüket és 3900-an távozhattak egészségesen a kórházból. A kedd reggel életbe léptetett egészségügyi szükségállapot két hónapig lesz érvényben.

Az Egyesült Királyságban 466-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 9640-re. A betegségből eddig 140-en gyógyultak fel.

Trump már lazítana

Az Egyesült Államokban 69 ezer fertőzöttet, 1050 halottat és 616 gyógyult beteget regisztráltak.

Ugyanakkor egy televíziós beszélgetésben Donald Trump amerikai elnök a szigorítások enyhítését, valamint a munkába visszatérést szorgalmazta, és közölte: tervei szerint az Egyesült Államokban már április közepén ismét a régi kerékvágásban zajlik majd az élet.

Kínában, ahonnan a járvány tavaly év végén elindult, 81 726 esetet tartottak nyilván, 3291-en haltak meg és 74 173-an gyógyultak meg. Az ország hatóságai sorozatban a második napja csak behurcolt új esetekről számoltak be, helyi fertőzésről nem.

A kínai hatóságok már korábban bejelentették, hogy a járvány véget ért az országban.

Tajvannal vagyunk egy szinten

Magyarországon a diagnosztizált fertőzöttek száma 261-re nőtt. Tízen életüket vesztették. A fertőzöttek számát tekintve hazánk Örményországgal (265), Bulgáriával (242) és Tajvannal (235) van körülbelül egy szinten.

Globálisan a  fertőzöttek száma 471 ezerre rúg. Több mint 21 ezren vesztették életüket, 115 ezren meggyógyultak. A vírust 175 országban mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG