BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 22. 12:36

Debrecenben a kutatók már a magyar oltóanyag előállításán dolgoznak, mindez azért ígéretes, mert a magyar oltási rendszer "igen kiemelkedőnek számít" a világ országai között, hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

A tájékoztató előtt a járványnak leginkább kitett szektor adókedvezményeiről beszélt Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. A katásoknak átmeneti adómentességet nyújtanak. Elsőként 151 ezer katás kapott 4 hónapos adómentességet 26 szakmában (például kozmetikus, masszőr, építési vállalkozások). Június 30-ig nem kell fizetniük, még azoknak sem, akik melléktevékenységben végzik ezeket a munkákat. Ezzel 26 milliárd forintnyi kedvezményt kapnak az államtól, s ez az időszak a nyugdíj megállapításánál is be lesz számítva. Viszont csak azok használhatják ki a kedvezményt, akik már február 1-jén is ebben az adózási formában dolgoztak. A NAV automatikusan már törölte is ezeknek a katás vállalkozónak június 30-ig az adóbefizetési határidőt.

Dr. Müller Cecília: csak a családot tájékoztatják majd a tatabányai eredményről. Fotó: mfor Dr. Müller Cecília: csak a családot tájékoztatják majd a tatabányai eredményről. Fotó: mfor

Az már minden, adótartozással rendelkező katásra vonatkozik – számuk 74 ezret tett ki –, hogy tíz egyenlő részben, pótlékmentesen kell majd befizetnie később az adót, amely összesen 14 milliárd forint kintlévőséget jelent az államnak.

Az olyan nagyobb vállalatoknál is fontos a munkahelyek megőrzése, mint a turizmus, a vendéglátás vagy a mezőgazdaság. 4 hónapig számukra is eltörölték az adókat, csak személyi jövedelemadót és egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük, amely összesen 26 ezer vállalkozás 66 milliárd forintnyi adókedvezményét jelenti. Áprilistól bővült a kedvezményt kérők köre, már a munkahelyi gyermekfelügyelők, májustól pedig a légiközlekedési dolgozók után is lehet adókedvezményt kérni. A NAV ezzel több mint 360 ezer munkavállalónak segít ezzel, foglalta össze Izer.

37 fővel növekedett egy nap alatt a fertőzöttek száma, s 3 fő halt meg. Az 1615 aktív fertőzöttből 44 százalék budapesti, 56 százalékuk vidéki lakos. 483 főt kezelnek kórházban, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott már Izert követően Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve 37,6 százalék a fertőzöttség. Területileg Budapest, Zala, Fejér megye tartozik a TOP-3 fertőzött területbe. A magyar halálozási ráta 4,9 százalék, ha ugyanígy a 100 ezer lakosra vetítjük. A legfiatalabb korcsoport, ahol halálozás történt, a 30-39 év közöttiek, itt 3 fő halt meg.

„Továbbra is kedvezőek a járványügyi adatok, tovább csökkennek a mutatók, tehát bizakodóak vagyunk, hogy az első hullám végére érünk lassan"

– tette hozz az országos tisztifőorvos.

Mint ismert, együttműködésbe fogott a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem, hogy kifejlesszék a nemzeti oltóanyagot a koronavírus ellen. A kutatók már dolgoznak is, mert a világ többi országa mellett a magyaroknak is saját kutatási tervünk van egy saját vakcina előállítására, mondta el Müller.

Folyamatos az egyeztetés a szomszédos országokkal a határforgalom megszüntetése érdekében – mondta el már Kiss Róbert rendőr ezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Ennek eredményeként Ausztriával és Szlovákiával bővült a belépők köre. Ausztriából beléphetnek és nem kerülnek karanténba azok, akik 4 napnál nem régebbi okirattal bizonyítják, hogy nem fertőzöttek. Ha a belépő 14 napon belül tüneteket észlelne magán Magyarországon, akkor karanténba kerül. Szlovákiából is beléphetnek az ottani lakosok hazánkba, de a 24 órát nem haladhatja meg az itt tartózkodásuk. Romániával tovább bővült azon országok köre, ahonnan szabad a beutazás.

Ma újabb védőfelszereléseket szállítanak ki több, mint 30 kórházba, illetve más szervezethez, köztük a Mentőszolgálathoz és a rendőrséghez.

Jelenleg 875 főt ellenőriznek az elektronikusan letölthető mobilapplikáción keresztül, tegnap 30 esetben kellett a rendőrségnek eljárnia magatartás szabályszegés miatt.

A 65 éven felüliek bevásárlási idősávja egyelőre nem változik – válaszolta újságírói kérdésre Kiss Róbert.

  • Óvódákban nem szerencsés a szájmaszk, Müller Cecília nem támogatja ezt, viszont a törölközők helyett használatos papírtörlő ötletét jónak tartja
  • Ha magánszolgáltatónál derül ki a pozitivitás, akkor nem a magánszemély, hanem az intézmény köteles jelenteni a hatóságoknál
  • Az adattisztítás azért fontos, mert sokszor fordul elő, hogy hiába van valaki állandó lakcímmel az egyik megyébe bejelentve, de több éve a fővárosban lakik albérletben. Ennek tisztázása időigényes
  • Országosan 521 fő egészségügyi dolgozó lett fertőzött. Jelenleg 254 fő aktív beteg, s egy fő hunyt el
  • Folyamatosan változik a járvány alakulásának megfelelően, hogy milyen vizsgálatokhoz szükséges PCR-teszt, de egyre csökken ezek köre
  • 14 év alattiak közül eddig 49 főnél mutatták ki a vírust
  • a tatabányai, elhunyt ápolóval kapcsolatos vizsgálatok még folyamatban vannak, de csak a családot fogják tájékoztatni a végeredményről, a közvéleményt nem

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél