BUX
36 428.23
+1.32%
+476.00
OTP
10 830.00
+3.84%
+400.00
MOL
1 851.00
+0.60%
+11.00
RICHTER
7 050.00
-1.40%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.45%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 22. 12:36

Debrecenben a kutatók már a magyar oltóanyag előállításán dolgoznak, mindez azért ígéretes, mert a magyar oltási rendszer "igen kiemelkedőnek számít" a világ országai között, hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

A tájékoztató előtt a járványnak leginkább kitett szektor adókedvezményeiről beszélt Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. A katásoknak átmeneti adómentességet nyújtanak. Elsőként 151 ezer katás kapott 4 hónapos adómentességet 26 szakmában (például kozmetikus, masszőr, építési vállalkozások). Június 30-ig nem kell fizetniük, még azoknak sem, akik melléktevékenységben végzik ezeket a munkákat. Ezzel 26 milliárd forintnyi kedvezményt kapnak az államtól, s ez az időszak a nyugdíj megállapításánál is be lesz számítva. Viszont csak azok használhatják ki a kedvezményt, akik már február 1-jén is ebben az adózási formában dolgoztak. A NAV automatikusan már törölte is ezeknek a katás vállalkozónak június 30-ig az adóbefizetési határidőt.

Dr. Müller Cecília: csak a családot tájékoztatják majd a tatabányai eredményről. Fotó: mfor Dr. Müller Cecília: csak a családot tájékoztatják majd a tatabányai eredményről. Fotó: mfor

Az már minden, adótartozással rendelkező katásra vonatkozik – számuk 74 ezret tett ki –, hogy tíz egyenlő részben, pótlékmentesen kell majd befizetnie később az adót, amely összesen 14 milliárd forint kintlévőséget jelent az államnak.

Az olyan nagyobb vállalatoknál is fontos a munkahelyek megőrzése, mint a turizmus, a vendéglátás vagy a mezőgazdaság. 4 hónapig számukra is eltörölték az adókat, csak személyi jövedelemadót és egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük, amely összesen 26 ezer vállalkozás 66 milliárd forintnyi adókedvezményét jelenti. Áprilistól bővült a kedvezményt kérők köre, már a munkahelyi gyermekfelügyelők, májustól pedig a légiközlekedési dolgozók után is lehet adókedvezményt kérni. A NAV ezzel több mint 360 ezer munkavállalónak segít ezzel, foglalta össze Izer.

37 fővel növekedett egy nap alatt a fertőzöttek száma, s 3 fő halt meg. Az 1615 aktív fertőzöttből 44 százalék budapesti, 56 százalékuk vidéki lakos. 483 főt kezelnek kórházban, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott már Izert követően Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve 37,6 százalék a fertőzöttség. Területileg Budapest, Zala, Fejér megye tartozik a TOP-3 fertőzött területbe. A magyar halálozási ráta 4,9 százalék, ha ugyanígy a 100 ezer lakosra vetítjük. A legfiatalabb korcsoport, ahol halálozás történt, a 30-39 év közöttiek, itt 3 fő halt meg.

„Továbbra is kedvezőek a járványügyi adatok, tovább csökkennek a mutatók, tehát bizakodóak vagyunk, hogy az első hullám végére érünk lassan"

– tette hozz az országos tisztifőorvos.

Mint ismert, együttműködésbe fogott a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem, hogy kifejlesszék a nemzeti oltóanyagot a koronavírus ellen. A kutatók már dolgoznak is, mert a világ többi országa mellett a magyaroknak is saját kutatási tervünk van egy saját vakcina előállítására, mondta el Müller.

Folyamatos az egyeztetés a szomszédos országokkal a határforgalom megszüntetése érdekében – mondta el már Kiss Róbert rendőr ezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Ennek eredményeként Ausztriával és Szlovákiával bővült a belépők köre. Ausztriából beléphetnek és nem kerülnek karanténba azok, akik 4 napnál nem régebbi okirattal bizonyítják, hogy nem fertőzöttek. Ha a belépő 14 napon belül tüneteket észlelne magán Magyarországon, akkor karanténba kerül. Szlovákiából is beléphetnek az ottani lakosok hazánkba, de a 24 órát nem haladhatja meg az itt tartózkodásuk. Romániával tovább bővült azon országok köre, ahonnan szabad a beutazás.

Ma újabb védőfelszereléseket szállítanak ki több, mint 30 kórházba, illetve más szervezethez, köztük a Mentőszolgálathoz és a rendőrséghez.

Jelenleg 875 főt ellenőriznek az elektronikusan letölthető mobilapplikáción keresztül, tegnap 30 esetben kellett a rendőrségnek eljárnia magatartás szabályszegés miatt.

A 65 éven felüliek bevásárlási idősávja egyelőre nem változik – válaszolta újságírói kérdésre Kiss Róbert.

  • Óvódákban nem szerencsés a szájmaszk, Müller Cecília nem támogatja ezt, viszont a törölközők helyett használatos papírtörlő ötletét jónak tartja
  • Ha magánszolgáltatónál derül ki a pozitivitás, akkor nem a magánszemély, hanem az intézmény köteles jelenteni a hatóságoknál
  • Az adattisztítás azért fontos, mert sokszor fordul elő, hogy hiába van valaki állandó lakcímmel az egyik megyébe bejelentve, de több éve a fővárosban lakik albérletben. Ennek tisztázása időigényes
  • Országosan 521 fő egészségügyi dolgozó lett fertőzött. Jelenleg 254 fő aktív beteg, s egy fő hunyt el
  • Folyamatosan változik a járvány alakulásának megfelelően, hogy milyen vizsgálatokhoz szükséges PCR-teszt, de egyre csökken ezek köre
  • 14 év alattiak közül eddig 49 főnél mutatták ki a vírust
  • a tatabányai, elhunyt ápolóval kapcsolatos vizsgálatok még folyamatban vannak, de csak a családot fogják tájékoztatni a végeredményről, a közvéleményt nem

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Vírus: újabb szomorú rekordok dőltek meg Amerikában
Wéber Balázs | 2020. augusztus 10. 09:52
Brazíliában átlépte a 100 ezret a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és hivatalosan már több mint hárommillióan kapták el a fertőzést. Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma már az ötmilliót is meghaladta.
Makro / Külgazdaság Huszonötszörése nőtt a családoknál hagyott összeg
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 07:50
Varga Mihály azt is elárulta, hogy tavaly több mint 335 milliárd forint jutott a kedvezményekre.
Makro / Külgazdaság Borús előjelekkel érkezik az infláció
MTI | 2020. augusztus 9. 11:03
Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a fogyasztói árindex júliusi adata és az idei második negyedéves bruttó hazai termék (GDP).
Makro / Külgazdaság Ma megkezdődik a vég a belarusz rezsim számára
Káncz Csaba | 2020. augusztus 9. 09:32
A koronavírus járványt "pszichózisnak" minősítő elnök folyamatosan veszíti el a köznép és az elit támogatását, és hatodik elnöki ciklusa borítékolhatóan egy vesszőfutás lesz.  A hazai kormány a poszt-szovjet térségben Azerbajdzsán mellett a belarusz rezsim mellett is ott legyeskedik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a magyar gazdaság a szerencsésebbek közé tartozott az első hónapokban?
Kollár Dóra | 2020. augusztus 9. 06:03
Úgy tűnik, hogy Magyarország a járvány első hónapjait viszonylag karcolásmentesen megúszta. 
Makro / Külgazdaság Nézők nélkül lelketlen ténfergés a foci
Wéber Balázs | 2020. augusztus 8. 13:18
Bár az európai futballélet néhány hónapja újraindult, a napokban pedig a nemzetközi kupák is folytatódnak, a kluboknak hiányzik a jegybevétel, drukkerek híján pedig nyoma sincs a régi meccshangulatnak.
Makro / Külgazdaság 9205 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki egy év alatt Brazíliában
MTI | 2020. augusztus 8. 12:45
Ez 34,5 százalékos növekedés a megelőző évihez képest, és új, 14 éves csúcsot jelent.
Makro / Külgazdaság Darabokra tört Kanada utolsó, még érintetlen selfjege
MTI | 2020. augusztus 8. 12:34
A jelenséget észlelő kutató szerint akkora a letört tábla, hogy ha sodródni kezd, semmi sem állíthatja meg.
Makro / Külgazdaság Nincs újabb halottunk, de azonosítottak 32 új koronavírus-fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 09:28
Megérkeztek a szombati adatok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel 19,3 millió fertőzött, több mint 720 ezer áldozat, de egy kicsit fellélegezhet a Balkán
MTI | 2020. augusztus 8. 08:41
Továbbra is dühöng a világban a vírus, a nyugat-balkáni országokban viszont némileg visszafogottabb lett a terjedése.
hírlevél