BUX
36 248.82
+2.41%
+854.00
OTP
11 030.00
+1.66%
+180.00
MOL
1 871.00
+2.75%
+50.00
RICHTER
6 780.00
+3.91%
+255.00
MTELEKOM
382.00
+1.06%
+4.00
 
2020. május 22. 12:36

Debrecenben a kutatók már a magyar oltóanyag előállításán dolgoznak, mindez azért ígéretes, mert a magyar oltási rendszer "igen kiemelkedőnek számít" a világ országai között, hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

A tájékoztató előtt a járványnak leginkább kitett szektor adókedvezményeiről beszélt Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. A katásoknak átmeneti adómentességet nyújtanak. Elsőként 151 ezer katás kapott 4 hónapos adómentességet 26 szakmában (például kozmetikus, masszőr, építési vállalkozások). Június 30-ig nem kell fizetniük, még azoknak sem, akik melléktevékenységben végzik ezeket a munkákat. Ezzel 26 milliárd forintnyi kedvezményt kapnak az államtól, s ez az időszak a nyugdíj megállapításánál is be lesz számítva. Viszont csak azok használhatják ki a kedvezményt, akik már február 1-jén is ebben az adózási formában dolgoztak. A NAV automatikusan már törölte is ezeknek a katás vállalkozónak június 30-ig az adóbefizetési határidőt.

Dr. Müller Cecília: csak a családot tájékoztatják majd a tatabányai eredményről. Fotó: mfor Dr. Müller Cecília: csak a családot tájékoztatják majd a tatabányai eredményről. Fotó: mfor

Az már minden, adótartozással rendelkező katásra vonatkozik – számuk 74 ezret tett ki –, hogy tíz egyenlő részben, pótlékmentesen kell majd befizetnie később az adót, amely összesen 14 milliárd forint kintlévőséget jelent az államnak.

Az olyan nagyobb vállalatoknál is fontos a munkahelyek megőrzése, mint a turizmus, a vendéglátás vagy a mezőgazdaság. 4 hónapig számukra is eltörölték az adókat, csak személyi jövedelemadót és egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük, amely összesen 26 ezer vállalkozás 66 milliárd forintnyi adókedvezményét jelenti. Áprilistól bővült a kedvezményt kérők köre, már a munkahelyi gyermekfelügyelők, májustól pedig a légiközlekedési dolgozók után is lehet adókedvezményt kérni. A NAV ezzel több mint 360 ezer munkavállalónak segít ezzel, foglalta össze Izer.

37 fővel növekedett egy nap alatt a fertőzöttek száma, s 3 fő halt meg. Az 1615 aktív fertőzöttből 44 százalék budapesti, 56 százalékuk vidéki lakos. 483 főt kezelnek kórházban, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott már Izert követően Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve 37,6 százalék a fertőzöttség. Területileg Budapest, Zala, Fejér megye tartozik a TOP-3 fertőzött területbe. A magyar halálozási ráta 4,9 százalék, ha ugyanígy a 100 ezer lakosra vetítjük. A legfiatalabb korcsoport, ahol halálozás történt, a 30-39 év közöttiek, itt 3 fő halt meg.

„Továbbra is kedvezőek a járványügyi adatok, tovább csökkennek a mutatók, tehát bizakodóak vagyunk, hogy az első hullám végére érünk lassan"

– tette hozz az országos tisztifőorvos.

Mint ismert, együttműködésbe fogott a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem, hogy kifejlesszék a nemzeti oltóanyagot a koronavírus ellen. A kutatók már dolgoznak is, mert a világ többi országa mellett a magyaroknak is saját kutatási tervünk van egy saját vakcina előállítására, mondta el Müller.

Folyamatos az egyeztetés a szomszédos országokkal a határforgalom megszüntetése érdekében – mondta el már Kiss Róbert rendőr ezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa. Ennek eredményeként Ausztriával és Szlovákiával bővült a belépők köre. Ausztriából beléphetnek és nem kerülnek karanténba azok, akik 4 napnál nem régebbi okirattal bizonyítják, hogy nem fertőzöttek. Ha a belépő 14 napon belül tüneteket észlelne magán Magyarországon, akkor karanténba kerül. Szlovákiából is beléphetnek az ottani lakosok hazánkba, de a 24 órát nem haladhatja meg az itt tartózkodásuk. Romániával tovább bővült azon országok köre, ahonnan szabad a beutazás.

Ma újabb védőfelszereléseket szállítanak ki több, mint 30 kórházba, illetve más szervezethez, köztük a Mentőszolgálathoz és a rendőrséghez.

Jelenleg 875 főt ellenőriznek az elektronikusan letölthető mobilapplikáción keresztül, tegnap 30 esetben kellett a rendőrségnek eljárnia magatartás szabályszegés miatt.

A 65 éven felüliek bevásárlási idősávja egyelőre nem változik – válaszolta újságírói kérdésre Kiss Róbert.

  • Óvódákban nem szerencsés a szájmaszk, Müller Cecília nem támogatja ezt, viszont a törölközők helyett használatos papírtörlő ötletét jónak tartja
  • Ha magánszolgáltatónál derül ki a pozitivitás, akkor nem a magánszemély, hanem az intézmény köteles jelenteni a hatóságoknál
  • Az adattisztítás azért fontos, mert sokszor fordul elő, hogy hiába van valaki állandó lakcímmel az egyik megyébe bejelentve, de több éve a fővárosban lakik albérletben. Ennek tisztázása időigényes
  • Országosan 521 fő egészségügyi dolgozó lett fertőzött. Jelenleg 254 fő aktív beteg, s egy fő hunyt el
  • Folyamatosan változik a járvány alakulásának megfelelően, hogy milyen vizsgálatokhoz szükséges PCR-teszt, de egyre csökken ezek köre
  • 14 év alattiak közül eddig 49 főnél mutatták ki a vírust
  • a tatabányai, elhunyt ápolóval kapcsolatos vizsgálatok még folyamatban vannak, de csak a családot fogják tájékoztatni a végeredményről, a közvéleményt nem

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb biznisze – Londontól Tokióig azonnal lecsaptak a kiváló hongkongi szakemberekre
Káncz Csaba | 2020. július 2. 11:30
Az USA, az Egyesült Királyság, Japán és Tajvan azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag hongkongiakra. Japán egyenesen globális pénzügyi központtá szeretné magát fejleszteni a Hongkongból menekülő cégekkel és szakemberekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nő a baj: újabb csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma az USA-ban
MTI | 2020. július 2. 07:01
Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este.
Makro / Külgazdaság Azonnal kell 7,3 milliárd a budapesti kézicsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 06:43
A pénzügyminiszternek azonnali hatállyal kell a szükséges összeget átcsoportosítania.
Makro / Külgazdaság Tízezres leépítések: kőkemény évük lesz a Magyarországon is érdekelt német cégeknek
Wéber Balázs | 2020. július 2. 06:11
Jelentős elbocsátásokra készül több, magyar érdekeltséggel is rendelkező német nagyvállalat a vírusválság miatt. Komoly árbevétel- és eredmény-visszaeséssel számolnak – van olyan cég, amelynek az idei lehet a második veszteséges éve a II. világháború óta. Ugyanakkor sok a bizonytalansági tényező.
Makro / Külgazdaság Hévízi luxusban pihen tovább a médiahatóság
Vég Márton | 2020. július 1. 20:12
Nincs jobb a visszatérő vendégnél: még 3 évig egy hévízi luxusszállodában pihenhetnek kedvezményes áron az NMHH dolgozói. A hotelt pedig állami félmilliárdból újíthatják fel.
Makro / Külgazdaság Magyarország szeretne a járvány egyik nyertese lenni
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 1. 17:52
A magyar gazdaságot is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, a döntéshozók azonban bíznak abban, hogy végül szerencsésen kerülünk ki a válságból. Ennek egy lehetséges módja, ha a rövidebbé váló értékláncokban nagyobb szerepet kapnak az itteni cégek. A magyar politika rástartolt erre.
Makro / Külgazdaság Tarkón lőtt miniszterelnökök - senki sem vette félvállról az orosz nagykövetség figyelmeztetését
Káncz Csaba | 2020. július 1. 17:33
Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. A szovjetek két mongol miniszterelnököt is tarkón lőttek, így mindenki összerezzent, amikor a múlt héten az ulánbátori orosz nagykövetség dörgedelmes üzenetet tett közzé. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vidéken is alacsony a COVID-19 fertőzöttség a szennyvizekben
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 15:37
Hétről-hétre bevizsgálják Budapest három pontján a szennyvíz koronavírus-fertőzés koncentrációját, az utolsó mérések szerint ez továbbra is alacsony. Most viszont Pakson, Szekszárdon és Szolnokon is mértek, és úgy tűnik, a vidéki adatok is megegyeznek a fővároséval, azaz a következő egy-két hétben nem várható nagyobb fertőzési hullám Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Óvatosság váltotta a pánikot a cégeknél
Király Béla | 2020. július 1. 12:58
Úgy tűnik, hogy a márciusi mélypont után lassan helyre kerülnek a dolgok, ugyanakkor optimistának semmiképp sem nevezhetőek a vállalatok.
Makro / Külgazdaság Nem biztos, hogy ősszel ismét lesz országos koronavírus-felmérés
Kormos Olga | 2020. július 1. 11:22
Stílusosan, épp a magyar egészségügy ünnepén, a Semmelweis-napon közölték a májusban lezajlott országos reprezentatív szűrés, a H-UNCOVER teljes feldolgozásának mutatóit.  
hírlevél