Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az a szervezet, amely először tud koronavírus elleni vakcinát gyártani, a várakozások szerint megüti a főnyereményt. A járvány miatt ugyanis szakmailag és anyagilag is komoly sikert jelenthet a védőoltás. Miközben a kutatók bizonyos területen együttműködnek, óriási versenyfutást is láthatunk. A hírek szerint az Oxfordi Egyetem ebben némi előnyre tett szert.

Számos helyen folynak kutatások, hogy az immár 200 ezer ember életét követelő koronavírus járvány jövőbeni terjedését megakadályozzák. Mivel a mortalitási rátája csak az idősek között magas, ezért több szakértő inkább a védőoltás kifejlesztése mellett teszi le a voksát, bár a gyógyszeres kezelés lehetőségét is gőzerővel kutatják. A New York Times szerint a védőoltás kifejlesztése során talán az Oxfordi Egyetemnek van a legjobb esélye, hogy célt érjenek. Az angolok a múlt héten egyébként már elkezdték a humánteszteket.

Az amerikai lap cikke szerint az oxfordiak ellentétben más kutató csapatokkal, amelyek csak néhány száz résztvevővel végeznek klinikai vizsgálatok sokkal szélesebb bázison tudnak tesztelni. Ennek oka, hogy egyetem Jenner Intézetének tudósai megállapították, hogy a hasonló oltások - beleértve egy korábbi koronavírus elleni tavalyi oltást is - ártalmatlanok az emberek számára. Ez a felfedezés ehetővé tette számukra, hogy gyorsabb ütembe haladjanak, így 6000 embert érintő tesztet tudnak végezni a koronavírus-oltásuk vizsgálatához. Az angolok abban bíznak, hogy az általuk fejlesztett vakcina eredményes lesz.

A vakcina zárhatja le a járvány problémáját (Fotó: depositphotos.com)A vakcina zárhatja le a járvány problémáját (Fotó: depositphotos.com)

Előbb-utóbb lesz vakcina

Abban egyébként a szakértők egyetértenek, hogy záros határidőn belül meglesz a védőoltás, amely révén megelőzhető a járvány. Itt jön azonban a következő probléma, vagyis a szűkös gyártói kapacitások. A szakemberek szerint ugyanis a különböző védőoltások tömeges elkészítése is problémákba ütközik időnként. Magyarországon is van arra példa, hogy egy vakcinára hosszabb időt kell várni. Éppen ezért a meglévő oltóanyaggyártó kapacitásokat bajosan lehet most hirtelen a koronavírus elleni szerre átállítani. A többi fertőző betegség ellenszerét ugyanis a jövőben is elő kell állítani.

Ugyanakkor az oxfordi tudósok kicsit optimistábbak, ők ugyanis azt hangsúlyozzák, hogy ha a szabályozó hatóságok gyorsított ütemben vizsgálják meg a tesztek eredményeit és hagyják jóvá a fejlesztéseket, akkor reményeik szerint az oltásuk első néhány millió adagja szeptemberre elérhető lehet.

Az angolok önbizalma nem alaptalan, az eddig elvégzett állatkísérletek azt mutatták, hogy a vakcina megvéd a vírusfertőzéssel szemben. Azt is érdemes megjegyezni, hogy arra is van példa, hogy az embereken végzett tesztek végül mégsem igazolják a szer hatékonyságát, így biztosra nem lehet még így sem menni. További kérdőjeleket vet fel az is, hogy az eddigi vizsgálatok azt mutatták, hogy a vírus gyorsan mutálódik. Emiatt pedig azt sem lehet kizárni, hogy míg egyes törzsek ellen hatékony lesz a védőoltás, addig kialakul a vírusnak olyan változata, amely már képes megfertőzni az embereket.

Máshol is kísérleteznek

A múlt héten számoltunk be arról, hogy Németországban is megkezdődött egy ott fejlesztett oltás embereken történő vizsgálata. A nemzetközi sajtó a fenti két kutatás mellett amerikai és kínai tesztekről számolt még be.

A vakcina mellett meglévő gyógyszerek alkalmazhatóságát is vizsgálják, ám ezek esetében sem beszélhetünk áttörésről. Két készítmény kapcsán is nagyon pozitív volt a szakma első reakciója, ám később a további tesztek nem igazolták a készítmények hatékonyságát. Így volt ez a klorokinnal, illetve annak hatóanyagával a hidroxi-klorokin-szulfáttal, amelyet kezdetben a legígéretesebb szernek tartottak. A vizsgálatok azonban azt mutatták ki, hogy ez nem győzi le a vírust, ahogy a következő gyógyszer, a remdesivir sem igazolta a klinikai vizsgálatok során ezt.

A járvány visszaszorulása és a korlátozások eltörlésére irányuló társadalmi nyomás miatt számos ország vezet be, illetve tervez erőteljesebb szabadságot adni a polgárainak. Ez viszont azzal járhat, hogy a tünetmentes vírushordozók nagy tömegben tudják majd szétszórni a betegséget. Számos epidemiológia szakértő jelezte éppen ezért az elmúlt napokban, hogy megértik az embereket és azt is, hogy sokak számára a munkába állás anyagi kényszer, ám nem szabad elhamarkodott lépéseket hozni. Mindenesetre a korlátozások enyhítése magába hordozza annak a lehetőségét, hogy jön egy második hullám. Ugyanakkor, ha például a svéd helyzetet nézzük, akkor még ez sem jár kiemelt kockázattal abban az esetben, ha a legveszélyeztettebeket meg tudják végezni.

Címkék: Közérdekű

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Operatív törzs: közel 30 ezer magyar megszegte már a kijárási tilalmat
Kollár Dóra | 2021. január 26. 12:29
Vasárnap befut a Moderna egy újabb szállítmánya - egyebek mellett erről is szó volt az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Közérdekű Koronavírus: szeptemberben találtak utoljára ennyire kevés fertőzöttet egy nap alatt Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 09:03
Hónapok óta nem találtak egy nap alatt ennyire kevés új fertőzöttet Magyarországon.
Közérdekű Új német módszer a súlyos lefolyású Covid kezelésére
MTI | 2021. január 24. 16:23
Több százmillió eurós ráfordítással új terápiát vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) súlyos lefolyásának megelőzésére - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban.
Közérdekű Ausztriába sem érkezhet meg a beígért mennyiségű oltóanyag
MTI | 2021. január 24. 15:47
Ausztriában is meginoghat az oltási kampány, miután a svéd-brit AstraZeneca gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy az első negyedévben nem tudja vállalni a megígért oltóanyag leszállítását - írták a hét végén az osztrák lapok.
Közérdekű Egymillió ember oltásához szükséges vakcina érkezik 90 nap alatt
MTI | 2021. január 24. 10:33
Naponta csaknem száz ember hal bele a koronavírusba Magyarországon, és 10-15 milliárd forintos kárt szenved el a magyar gazdaság az érvényben levő korlátozó intézkedések miatt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Közérdekű Két és fél hónapja haltak meg ilyen kevesen idehaza a Covidban
Privátbankár.hu | 2021. január 24. 09:22
Az elmúlt huszonnégy órában 64-en veszítették az életüket. Ez azt jelenti, hogy már ötödik napja száz alatti az áldozatok száma, s harmadik napja csökken.
Közérdekű Operatív törzs: rendőri intézkedés várhat a tiltások ellenére kinyitó vendéglátóhelyekre
Kollár Dóra | 2021. január 22. 12:54
Részletek az orosz vakcináról, szennyvíz-adatok - egyebek mellett ezek a témák is előkerültek az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Közérdekű Folyamatosan csökken a kórházban kezelt koronavírusosak száma
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 08:47
Folyamatosan csökken a nyomás az egészségügyön, legalábbis a naponta megjelenő adatok erre engednek következtetni. Legutóbb október végén voltak ennyire kevesen kórházban a koronavírussal összefüggésben.
Közérdekű Gulyás Gergely: lehet majd választani a vakcinák közül
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 11:58
A szokásos heti Kormányinfón ezúttal is központi kérdés volt a vakcina, amely kapcsán több fontos tudnivalót megosztott Gulyás Gergely.
Közérdekű A mutáns vírusok még nem lelhetők fel nagy számban Magyarországon
Szarvas György | 2021. január 20. 13:56
Egy hét múlva érkezik Magyarországra a következő vakcinaszállítmány, addig is a ma megjött Pfizer-oltóanyag 36 ezer fő oltására lesz elegendő, pár nap alatt pedig ez is el fog fogyni – mondta Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Friss
hírlevél