BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. április 26. 12:51

Az operatív törzs szerint enyhítő intézkedések jönnek, de továbbra is fontos, hogy elkülönítsék egymástól a korosztályokat.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján lapunk kérdésére is választ adtak a jelenlévők. Arra voltunk kíváncsiak, hogy várható-e a 65 év felettiek váráslási időzónájának megváltoztatása?

Lakatos Tibor (forrás: koronavirus.gov.hu) Lakatos Tibor (forrás: koronavirus.gov.hu)

Jelenleg ez a korosztály 9 és 12 óra között mehet boltba, ebben az időben fiatalabbak nem tartózkodhatnak ott. Sajtóhírek szerint azonban felmerült az operatív törzsben, hogy a lakosságtól, illetve a boltoktól érkező visszajelzések miatt rövidítenék, két órában határoznák meg a 65 év felettiek rendelkezésére álló idősávot, valamint szombaton egyáltalán nem lenne korlátozás a vásárlásoknál.

A felvetés alapja, hogy a fiatalabb generációk számára a 9 és 12 közötti időszak teljes kiesése a vásárlásból nagyban megnehezíti a mindennapi ügyek kézben tartását. Ráadásul munkatársunk tapasztalatai szerint az idősebbek 12 után is eljárnak vásárolni - ami annyiban érthető, hogy közülük sem mindenkinek alkalmas a jogszabályban megjelölt idősáv.

Kérdésünkre Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője válaszolt. Szavai alapján már többször felvetődött ez a lehetőség, de nem találták indokoltnak a változtatást a szabályozáson. Hozzátette, jövő héten születnek döntések a korlátozásokról, s ezek során a mostani előírások enyhítésére lehet számítani. Ennek tartalmát ugyanakkor nem fedte fel az online tájékoztatón. Azt azonban továbbra is fontosnak tartja az operatív törzs, hogy  megmaradjon az idősek elkülönítése a fiatalabbaktól.

Lakatos Tibor szó szerint az alábbaikat válaszolta kérdésünkre:

Többször szóba került ennek az idősávnak a módosítása. Eddig úgy láttuk, hogy nem indokolt ezen változtatni. A következő hét már arról fog szólni, hogy milyen menetrend alapján tudjuk bevezetni a korlátozó intézkedések enyhítését. Éppen ezért azt gondolom, hogy a május 3-át követő időszakban az előre meghatározott menetrend szerint fogunk majd ezen is módosítani. Azzal együtt továbbra is fontos, hogy ezt a korosztályt elkülönítsük a fiatalabb rétegtől.

Ebből azért annyi kiderül, hogy az operatív törzs javaslata - amely alapján dönt a kormány - a jelenlegi, három órás időtartamú korlátozás megváltoztatásáról szól.

A koronavírusról szóló videósorozatunk legújabb darabját itt tekinthetik meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az idei júliusi inflációval emelik az egészségügyi szolgáltatási járulékot jövőre
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 07:30
Valamint háromról hat hónapra nő a TAJ-szám érvényessége - derül ki a jövő évi büdzsét megalapozó törvényjavaslatból.
Makro / Külgazdaság A koronavírus lenyomta a gázárakat, de csak a tárolók dagadnak
MTI | 2020. június 3. 06:25
A járvány okozta leállás miatt Európa is korlátozottan használt csak a gázból, túlkínálat alakult ki.
Makro / Külgazdaság Új esélyt kínálhat a koronavírus a magyar gazdaságnak
Király Béla | 2020. június 3. 06:08
A magyar és a régiós gazdaságok számára is létkérdés, hogy Németország minél előbb talpra álljon. Az ottani nehézségek, elsősorban az autóipar leállása már tükröződik többek között a munkaerőpiaci folyamatokban. A válság ugyanakkor a szakértők szerint nem csak negatívumokkal járhat.
Makro / Külgazdaság Védekezünk a járvány ellen: 2 milliárd forintot kap az atlétikai stadion
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 05:55
Tegnap este 161,3 milliárd forintot csoportosítottak át a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Friss
hírlevél