BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 10. 08:54

Szociális és ökológiai aggodalmak hajtják az utcára a fiatalokat szerte a világban. Az elitek és a köznép közötti korábbi egyezség (consent of the governed) a gazdasági stabilitás és az életszínvonal fenntartásának ígéretéről gyors ütemben foszlik szét. Káncz Csaba jegyzete.

Tüntetés Hongkongban (EPA/JEROME FAVRE)

A világ vezető tőzsdéi még a csúcsok közelében tanyáznak és a globális recessziónak még csak az előszelei fújdogálnak. Ennek ellenére Hongkongtól Irakig és Egyiptomtól Ecuadorig már tüntetők ezrei lepik el ezekben a napokban az utcákat. De mi a közös ezekben az emberekben?

Felbomló konszenzus

Nos, többségük fiatalember, akikkel az uralkodó elitek nem merték közölni, hogy életszínvonaluk és anyagi biztonságuk nagy valószínűséggel messze nem fogja elérni a szüleikét. Általánosságban pedig az elitek és a köznép közötti korábbi egyezség (consent of the governed) a gazdasági stabilitás és az életszínvonal fenntartásának ígéretéről gyors ütemben foszlik szét.

Hongkongban már évek óta izzik az a feszültség, hogy bár a hongkongi fiatalokat a szüleik drága magánegyetemeken vagyonokért taníttatták ki világszerte, a városállamba beáramló kínaiak jóval alacsonyabb bérért is elvállalják a minőségi állásokat. Így a hongkongiaknak nem térül meg az oktatásba befektetett óriási összeg.

Irakban a tüntetések során az elmúlt egy hétben legalább 170-en életüket vesztették. A 38 millió lakosú ország 70 százaléka 30 év alatti. Mintegy 800 ezren – köztük 370 ezer a felsőoktatásból - lépnek évente a munkaerőpiacra, amely természetesen nem tudja felszívni őket.

Az egyiptomi zavargásokról két hete számoltunk be. Az ország lakossága évente kétmillió fővel gyarapszik, akiknek munkahelyet kellene teremteni. Míg 1992-ben az országban 58 millióan éltek, ma 104 milliónyian és a kormányzat 127 milliós népességgel számol 2030-ra. Az ország lakosságának 62 százaléka 29 év alatti, a dolgozó fiataloknak csupán 15.7 százaléka rendelkezik szerződéssel a munkáltatójától. Évente mintegy 1,1 millióan lépnek a munkaerőpiacra, de csak 800 ezren találnak munkát.

Káncz Csaba

Ökológiai aggodalmak az euroatlanti térségben

Az ország történelmében első alkalommal fordult elő, hogy Ecuadorban az országot sújtó tüntetések elől a kormány a napokban elmenekült a fővárosból, és egy partvidéki városban (Guayaquil) rendezte be új székhelyét. Az őslakos csoportok irányította tüntetők a gazdasági megszorítások eltörlését és az üzemanyagtámogatás visszaállítását követelik. Az országban a lakosság 60 százaléka a szegénységi szint alatt él, miközben a minimálbéren foglalkoztatottak aránya már 56 százalékon áll.

Az Egyesült Államokban az elit egyetemekre (Harvard, Princeton, Stanford és Yale) együttesen több diák iratkozik be a legfelső 1 százalékot kereső háztartásokból, mint az alsó 60 százalékból. De az euroatlanti térség fiatalsága és polgársága egyelőre nem szociális okok, hanem az ökológiai válság miatt érzett aggodalom kapcsán vonul utcára napjainkban. Két hete pénteken mintegy 6,6 millió tüntető vett részt a felvonulásokon világszerte. Új-Zálandon a lakosság 3.5 százaléka ment ki a proteszt megmozdulásra. Melbourne-ben, Berlinben és Londonban 100-100 ezer ember vonult utcára.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
Friss
hírlevél