TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szociális és ökológiai aggodalmak hajtják az utcára a fiatalokat szerte a világban. Az elitek és a köznép közötti korábbi egyezség (consent of the governed) a gazdasági stabilitás és az életszínvonal fenntartásának ígéretéről gyors ütemben foszlik szét. Káncz Csaba jegyzete.
Tüntetés Hongkongban (EPA/JEROME FAVRE)

A világ vezető tőzsdéi még a csúcsok közelében tanyáznak és a globális recessziónak még csak az előszelei fújdogálnak. Ennek ellenére Hongkongtól Irakig és Egyiptomtól Ecuadorig már tüntetők ezrei lepik el ezekben a napokban az utcákat. De mi a közös ezekben az emberekben?

Felbomló konszenzus

Nos, többségük fiatalember, akikkel az uralkodó elitek nem merték közölni, hogy életszínvonaluk és anyagi biztonságuk nagy valószínűséggel messze nem fogja elérni a szüleikét. Általánosságban pedig az elitek és a köznép közötti korábbi egyezség (consent of the governed) a gazdasági stabilitás és az életszínvonal fenntartásának ígéretéről gyors ütemben foszlik szét.

Hongkongban már évek óta izzik az a feszültség, hogy bár a hongkongi fiatalokat a szüleik drága magánegyetemeken vagyonokért taníttatták ki világszerte, a városállamba beáramló kínaiak jóval alacsonyabb bérért is elvállalják a minőségi állásokat. Így a hongkongiaknak nem térül meg az oktatásba befektetett óriási összeg.

Irakban a tüntetések során az elmúlt egy hétben legalább 170-en életüket vesztették. A 38 millió lakosú ország 70 százaléka 30 év alatti. Mintegy 800 ezren – köztük 370 ezer a felsőoktatásból - lépnek évente a munkaerőpiacra, amely természetesen nem tudja felszívni őket.

Az egyiptomi zavargásokról két hete számoltunk be. Az ország lakossága évente kétmillió fővel gyarapszik, akiknek munkahelyet kellene teremteni. Míg 1992-ben az országban 58 millióan éltek, ma 104 milliónyian és a kormányzat 127 milliós népességgel számol 2030-ra. Az ország lakosságának 62 százaléka 29 év alatti, a dolgozó fiataloknak csupán 15.7 százaléka rendelkezik szerződéssel a munkáltatójától. Évente mintegy 1,1 millióan lépnek a munkaerőpiacra, de csak 800 ezren találnak munkát.

Káncz Csaba

Ökológiai aggodalmak az euroatlanti térségben

Az ország történelmében első alkalommal fordult elő, hogy Ecuadorban az országot sújtó tüntetések elől a kormány a napokban elmenekült a fővárosból, és egy partvidéki városban (Guayaquil) rendezte be új székhelyét. Az őslakos csoportok irányította tüntetők a gazdasági megszorítások eltörlését és az üzemanyagtámogatás visszaállítását követelik. Az országban a lakosság 60 százaléka a szegénységi szint alatt él, miközben a minimálbéren foglalkoztatottak aránya már 56 százalékon áll.

Az Egyesült Államokban az elit egyetemekre (Harvard, Princeton, Stanford és Yale) együttesen több diák iratkozik be a legfelső 1 százalékot kereső háztartásokból, mint az alsó 60 százalékból. De az euroatlanti térség fiatalsága és polgársága egyelőre nem szociális okok, hanem az ökológiai válság miatt érzett aggodalom kapcsán vonul utcára napjainkban. Két hete pénteken mintegy 6,6 millió tüntető vett részt a felvonulásokon világszerte. Új-Zálandon a lakosság 3.5 százaléka ment ki a proteszt megmozdulásra. Melbourne-ben, Berlinben és Londonban 100-100 ezer ember vonult utcára.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél