Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kisvállalkozások is forintosíthatnák devizahiteleiket. Orbán Viktor szerint ennek érdekében már ebben a félévben elindulnak a programok. A miniszterelnök szerint törekedni kell arra, hogy legalább 50 százalékban magyar tulajdonosok legyenek a hazai bankokban. A miniszterelnök szerint 35 százalékos áfa-kulcsra is szükség lenne, amelyet a luxuscikkekre vetnének ki.

A kis- és középvállalkozások is átválthatnák forintra a jelenlegi devizahiteleiket, ezt Orbán Viktor jelentette be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén. A miniszterelnök szerint eddig semmilyen pénzügyi lehetősége nem volt a kormánynak a költségvetésben, amivel tudtak volna tenni lépéseket a kisvállalkozások érdekében. Eddig ugyanis a lakosságnak segítettek. Ugyanakkor fél éven belül olyan programok indulnak, amelyek lehetőséget biztosítanak a kisvállalkozásoknak a hitelek átváltására.Orbán Viktor szerint a devizahitelek kérdése a szuverenitás kérdése. Hiába van saját valutánk, annak előnyeit nem tudjuk kihasználni, ahhoz előbb ki kell szabadulni a devizahitelekből.

Több magyar tulajdonost akarnak

A kormányfő szerint Magyarországon hitelbuborék épült fel, mert itt távolodott el a legjobban a hitelek és a betétek állománya. Mivel a bankok főleg külföldi tulajdonosok kezében vannak, baj esetén a külföldi - így a magyarországi hiteleket kezdik szűkíteni. Orbán Viktor szerint arra kell törekedni, hogy a magyar bankrendszerben növekedjen a magyar tulajdonosi hányad. Hozzátette: legalább 50 százalékot kell elérni ezen a területen.

Emellett megpróbálják a takarékszövetkezeti rendszert országos finanszírozásra alkalmas rendszerré szervezni, hogy könnyebben lehessen finanszírozni a magyar gazdaságot. (Erre egyébként Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is utalt felvezetőjében.) Orbán Viktor szerint a kisvállalkozások átlagosan 8-10 százalékos kamattal tudnak hitelt felvenni. Szerinte ma nincs olyan gazdasági tevékenység, amely törvényesen úgy termel, hogy az ilyen magas kamatú hitel törlesztését ki tudja termelni.  Kulcskérdés, hogy kedvezőbb legyen a kamatkörnyezet.

Az energiaszektort is vizsgálják

Orbán Viktor elmondta, hogy nemcsak a lakosság, hanem a versenyszektor energiaellátásával is foglalkoznak. A miniszterelnök szerint ugyanis a következő tíz évben jelentősen meghatározza a versenyképességet, hogy a cégek milyen áron szerzik be az energiát. Most azt vizsgálják meg, versenyképes energiaszektorra, vagy a vállalkozások versenyképességre van-e szükség.

A miniszterelnök megismételte, hogy munkát a lehető legkevésbé kell "büntetni". Az a legjobb, ha alacsony az adó, a munkát terhelő adókat tovább kell csökkenteni, a gazdasági növekedés egy részét adócsökkentésre kell fordítani. Hozzátette: az embereket a munka felé kell irányítani, a jövedelemadókat csökkenteni kell, miközben a fogyasztási adókat szinten kell tartani. Az adórendszert szociálisan is tagolttá kell tenni. Ebből a rendszerből - Orbán Viktor szerint - hiányzik egy 35 százalékos adókulcs is, ami a luxuscikkeket terhelné.  Ezt azonban az uniós előírások egyelőre nem teszik lehetővé.

A miniszterelnök szerint az eddigi decentralizált állam "önmaga paródiája" volt, hiszen nem tudtuk eddig megmondani az sem, hogy hány tanárt fizet a költségvetés, hány orvos dolgozik itthon, hányan dolgoztak nyugdíj mellett. Orbán Viktor szerint az állam eddig jóformán "kormányozhatatlan" volt, de az elindított központosításnak hála most már a nagy ellátórendszerekről rendelkezésre állnak pontosabb adatok: meg fogom Önöknek tudni mondani, mire költjük a pénzüket - mondta a kormányfő.

Jövőre növekedést várnak

Orbán Viktor Matolcsy Györgyről:

"Matolcsyt azzal gyepálják az ellenfeleink, hogy fantazma. Nem véletlenül mondják ezt. Olyan ember, aki egy gazdasági modellben gondolkozik. 2010-ben biztos voltam benne, hogy Magyarországnak egy új modellre van szüksége, mert a világ is megváltozott és mi közben legyengültünk. Nem reformokra volt szükség, hanem teljesem megújulásra. A vezérvonal a német modell (Adenauer-Erhardt-éra) volt, már 1998-ban is így gondoltam. Biztos voltam benne, hogy a jegybankelnök kitölti a mandátumát, tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, végigszenvedtük. Az új modell mozgatórugója Matolcsy György volt. Most, ahogy Varga Mihályt hallgattam, megnyugodtam, nem véletlenül lesz választottam ilyen habitusú minisztert. Megnyugodtam, hogy nagy víziók már nem lesznek, nagy újítások - most már ezt a boltot kell tovább vinnünk, ebből kell gazdasági sikert kovácsolnunk"

Szólt a növekedésről is. A miniszterelnök szerint "még az ellenségeink sem vitatják, hogy 2014-ben növekedési pályára áll Magyarország", Orbán szerint "csak" abban van vita, hogy 2013-ban elkezdődik-e. Szerinte igen, a gazdaság növekedési pályára áll már az idén (a legtöbb londoni elemzőház pénteken lefele módosította a Magyarországra adott prognózisait, a legtöbb elemző szerint idén nem vergődünk ki a recesszióból). A kormányfő viccesen arra kérte az utána felszólaló Varga Mihály gazdasági minisztert, hogy "ebbéli aggályait most ne ossza meg a jelenlévőkkel" - bár azt is hozzátette, a gazdasági miniszter dolga, hogy "lerángassa a miniszterelnököt a földre".  A kormányfő szerint a helyzet sokkal jobb, mint 3 éve. Felhívta rá a figyelmet, hogy a gazdaság a válságban is képes volt növekedésre (2011-ben), ezt tavaly több körülmény "elvitte", ezeket azonban nem kívánta részletezni Orbán.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy július elsejétől újabb munkahelyvédelmi programok is indulhatnak, ha a költségvetési helyzet ezt megengedi. Orbán szerint nem lehet gazdaságpolitikát csinálni a gazdaság szereplői nélkül, szerinte ebből a multikat sem hagyta ki a kormány, hiszen eddig 15 nagy céggel kötött stratégiai megállapodást.

A miniszterelnök a fővárost elkerülő vasúti körgyűrű megépítésének finanszírozásával kapcsolatban elmondta, hogy már előrehaladottak a tárgyalások a kínai fejlesztési bankkal. Ahogy a Privátbankár korábban megírta: a tervezett új vonalat csak a tehervonatok használnák, hogy lehetőség szerint csökkenjen a fővárosi vonalak leterheltsége. Részletek>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mekkorát nő idén a magyar GDP? Nagy Márton bedobott egy jó nagy számot
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 18:55
Minden esélyünk megvan arra, hogy a gazdasági növekedést idén akár 6 százalék közelébe is toljuk, jövőre pedig a 7 százalék sem elképzelhetetlen – mondta Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója, a jegybank korábbi alelnöke arról is beszélt, hogy a legfontosabb kihívás most a gazdaság újraindítása, amiben főszerepet játszik az állami és a családi beruházás, és a következő hét évben erre 50 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre.
Makro / Külgazdaság A kormány inkább orosz és kínai vakcinát vesz, de nem tartja zárva az országot Pünkösdig
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 18:32
Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy Magyarországon Pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek - közölte szerkesztőségünkkel a Kormányzati Tájékoztatási Központ.
Makro / Külgazdaság Sehol sem tart az EU az oltásokkal - de már azt tervezgetik, mi lesz a fölösleggel
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 18:02
Az EU azt kéri a tagállamoktól, gyorsítsák fel a koronavírus elleni beoltást - az Unió ugyanis lakosságarányosan egyelőre eléggé le van maradva a világ több országától is. Ennek ellenére azt tervezgetik, mit csinálunk majd a fölösleggel.
Makro / Külgazdaság Felelőssé tehető-e az MNB és az állam a brókerbotrányokért?
Csabai Károly | 2021. január 19. 17:04
Csütörtökön részítélet születhet abban a perben, amelyet a Quaestor, a Hungária és a Buda-Cash károsultjai indítottak a Fővárosi Törvényszéken. Azt kérve a bíróságtól, állapítsa meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar állam és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felelősségét a 2015 tavaszi brókerbotrányok kialakulásában, amelyek nekik összességében mintegy 28,8 milliárd forintos kárt okoztak.
Makro / Külgazdaság A COVID és a NATO: biofegyver-támadásra nukleáris válaszcsapás jöhet
Káncz Csaba | 2021. január 19. 16:34
A koronavírus-járvány elleni globális fellépés rámutatott az emberi társadalmak sérülékenységére a természetes és ember által előállított biológiai fenyegetésekkel kapcsolatban. A világban jelenleg zajló második hidegháború azonban a biovédelem területén is feszültségeket szül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerikai beutazási tilalom: Trump feloldotta volna, Biden fenntartja
MTI | 2021. január 19. 09:58
Január 26-tól ismét érkezhettek volna utasok Európából és Brazíliából is az USA-ba a leköszönő elnök tervei szerint. Utóda szerint viszont elhamarkodott lenne az enyhítés.
Makro / Külgazdaság Tovább drágult Hernádi Zsolt MOL-vezér milliárdokból épülő luxusszállodája
Vég Márton | 2021. január 18. 15:01
Közel egymilliárd forinttal drágább lett és több hónapot csúszik a Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségébe tartozó esztergomi luxusszálloda, amit Garancsi István cége épít, az alatta lévő mélygarázst pedig megvette az állam.
Makro / Külgazdaság Már nem jó akármilyen maszk – újabb szigorítás jöhet a németeknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 18. 14:47
Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban a Covid-járvány tartósan gyors terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Összeállt a főosztály, amely a hálapénzt ellenőrzi
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 13:46
Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztályának feladata lesz a hálapénz ellenőrzése. A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül ez a főosztály ellenőrzi majd az egészségügyi dolgozókat, hogy megszegik-e az elfogadásának tiltásáról szóló kormányrendeletet.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília megpróbálta eloszlatni a kínai vakcina körüli kételyeket
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 12:53
A kedvező statisztikák ellenére sem lát okot a lazításra az országos tisztifőorvos - derült ki a hétfői tájékoztatón. Müller Cecília igyekezett eloszlatni a kételyeket a kínai vakcina kapcsán, aminek gyártását a helyszínen felügyelik a magyar szakemberek.
Friss
hírlevél