1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kisvállalkozások is forintosíthatnák devizahiteleiket. Orbán Viktor szerint ennek érdekében már ebben a félévben elindulnak a programok. A miniszterelnök szerint törekedni kell arra, hogy legalább 50 százalékban magyar tulajdonosok legyenek a hazai bankokban. A miniszterelnök szerint 35 százalékos áfa-kulcsra is szükség lenne, amelyet a luxuscikkekre vetnének ki.

A kis- és középvállalkozások is átválthatnák forintra a jelenlegi devizahiteleiket, ezt Orbán Viktor jelentette be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén. A miniszterelnök szerint eddig semmilyen pénzügyi lehetősége nem volt a kormánynak a költségvetésben, amivel tudtak volna tenni lépéseket a kisvállalkozások érdekében. Eddig ugyanis a lakosságnak segítettek. Ugyanakkor fél éven belül olyan programok indulnak, amelyek lehetőséget biztosítanak a kisvállalkozásoknak a hitelek átváltására.



Orbán Viktor szerint a devizahitelek kérdése a szuverenitás kérdése. Hiába van saját valutánk, annak előnyeit nem tudjuk kihasználni, ahhoz előbb ki kell szabadulni a devizahitelekből.

Több magyar tulajdonost akarnak

A kormányfő szerint Magyarországon hitelbuborék épült fel, mert itt távolodott el a legjobban a hitelek és a betétek állománya. Mivel a bankok főleg külföldi tulajdonosok kezében vannak, baj esetén a külföldi - így a magyarországi hiteleket kezdik szűkíteni. Orbán Viktor szerint arra kell törekedni, hogy a magyar bankrendszerben növekedjen a magyar tulajdonosi hányad. Hozzátette: legalább 50 százalékot kell elérni ezen a területen.

Emellett megpróbálják a takarékszövetkezeti rendszert országos finanszírozásra alkalmas rendszerré szervezni, hogy könnyebben lehessen finanszírozni a magyar gazdaságot. (Erre egyébként Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is utalt felvezetőjében.) Orbán Viktor szerint a kisvállalkozások átlagosan 8-10 százalékos kamattal tudnak hitelt felvenni. Szerinte ma nincs olyan gazdasági tevékenység, amely törvényesen úgy termel, hogy az ilyen magas kamatú hitel törlesztését ki tudja termelni.  Kulcskérdés, hogy kedvezőbb legyen a kamatkörnyezet.

Az energiaszektort is vizsgálják

Orbán Viktor elmondta, hogy nemcsak a lakosság, hanem a versenyszektor energiaellátásával is foglalkoznak. A miniszterelnök szerint ugyanis a következő tíz évben jelentősen meghatározza a versenyképességet, hogy a cégek milyen áron szerzik be az energiát. Most azt vizsgálják meg, versenyképes energiaszektorra, vagy a vállalkozások versenyképességre van-e szükség.

A miniszterelnök megismételte, hogy munkát a lehető legkevésbé kell "büntetni". Az a legjobb, ha alacsony az adó, a munkát terhelő adókat tovább kell csökkenteni, a gazdasági növekedés egy részét adócsökkentésre kell fordítani. Hozzátette: az embereket a munka felé kell irányítani, a jövedelemadókat csökkenteni kell, miközben a fogyasztási adókat szinten kell tartani. Az adórendszert szociálisan is tagolttá kell tenni. Ebből a rendszerből - Orbán Viktor szerint - hiányzik egy 35 százalékos adókulcs is, ami a luxuscikkeket terhelné.  Ezt azonban az uniós előírások egyelőre nem teszik lehetővé.

A miniszterelnök szerint az eddigi decentralizált állam "önmaga paródiája" volt, hiszen nem tudtuk eddig megmondani az sem, hogy hány tanárt fizet a költségvetés, hány orvos dolgozik itthon, hányan dolgoztak nyugdíj mellett. Orbán Viktor szerint az állam eddig jóformán "kormányozhatatlan" volt, de az elindított központosításnak hála most már a nagy ellátórendszerekről rendelkezésre állnak pontosabb adatok: meg fogom Önöknek tudni mondani, mire költjük a pénzüket - mondta a kormányfő.

Jövőre növekedést várnak

Orbán Viktor Matolcsy Györgyről:

"Matolcsyt azzal gyepálják az ellenfeleink, hogy fantazma. Nem véletlenül mondják ezt. Olyan ember, aki egy gazdasági modellben gondolkozik. 2010-ben biztos voltam benne, hogy Magyarországnak egy új modellre van szüksége, mert a világ is megváltozott és mi közben legyengültünk. Nem reformokra volt szükség, hanem teljesem megújulásra. A vezérvonal a német modell (Adenauer-Erhardt-éra) volt, már 1998-ban is így gondoltam. Biztos voltam benne, hogy a jegybankelnök kitölti a mandátumát, tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, végigszenvedtük. Az új modell mozgatórugója Matolcsy György volt. Most, ahogy Varga Mihályt hallgattam, megnyugodtam, nem véletlenül lesz választottam ilyen habitusú minisztert. Megnyugodtam, hogy nagy víziók már nem lesznek, nagy újítások - most már ezt a boltot kell tovább vinnünk, ebből kell gazdasági sikert kovácsolnunk"

Szólt a növekedésről is. A miniszterelnök szerint "még az ellenségeink sem vitatják, hogy 2014-ben növekedési pályára áll Magyarország", Orbán szerint "csak" abban van vita, hogy 2013-ban elkezdődik-e. Szerinte igen, a gazdaság növekedési pályára áll már az idén (a legtöbb londoni elemzőház pénteken lefele módosította a Magyarországra adott prognózisait, a legtöbb elemző szerint idén nem vergődünk ki a recesszióból). A kormányfő viccesen arra kérte az utána felszólaló Varga Mihály gazdasági minisztert, hogy "ebbéli aggályait most ne ossza meg a jelenlévőkkel" - bár azt is hozzátette, a gazdasági miniszter dolga, hogy "lerángassa a miniszterelnököt a földre".  A kormányfő szerint a helyzet sokkal jobb, mint 3 éve. Felhívta rá a figyelmet, hogy a gazdaság a válságban is képes volt növekedésre (2011-ben), ezt tavaly több körülmény "elvitte", ezeket azonban nem kívánta részletezni Orbán.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy július elsejétől újabb munkahelyvédelmi programok is indulhatnak, ha a költségvetési helyzet ezt megengedi. Orbán szerint nem lehet gazdaságpolitikát csinálni a gazdaság szereplői nélkül, szerinte ebből a multikat sem hagyta ki a kormány, hiszen eddig 15 nagy céggel kötött stratégiai megállapodást.

A miniszterelnök a fővárost elkerülő vasúti körgyűrű megépítésének finanszírozásával kapcsolatban elmondta, hogy már előrehaladottak a tárgyalások a kínai fejlesztési bankkal. Ahogy a Privátbankár korábban megírta: a tervezett új vonalat csak a tehervonatok használnák, hogy lehetőség szerint csökkenjen a fővárosi vonalak leterheltsége. Részletek>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG