Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A vártnál magasabb lett a IV. negyedéves folyómérleg-többlet, a 2012-es adat pedig a 2011-es duplája lett. A magánszektor kevesebbel tartozik a külföldnek, mint egy éve, az állam viszont többel.

2012 IV. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 1387 millió euró (393 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a nettó finanszírozási képesség 1282 millió euró, a GDP 5,1 %-a (364 milliárd forint) volt, ami 0,4 százalékponttal magasabb az előző negyedév adatánál.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének főbb összetevői szezonálisan igazítva

 

Szezonálisan kiigazított adatok alapján a folyó fizetési mérleg többlete a negyedik negyedévben 401 millió euró volt. Ezen belül a reálgazdasági mérleg többlete 1707 millió euró lett, ami alacsonyabb az előző negyedévi értéknél.

A kiigazítatlan adatok szerint a folyómérleg többlete a IV. negyedévben 242 millió euró volt, ami meghaladja a szakértői várakozásokat: a Reuters elemzői konszenzusa 200 millió euró volt.

A folyó fizetési mérleg összetevőinek alakulása

A negyedik negyedévben az áruforgalmi egyenleg kiigazított értéke 834 millió euró volt. Az export és import szintje szezonálisan igazítva az előző negyedévinél alacsonyabb, az export 18 694 millió eurót, az import 17 887 millió eurót ért el.

A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete a negyedik negyedévben 832 millió euró volt, alacsonyabb, mint az előző negyedévben.

A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege -1667 millió euró volt, a hiány mértéke a negyedik negyedévben magasabb volt az előző negyedév adatánál.

A pénzügyi mérleg alakulása

A közvetlentőke-befektetéseken belül a negyedik negyedévben a magyarok külföldi befektetése összességében 2625 millió euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetése 4011 millió euróval nőtt.

A magyarok külföldi befektetésein belül a részvénybefektetések 1977 millió euróval, az újrabefektetett jövedelmek pedig 211 millió euróval nőttek.

A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések egyenlege 1710 millió euró, ami 1979 millió euró beáramlás és 269 millió euró kiáramlás eredményeként alakult ki. Az újrabefektetett jövedelmek pedig 1197 millió euróval növelték a külföldiek befektetéseinek értékét a negyedik negyedévben.

A portfólióbefektetések egyenlege a negyedik negyedévben összességében 134 millió euró forrásbeáramlást mutatott, amely mögött a követelések 147 millió eurós és a tartozások 13 millió eurós csökkenése áll.

Az egyéb befektetések egyenlege a negyedik negyedévben összességében 3642 millió euró forráskiáramlást mutatott, amely mögött a követelések 501 millió eurós és a tartozások 4143 millió eurós csökkenése áll. Összességében az egyéb befektetéseken a bankrendszer külfölddel szemben elszámolt nettó tartozása 2365 millió euróval csökkent. A negyedik negyedévben az állam IMF-hitel törlesztése 939 millió eurót tett ki.

A tartalékok, adósságállomány alakulása

2012. december végén a jegybanki tartalékok értéke 33,9 milliárd euró volt. A közvetlentőke-befektetésen belül elszámolt egyéb tőkét nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2012. december végén 42,4 milliárd euró (a GDP arányában 43,3%) volt.

Magyarország külfölddel szembeni nettó adósságállománya (FDI egyéb tőke nélkül), 2003-2012

Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú tartozásként megjelenő állomány 111 millió eurót tett ki, amelyből a követelések állománya 1391 millió, míg a tartozásoké 1502 millió euró volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is az választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idősotthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Friss
hírlevél