BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 3. 06:02

A szakértői kormányzás nem alkotmányossági fogalom, a politikai értelemben vett szakértői kormányt szükséghelyzetben egy adott program végrehajtásával bízzák meg - közölte Lövétei István alkotmányjogász.

A szakértői kormányzás nem alkotmányossági fogalom, a politikai értelemben vett szakértői kormányt szükséghelyzetben egy adott program végrehajtásával bízzák meg - közölte Lövétei István alkotmányjogász az MTI megkeresésére.

Lövétei István szerint alkotmányossági szempontból csak az értelmezhető, hogy hivatalban van-e egy kormány, vagy sem, illetve rendelkezik-e a törvényalkotást biztosító parlamenti szavazati többséggel. Ez persze lehet kisebbségi kormány is, ha az Országgyűlésben a szavazatok többségét biztosítani tudja - tette hozzá. Míg egy politikai kormány viszonylag szabadon alakítja a maga kormányzati politikáját,  addig egy szakértői kormány csak a számára előre meghatározott programokat teljesítheti. A szakértői kormány parlamenti támogatása előre rögzített feladatok végrehajtására szól; ezeket a célokat pedig egy adott "szükséghelyzet" feloldására kompromisszumot kötő erők határozzák meg, így a kormány mandátuma ilyenkor szigorúan csak a program végrehajtására szól.

A Fidesz 2006-ban már javaslatot tett egy szakértői kormány megalakítására, akkor ezt az SZDSZ nem támogatta - mondta Navracsics Tibor annak kapcsán, hogy ezzel a javaslattal több szabd demokrata politikus is előállt.
A politikai erők pedig akkor hoznak létre szakértői kormányt, ha nem akarnak egymással koalíciót kötni, de egy adott programban, így például az államháztartás rendbetételében megállapodnak egymással.
Lövétei István arra hívta fel a figyelmet: nem attól szakértői egy kormány, hogy szakemberek vezetik, mint ahogy nem is attól politikai egy másik, hogy politikusok ülnek a bársonyszékekben. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a korábbi politikai kormányok minisztériumainak az élén is jórészt szakemberek ültek.

Közölte, a szakértői kormány attól szakértői, hogy nem a klasszikus politikai kormányzatalakítási szabályok szerint jön létre. Így például míg egy politikai kormányban a kormányfőnek szabad keze van a miniszterek kiválasztásában, addig a szakértői kormány esetében a fontosabb tárcavezetői posztokat vezetők személyéről már korábban megegyeznek.

A szakértői kormányt létrehozó erők valójában olyan kormányzati szereplőkben állapodnak meg, akikről úgy gondolják, hogy egyik oldalhoz sem kötődnek "különlegesen", és akiket nem a "politikai erők berkeiből" kell kiemelni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Országgyűlés szavazati többségét biztosító erők még az új miniszterelnök megválasztása előtt megállapodnak a kormány személyi összetételéről. Ezt megelőzően vagy "megkérik" az addigi kormányfőt, hogy mondjon le, vagy bizalmatlansági indítványt tesznek vele szemben, amelyben már javaslatot tesznek az utódára.

Közölte azt is: egyetlen, a parlament által megválasztott új kormánynak sem lehet hosszabb mandátuma, mint a következő választások időpontja, tehát 2010.

Két kérdés: színvallást kérnek az SZDSZ-től
A költségvetés kikészítheti a forintot 
Az SZDSZ buktatja meg Gyurcsányt?

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél