3p
A jövő évi költségvetés egyszerre segíti a bérek, a keresetek és beruházások növekedését, valamint a közterhek, az adók és az államadósság csökkentését - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Varga Mihály pénzügyminiszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és a képviselők szavaznak a 2020. évi költségvetésről az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 12-én. MTI/Kovács Attila

A tárcavezető szerint a költségvetési bevételek megfelelő formában történő csökkentése olyan lehetőségeket nyit meg, amelyekkel a vállalkozások és a munkavállalók is élni tudnak.

Csökken a szocho

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében további adók csökkenek és olyan új támogatások nyílnak, amelyek bővítik a vállalkozások hitellehetőségeit - tette hozzá.

Példaként említette, hogy jövőre a szociális hozzájárulási adó (szocho) 2 százalékponttal csökken, a kisvállalati adó pedig egy százalékponttal mérséklődik. A kormány az idegenforgalmi ágazat fejlődése érdekében csökkentette 18 százalékról 5 százalékra a szálláshelyszolgáltatás áfáját - tette hozzá Varga Mihály.

Csökken az államadósság

A pénzügyminiszter beszélt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan olyan költségvetést szeretne, amely hiány helyett többletet halmoz fel. Varga Mihály szerint jó úton járnak ehhez, amit az is mutat, hogy a 2010-ben 83 százalékon álló államadóssági arány jövőre már csak 67 százalék lesz. Ezzel egy időben az államháztartási hiány jövőre a bruttó hazai termék (GDP) mindössze egy százalékára rúg majd.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az első negyedév kiugróan magas, 5,3 százalékos növekedése meggyőzte az Európai Bizottságot arról, hogy az idén is 4 százalék feletti lehet a magyar gazdaság bővülése.

Több mint 2000 milliárdot kapnak a családok

Kifejtette azt is, hogy a jövő évi költségvetésben több terület is az ideinél jelentősen több forrást kap majd. Családtámogatásokra 2228 milliárd forint áll rendelkezésre, ami magában foglalja a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítését, a gyermekes családok jelzáloghitelének átvállalását, a családok autóvásárlási programját és a bölcsődei fejlesztéseket is.

A pénzügyminiszter megemlítette a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességének biztosítását is, ami 40 ezer édesanyának nyújt összesen 20-22 milliárd forintos segítséget.

A lakástámogatások összege megközelítőleg 300 milliárd forint lesz jövőre, ami a 2010-es érték duplája.

Csaknem 2000 milliárd jut egészségügyre

Varga Mihály fontosnak nevezte, hogy 2020-ban oktatásra és egészségügyre is több jut. Egészségügyi célokra közel 2000 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ami több mint 184 milliárd forinttal magasabb az ideinél és 770 milliárd forinttal haladja meg a 2010-es szintet.

Oktatásra 2000 milliárd forintot meghaladó keret biztosított, az ideinél 60 milliárd forinttal, a 2010-esnél pedig 645 milliárd forinttal több.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG