BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2019. október 4. 16:30

Donald Trump Ukrajna után immár Kínát is felhívta: indísanak nyomozást Joe Biden, a volt amerikai alelnök, demokratapárti elnökjelölt és annak fia ellen.

Forrás: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Az elnök legújabb lépése nem csak a demokratáknál és szavazóiknál keltett óriási felháborodást. Annál is inkább, mert az ukrán ügyben tartott első kongresszusi meghallgatások igazolták, hogy Trump valóban nyomatékosan szorgalmazta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknél: indítsanak vizsgálatot Biden fiának korábbi szerepéről egy ukrán gázcégnél, és arról, hogy Hunter Biden állítólag befektetési alapot hozott létre 2013-ban Ukrajnában, amikor alelnök apját oda elkísérte.

A The New York Times jelentése szerint Trump két vezető diplomatája: Gordon Sondland, EU-s nagykövet és Kurt Volker, az elnök nemrég lemondott ukrajnai különmegbízottja, valamint Rudolph Giuliani, Trump személyes ügyvédje fogalmazott nyilatkozatot Zelenszkijnek, amelyben az kötelezi magát, vizsgálatot indít a Biden-ügyben. A nyilvános nyilatkozatot az ukrán elnök ugyan nem fogadta el, de a csütörtöki kongresszusi meghallgatások alátámasztották a Trump elleni gyanút. A dokumentumokból kiderült: megbízottai közölték Zelenszkijjel: akkor fogadják a Fehér Házban, ha elkötelezi magát a vizsgálat mellett. Az tett is erre ígretet. Az ukrán főügyész a héten bejelentette, hogy fokozzák a korrupciós ügyek felderítését , köztük annak a vállalatnak az esetében is,amelynek Hunter Biden egy ideig igazgatósági tagja volt.

Már Kínát is belekeverte az ügybe

Trump most ráadásul azt állította: Kína 1,5 milliárd dollárt áldozott Hunter Bidennél arra, hogy befolyásolhassák apját és kínai cégek kedvező üzleteket köthessenek Amerikában. „Ezért használhatta ki Kína annyi éven át az Egyesült Államokat -. ezt pedig lefizetésnek hívják”, fogalmazott az elnök a sajtó előtt. A The New York Times emlékeztetett, hogy bár Hunter Biden foglalkozott kínai beruházásokkal, nincs bizonyíték,hogy abból jövedelme származott volna. Ugyanakkor ismert, hogy Trump családja, főként lánya és veje, az elnök megválasztása óta szélesítették ki üzleti kapcsolataikat Kínával és kérték ehhez az elnök támogatását is. Miután az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat Trump és Zelenszkij legutóbbi telefonbeszélgetés előtt felfüggesztették, az merikai kormány most jóváhagyta 150 páncélos-elhárító rendszer szállítását.

Trump egyébként megígérte kínai államfőnek, hogy nem beszél majd a hongkongi, a pekingi vezetés elleni tüntetésekről, ha a kínaiak rendezik Amerikával kereskedelmi viszályukat, értesült a CNN.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokratapárti elnöke kijelentette: Trump ismét megmutatatta, hogy személyes érdekei fontosabbak, mint a választások tisztaságának megóvása.” Az elnök azzal válaszolt: „korlátlan joga, sőt, kötelessége elrendelni a nyomozást korrupciós ügyekben” (…)  beleértve, hogy más országokat segítségül hív.”

Az amerikai elnök egyre gátlástalanabbul reagál az ukrán ügy miatt ellene indított eljárásra, amellyel el akarják mozdítani hivatalából. Amikor amerikai riporter a Zelenszkijjelk való beszélgetésről kérdezte, válasz helyett a „hamisító sajtót” é a kérdezőt szidalmazta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkent a külkereskedelmi többletünk márciusban
MTI | 2020. június 2. 09:41
343 millió euróval lett kevesebb.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Májusban is szenvedett a magyar feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:01
Bár májusban emelkedett a magyar beszerzési menedzser index értéke, az még a feldolgozóipar további zsugorodását jelzi. 
Friss
hírlevél