TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár a magyar GDP szépen nőtt az utóbbi pár évben, a többi térségbeli ország sem panaszkodhat. Ha azonban az árfolyamok különbségeit is kiküszöböljük, és egy főre számolunk, az ország csak kevés hasonló fejlettségű társánál teljesített jobban. Inkább valahol a középmezőnyben van.

Választások előtt mindig felmerül a kérdés, hogyan teljesített az ország? Általában először a GDP növekedését szokták előhúzni, mint általános mérőszámot, de az árak, a devizaárfolyamok különbségei miatt nem biztos, hogy pontos képet ad. Az Eurostat táblázatai között van egy, amely a GDP-t egyrészt egy főre vetítve ábrázolja, másrészt az árszínvonal-különbségek kiküszöbölésével (vásárlóerő-standard, PPS-alapon).

Így számolva 2010-ben Magyarország az EU 28 (akkor még 27) tagállama átlagának 65 százalékát érte el. Hat évvel később, 2016-ban, ez az utolsó ismert adat, az ország az EU 67 százalékát hozta. Ez két százalékpontos, másképpen kalkulálva, a két számot elosztva, mintegy három százalékos javulás.

Kérdés, hol tartanak a többi, hasonló feltörekvő európai országok. Egyes, a 2008-2009-es válság alatt vagy később komolyan megrokkant államok, mint Görögország, Ciprus, Portugália, visszafelé haladtak a fejlődésben, távolodtak az EU-átlagtól. Közvetlen szomszédaink közül Horvátország és Szlovénia alig mozdult. Szlovákia nálunk kissé jobban, Románia sokkal jobban közelített az EU-átlaghoz.

Legalábbis százalékban, mert Románia nagyon alacsonyról indult, és még most is le van tőlünk rendesen maradva. Bulgária még inkább. Csehország és a balti államok egy része viszont alaposan elhúzott, kissé Lengyelország is megelőzött bennünket ezen mutatószám alapján hat év alatt.

A lengyelek 2010-ben csak 62 százaléknál tartottak, most 68-nál. (Mi 2005-ben álltunk az EU 62 százalékán, akkor a lengyelek csak 50 százalékon.) A csehek 2010-2016 között 83-ról 88 százalékra javítottak, szinte már nyugat-európai szinten vannak.

Két ok miatt valamivel, 1-2 százalékkal jobb lehet a helyzet Magyarországon, mint az Eurostat adatai. Egyrészt 2017-ben a magyar GDP növekedése meglehetősen magas volt, ha nem is mindenkinél magasabb. A másik, hogy a magyar statisztikák nem tudják vagy nem próbálják meg mérni a kivándorlást. Így a hazai GDP tulajdonképpen kevesebb lakosra oszlik meg, mint a hivatalos szám, így a tényleges egy főre jutó GDP is magasabb lehet a hivatalosnál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél