2p
Bár a magyar GDP szépen nőtt az utóbbi pár évben, a többi térségbeli ország sem panaszkodhat. Ha azonban az árfolyamok különbségeit is kiküszöböljük, és egy főre számolunk, az ország csak kevés hasonló fejlettségű társánál teljesített jobban. Inkább valahol a középmezőnyben van.

Választások előtt mindig felmerül a kérdés, hogyan teljesített az ország? Általában először a GDP növekedését szokták előhúzni, mint általános mérőszámot, de az árak, a devizaárfolyamok különbségei miatt nem biztos, hogy pontos képet ad. Az Eurostat táblázatai között van egy, amely a GDP-t egyrészt egy főre vetítve ábrázolja, másrészt az árszínvonal-különbségek kiküszöbölésével (vásárlóerő-standard, PPS-alapon).

Így számolva 2010-ben Magyarország az EU 28 (akkor még 27) tagállama átlagának 65 százalékát érte el. Hat évvel később, 2016-ban, ez az utolsó ismert adat, az ország az EU 67 százalékát hozta. Ez két százalékpontos, másképpen kalkulálva, a két számot elosztva, mintegy három százalékos javulás.

Kérdés, hol tartanak a többi, hasonló feltörekvő európai országok. Egyes, a 2008-2009-es válság alatt vagy később komolyan megrokkant államok, mint Görögország, Ciprus, Portugália, visszafelé haladtak a fejlődésben, távolodtak az EU-átlagtól. Közvetlen szomszédaink közül Horvátország és Szlovénia alig mozdult. Szlovákia nálunk kissé jobban, Románia sokkal jobban közelített az EU-átlaghoz.

Legalábbis százalékban, mert Románia nagyon alacsonyról indult, és még most is le van tőlünk rendesen maradva. Bulgária még inkább. Csehország és a balti államok egy része viszont alaposan elhúzott, kissé Lengyelország is megelőzött bennünket ezen mutatószám alapján hat év alatt.

A lengyelek 2010-ben csak 62 százaléknál tartottak, most 68-nál. (Mi 2005-ben álltunk az EU 62 százalékán, akkor a lengyelek csak 50 százalékon.) A csehek 2010-2016 között 83-ról 88 százalékra javítottak, szinte már nyugat-európai szinten vannak.

Két ok miatt valamivel, 1-2 százalékkal jobb lehet a helyzet Magyarországon, mint az Eurostat adatai. Egyrészt 2017-ben a magyar GDP növekedése meglehetősen magas volt, ha nem is mindenkinél magasabb. A másik, hogy a magyar statisztikák nem tudják vagy nem próbálják meg mérni a kivándorlást. Így a hazai GDP tulajdonképpen kevesebb lakosra oszlik meg, mint a hivatalos szám, így a tényleges egy főre jutó GDP is magasabb lehet a hivatalosnál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG