<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Moszkvában tartózkodik Putyin barátnője, a ritmikus sportgimnasztika koronázatlan királynője, a 39 éves Alina Kabajeva, aki a létező összes érmet elnyerte mára különféle bajnokságokon. Hogy ez miért hír? Nos, csak pár napja jelent meg a nyilvánosság előtt Ukrajna megszállása óta, méghozzá egy tornafesztiválon, ahol egy Z felirat előtt pózolt. A moszkvai VTB Arénában sportágáról, a ritmikus gimnasztikáról tartott előadást a róla elnevezett Alina fesztiválon.

Hogy miért éppen május 9-ike előtt kezdett ismét nyilvánosan szerepelni Alina Kabajeva – ahelyett, hogy a pletykák szerint az orosz elnöktől származó lányával és ikerfiaival töltené az időt Svájcban vagy valamelyik oroszországi atombunkerben – arról csak találgatások vannak.

Kőkemény edzések, három évesen

Mindenesetre akad most dolga az őt védő testőröknek, hiszen külföldön kész tényként állítják, hogy több gyermeket szült Putyinnak, márpedig általa az elnök is zsarolhatóvá válik. A külföldi sajtó előszeretettel nevezi Alinát titkolt vagy árnyékban lévő First Ladynek, ami igaz is, hiszen Putyin nem vállalja fel nyíltan gyermekei anyját, de azt korántsem lehet mondani, hogy a szépséges, rendkívül gazdag hölgy egyfajta visszahúzódó életmódot folytatna.

Alina Kabajeva 1983-ban született Taskentben, amely akkor még a Szovjetunióhoz tartozó üzbég állam fővárosa volt. Apja muszlim tatár, anyja orosz, a vegyes házasság szándékolt és gyakori volt a szovjet tagköztársaságokban. 

A Szovjetunióban a sport volt az a varázseszköz, amivel ki lehetett törni nemcsak az adott tagköztársaság kötelékéből, de el lehetett jutni a világ minden tájára is, ami akkor nagy dolognak számított. A Szovjetunióban, mint ahogy ma is Oroszországban, a műkorcsolya, a torna és a ritmikus sportgimnasztika nemzeti sportnak számít, egyben pedig a lányok körében a legnépszerűbbnek. Már egészen kicsi korban kezdődtek a kőkemény edzések: Alina háromévesen (!) kezdett edzeni.

Putyin és Alina Kabajeva. Fotó: Expressen.sePutyin és Alina Kabajeva. Fotó: Expressen.se

Tizenévesen Kabajeva Moszkvába költözött, ahol édesanyja az orosz sztár edzőhöz, Irina Vinerhez vitte. A tehetség, a kiváló testi adottságok és a szigorú edzések eredményhez is vezettek: Alina a létező összes érmet elnyerte e sportág világbajnokságain és az olimpián is. Még nem volt 16, amikor Európa-bajnok lett.

Fáklyavivő és az állami médiakonszern elnöke

Az egyik győztes verseny után ismerkedett meg állítólag közelebbről Putyinnal, és innen a karrierje még magasabbra ívelt.  Egyike volt annak a hat fáklyavivőnek, akik vitték az olimpiai lángot a 2014-es, Szocsiban rendezett téli olimpia megnyitóján. 

Idővel abbahagyta az aktív sportot – melynek huszonévesen egyik élő klasszikusa lett, sőt, gyakorlatokat neveztek el róla –, hogy politikusi karriert építsen ki magas rangú pártfogoltjának köszönhetően. 2014-ben a legnagyobb orosz nemzeti médiakonszern elnökének nevezték ki, egyes források szerint évi 10 millió dolláros fizetéssel. 2007 és 2014 között az orosz parlament, az Állami Duma képviselője volt, az Egységes Oroszország párt színeiben. 

Hazájában már akkor is számon tartották – főleg az ellenzéki erők és a politikával behatóbban foglalkozók –, hogy parlamenti képviselőként számos ellentmondásos törvényt szavazott meg.. Ezek egyike volt az a törvénytervezet, amely megtiltja az Egyesült Államokban élő orosz árvák nemzetközi örökbefogadását, valamint az orosz homofób törvény, amely a "nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandájának"  kiskorúak körében történő terjesztését büntetendő cselekménynek minősíti.

Milliárdok a barátnőknek

Mindeközben szerepelt a Vogue Russia címlapján, valamint énekesi karriert is kezdett dédelgetni, már amikor éppen nem gyermekeket szült Svájcban, illetve Moszkvában az államelnöknek – erről a Sonntags Zeitung nevű svájci lap adott hírt annak idején. A Moszkovszkij Korreszpondent című lap azt közölte 2008 áprilisában, hogy Putyin el is jegyezte őt, de ezt Oroszországban tagadták, és a szokásos módon, büntetésként be is tiltották az újságot. Kabajeva Svájc mellett Németországban is sok időt tölt, Oroszországban pedig hatalmas villákkal, birtokokkal rendelkezik.

Az Ukrajna ellen február végén indított orosz attakot követően világszerte számos orosz politikai és üzleti vezetővel szemben vezettek be szankciókat. A Wall Street Journal szerint – idézi az euronews.com – az amerikai tisztviselők visszatartották a Kabajeva elleni szankciókat, mert attól féltek, hogy Putyin személyes támadásnak tekintené azt, ami tovább fokozhatja a feszültséget a két nagyhatalom között – írta a lap.

Most, hogy a háború kapcsán minden hír fontos, ami Putyinnal kapcsolatos, a világlapok azt is megszellőztették, hogy mekkora a hölgy vagyona: állítólag közel 7,6 millió font, de nyilvánvaló, hogy erről nem lehetnek pontos adatok, hiszen a családnak bizonyára számos országban más néven is léteznek bankszámlái és széfben rejlő értékei.

Bár Putyin több fotón pózol Alinával, mégis szereti fenntartani a szerzetesi, kemény, macsó életmód látszatát, amit a sportolás jelképez. Az köztudomású, hogy az orosz vezetőnek két, a harmincas évei közepén járó lánya van a Ludmilla Szkrebnyevával kötött korábbi házasságából - ellenük Amerika már hozott szankciókat. 

Szvetlana után Alina

Arról már kevesebb szó esik, hogy hosszú évekig kapcsolata volt a szentpétervári Szvetlana Krivonog-gal, aki takarítónőként dolgozott. Lánya, Elizaveta (aki Luiza Rozova néven ismert) 2003 márciusában született. A Proekt Media 2020 novemberében közzétett vizsgálata azt állította, hogy Elizaveta apja Putyin – írja a Wikipedia. 

Szvetlana Krivonog neve a 2020-as Proekt nyomozással vált ismertté, ez dokumentumokkal próbálta bizonyítani az elnökkel való kapcsolatát, valamint pénzügyi eszközeit és oroszországi ingatlanait. 

Szvetlana már a kilencvenes évek végén többször elkísérte utazásaira Putyint, aki ekkor még orosz titkosszolgálatot, az FSZB-t vezette, de a viszony azután sem ért véget, hogy 2000-ben Oroszország elnöke lett. Olyannyira nem, hogy a Proekt című lap szerint 2003-ban gyerekük is született. A gyermek, Elizabeta Vlagyimirovna Krivonogih kilétét 17 éven át sikerült titokban tartani.

A takarítónőből lett elnöki szerető ma dúsgazdag: 100 millió dollárnyi vagyonnal rendelkezik, valamint egy erotikus műsoráról híres szentpétervári mulató tulajdonosa, és egy 5 és fél millió dollár értékű jachtja is horgonyoz a Ladoga-tavon.

Kapcsolatuk csak akkor ért véget egyesek szerint, amikor színre lépett Alina.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG