<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Két valós történet a Covid gyilkos arcáról. Míg Zoltánnak sikerült kikeverednie a koronavírus fogságából, addig Rudolf bácsi elvesztette a csatát. És azon túl, hogy a fertőzés néha mennyire logikátlanul szedi áldozatait, arra is fény vetül, hogy a kórházak között is létező különbségek vannak.

ZOLTÁN – citokinvihar után újra otthon

Első két nap csak hőemelkedésem volt, aztán csatlakozott egy izomlázszerű érzés, majd jött a 39,9 fokos láz. Mivel semmilyen komoly alapbetegségem nincs, épphogy a hatodik X-be léptem, nem aggódtam. Én kértem a háziorvosomat, hogy küldjön tesztre, pozitív is lett. A március 15-i hosszú hétvége miatt későn értem el a dokit, több napos késéssel akkor is kifejezetten én kértem, hogy írja fel a favipiravirt. Két napig szedtem, közben arra gondoltam, talán a fele halott azért van, mert azt mondja: kibírom én otthon! Mivel nem ment le a lázam, és az a furcsa levertség sem múlt, a családtagjaim unszolásra bementem a sürgősségire. 8-10 órát vártam egy széken ülve magas lázzal. Végre elvittek tüdő CT-re. Egyből bent tartottak. Az orvosok utólag azt mondták, sokat számított, hogy nem vártam ölbe tett kézzel otthon, mert nem biztos, hogy mi most itt beszélgetnénk. Döntésemet az is befolyásolta, hogy folyamatosan mértem az oxigénszintemet, ami addigra 92 százalékos értéket mutatott, holott a makacs lázon kívül semmi egyéb jele nem volt, hogy a tüdőmmel bármi gond lenne. Furcsállom, hogy a háziorvosok nem ajánlják mindenkinek a véroxigénszint mérést, holott életet menthet.

A budapesti Szent László Kórházba beengedték az MTI fotósát. Fotó: Balogh Zoltán MTI/MTVAA budapesti Szent László Kórházba beengedték az MTI fotósát. Fotó: Balogh Zoltán MTI/MTVA

A 25 lebenyemből 13 volt sérült, tehát 50 százalékos tüdőkapacitásom volt, amikor felkerültem az osztályra.

A második napon – ahogy utólag megtudtam - átéltem egy úgynevezett citokin vihart, ami nagyon súlyos állapotot jelent, az ilyenkor termelődő rengeteg citokin az immunsejteknek azt az üzenetet közvetíti, hogy a szervezetben kórokozók vannak, amiket azonnal el kell pusztítani. Ebből az állapotból sokan nem jönnek ki. Minden reggel rengeteg gyógyszert, esténként pedig infúziót kaptam, egy hétig a maximum oxigént. Percenként 13 litert. A szilikonmaszk 24 órán keresztül rajtam volt, abban is aludtam. A következő lépcsőfok már csak az intenzív osztály tele lélegeztetőgéppel … 3-4 méterre volt csak a vécé, de arra külön fel kellett készülnöm, mert minden erőm elment. A vérből folyamatosan nézték a gyulladási markereket, s mivel nálam hatottak a gyógyszerek és az infúzió, egy hét után kezdték el lejjebb venni az oxigént, hogy visszaszokjon a tüdőm a légzéshez.

Ez veszélyes üzem, mert ha rossz ütemben teszik, vagy a tüdő még nincs felkészülve, megfulladhatsz. Ahhoz, hogy hazaengedjenek, 2-3 napig támogatott oxigén nélkül kell lélegezni.

Bent eldöntöttem, hogy 24 órán keresztül magammal foglalkozom. Agykontrolloztam, meditációs zenéket hallgattam, s a magammal vitt biorezonanciás géppel kezelgettem magam. Ezek sokat segítettek, de alapból is elég optimista ember vagyok, nem szoktam elkettyenni. A nap 99,9 százalékában nem is jutott eszembe, hogy rosszul is végződhet ez az egész. Ennek ellenére volt, mikor sötéten láttam a dolgokat. Családtagokkal nagyon röviden telefonáltam. Le kellett venni hozzá a maszkot, hogy tudjak beszélni. De ha beszéltem, nem volt levegőm, s a hetedik szó után már köhögni kezdtem, úgyhogy elég ördögi kör volt.

Csak utólag vettem észre, hogy az első két napban küldött sms-eim kriksz-krakszok voltak. Meg voltam győződve, hogy értelmesek, pedig olvashatatlanok.

Talán furcsa, de nem volt baj, hogy nem tudott bejönni látogatni a család, nem tudtam volna mit kezdeni velük abban az állapotomban. Kimaradtak és össze is folytak a napok.

Szerencsés vagyok, öten voltunk a szobában, és nálunk nem volt haláleset. Mindennap jöttek takarítani, szegény nővérek állandóan futkostak, mert kevesen vannak, és a pelenkázástól kezdve az inzulinozásig mindent nekik kell csinálniuk. Délelőttönként jött a gyógytornász, akivel légzőgyakorlatokat csináltunk fekve. Most is csinálom otthon ezeket, meg erősítő gyakorlatokat is, hogy visszajöjjön az erőm.Utolsó este százszor-kétszázszor is elmondtam magamban, hogy jónak kell lennie a tesztemnek, hogy hazaengedjenek. Reggel 5-kor megcsinálták és tényleg negatív lett.

Egész furcsa volt a hazajövetel. Mikor a sürgősségire bementem, kopaszak voltak a fák, mikor mentem haza, kizöldültek. Mintha egy örökkévalóság telt volna el.

Volt egy kis szatyrom, azt is más vitte, mert nem bírtam el. 10 kiló lement rólam, eltűntek az izmaim, de vissza fog jönni, abban biztos vagyok. A Covid előtt heti 3-4 edzésre jártam. Mentem fel a kórház után a lakásomhoz vezető pár lépcsőn, az oxigénszintem 74 (!) volt. Most már 96-97.

Kicsit mintha lelassultam volna agyban, meg testben is. Régen sokkal jobban vágott az eszem. Eddig mindent megjegyeztem, most pedig tudom, hogy van valami, de nem ugrik be. Még hat hétig trombózis ellen szúrni kell magam, és kaptam szteroidot is, amit négy hétig kell csökkenő mennyiségben kell szednem, azt mondták, ez a tüdőregenerálódáshoz és a hegek gyógyulásához kell, meg adtak mellé gyomorkímélő gyógyszert. Állítólag 2-3 hónap, mire a tüdő visszaáll a régi szintre. Már bejelentkeztem kardiológiára május elejére, és megnézetem az összes többi szervemet, ami Post-Covidos lehet: máj-vese-tüdő, nagy labor. Csak egy van belőlem, szóval a kontrollra feltétlenül időt, energiát kell áldozni.  

Amikor bementem a sürgősségire, és türelmesen ücsörögtem félholtan, egy barátom bejött a tüneteivel. 30 éve ismerem a srácot, felháborodva kiabált, hogy ő nem fog itt órákat kell rostokolni. Mondtam neki, ülj le mellém, kibírod, eldumálunk, de csak mondta a magáét, mire a biztonságiakkal valamerre távozott. Tegnapelőtt halt meg.

RUDOLF BÁCSI – „kislányom, meg fogok halni” (Kata, a lánya mesél, aki még szülei fertőzése előtt év elején beiratkozott egy ingyenes ápolói tanfolyamra)

Március 7-én maszkban még megünnepeltük a 80. születésnapját, április 8-án pedig meghalt egy budapesti kórházban. Most pedig már ott csücsül urnában egy polcon, mert várnunk kellett, hogy anyukánkkal mi lesz, ugyanis egyszerre lettek betegek és három nap eltéréssel mindketten kórházba kerültek.

A budapesti Szent János Kórházban is fotózhatott az MTI. Fotó: Balogh Zoltán MTI/MTVAA budapesti Szent János Kórházban is fotózhatott az MTI. Fotó: Balogh Zoltán MTI/MTVA

A 77 éves anyukámmal mindig nagyon vigyáztak, alig mentek ki, autóval közlekedtek bevásárolni. Aztán mikor apukámat behívták oltásra, úgy döntöttek, tömegközlekedéssel mennek a kórházi oltópontra. Anyukámat is beengedték, mint kísérőt. Apukám megkapta az oltást, amitől kicsit fájt a keze, más tünete nem volt, de rá egy hétre hőemelkedése lett, azt gondolták, csak megfázott. Anyukám másnap ment oltásra, Ő aznap estére belázasodott már, innentől kezdve napról napra emelkedett a hőmérsékletük és mindkettőnek hasa is elkezdett menni.

Amikor felhívták a háziorvost, azt tanácsolat, hogy vegyenek be lázcsillapítót, fel sem merült benne, hogy esetleg Covidosak a szüleim.

Jött a hétvége, egyre rosszabbul lettek, hétfőn már átvettem az irányítást. Anyukám azt kérte, hogy szervezzem meg magánúton azt, hogy teszteljék le őket, hiszen, ha a háziorvoson keresztül kérik, jó pár napot venne igénybe.

Megerősítettük a magáncég felé az igényünket, hogy mégis jöjjenek. A gyorstesztjük azonnal kimutatta, hogy mindketten koronavírusosak. Másnap hívtam a háziorvost, kértem, hogy írjon fel favipiravirt, amiről olvastam a neten, hogy középsúlyos betegeknek jó otthon gyógyításra. Azt mondta, hogy csak három napon belül érdemes, így végül antibiotikumot és a hasmenés miatt egy infúziónak megfelelő port írt fel, amit otthon vízben feloldva lehet inni és pótolja az ásványi anyagokat.

Délutánra apukámnak a pulzoximeter már csak 72-75-öt mutatott. Észrevétlenül jutott oda, hogy nem volt elég levegője.

Újra kihívtam a mentőt, akik bevitték a sürgősségire. Azt is csak most tudom, hogy vizet, takarót, pár falatot érdemes vinni a sürgősségire a sokórás várakozásra, ahol teljesen egyedül vannak, nem kérdezik meg tőlük, hogy kell-e valami, míg nem kerülnek sorra.

Persze bent tartották a kórházban. Másnap próbáltam érdeklődni az osztályon, de nem sikerült, ekkor a kórház honlapján találtam egy számot, ahol érdeklődhettem utána. A számot csak hétköznap lehet hívni reggel 8-16 óráig, de legalább felveszik mindig és felolvassák a beteg kórtörténetét. A jelenlegi jogszabályok alapján csak orvos adhat tájékoztatást a betegekről. Bár nem tudja kiről van szó, de elmondhatja mit írtak a kollégái. Pedig ezt lényegében egy önkéntes is simán meg tudná tenni, a nap 24 órájában akár.

Most már azt is tudom, hogy ha valakinek van ügyfélkapuja, akkor ezen keresztül el tudja érni az eeszt.gov.hu oldalon családtagjai egészségügyi adatait, s ő maga is el tudja olvasni, hogy mit írtak/írnak a betegről (ehhez kell meghatalmazással rendelkezni természetesen).

Apukám minden nap reggel és este hívott telefonon. Harmadik napon nem csörgött, aggódni kezdtem, aztán negyedik nap este felhívott: „kislányom, meg fogok halni, de ti szeressétek egymást”. Ötödik napon újraélesztették, ezután hívtak minket, hogy menjünk elbúcsúzni tőle.

Be kellett öltöznünk űrruhába. Odaértünk az ágya mellé, s azt kérte csináljunk valamit, mert nem jön rendesen az oxigén a maszkjába, és láttuk, hogy nehezen veszi a levegőt. Szóltunk a folyóson álló nővéreknek, akik közül az egyik közölte, hogy tegye vissza a maszkját és ők már nem tudnak mit csinálni vele. Nem is jöttek oda megnézni. Néztem a készüléket, akkor még nem, most már tudom, ha a maszkhoz hozzáerősített zacskó le van eresztve, akkor nem megy az oxigén. Ebben a pillanatban leesett a légzőkészülék egy tartozéka, majd sípolni kezdett valami. Szóltunk az ápolóknak újból, mire ingerülten odavetette az egyik: hát az az oxigén! Jeleztük, hogy valami leesett a falról, ekkor odarohantak, kiderült, hogy nem volt jól rögzítve a központi oxigén elosztóhoz apukám maszkját működtető rész. Rögzítés után már jött az oxigén, apukám megnyugodott és félálomba merült. Így kellett búcsúzkodnunk, hogy az oxigénnel bajlódtunk. Azt éreztem, hogy már nem is betegnek nézik az embereket, csak valami darabszámnak. Hajnali ötkor hívtak minket, hogy meghalt.

Apukám kórházba kerülése után két nappal anyukám is bekerült a sürgősségire, de a vizsgálatok után hazaengedték. Másnap otthon folyton csak aludt. Mentőt hívtunk újra hozzá, Nógrádból jöttek fel. Mivel anyukám ellenkezett, hogy kórházba vigyék, azt találták ki, megijesztik anyukámat: rendőrt hívnak, ha nem megy be velük, hiszen annyira rosszul volt. Egy másik budapesti kórházba került, ahol minden sokkal flottabbul ment. Mindennap tudtam orvossal beszélni, a nővérkék is mindent megtettek. Két és fél hétig bent tartották, ő is kapott oxigént és vírusölő „remdesivirt” vénásan. Persze nem mondtuk el neki, hogy apu közben meghalt. Bár jelenleg 50 százalékos a tüdeje, kiengedték, szteroidot szed. De tudom, ezzel még nem tudtunk le mindent, az egyik ismerősöm apukája épp most halt meg, akit pár hete engedtek ki a kórházból.

Szürreális még minden, fel sem fogtam, hogy ezek mind megtörténtek. Ahogy az is, hogy mikor mentem édesapám dolgaiért, egyszerűen kitárult a Covid-osztály ajtaja, és úgy, ahogy volt, átadták nekem. Semmi zsiliprendszer a vírus távoltartására. Ez is csak egy adalék ahhoz, hogy ha jobban működnének a kórházban a dolgok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: emlékezetes búcsút vett Angela Merkel
Wéber Balázs | 2021. december 8. 17:57
Ami elkezdődik, az egyszer általában véget is ér.  
Makro / Külgazdaság Berlin dilettáns védelmi minisztert nevez ki az európai biztonságpolitikai viharban
Káncz Csaba | 2021. december 8. 15:35
Akkor neveznek ki egy dilettáns német védelmi minisztert, amikor Európa perifériáján nő az erőszak a Kaukázustól kezdve Ukrajnáig. A döntő szó így Párizshoz kerülhet, hiszen a 2022 januárjában elstartoló francia soros uniós elnökség kiemelt prioritása az európai védelmi önállóság. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az új kancellár: megint a baloldal vezeti Németországot
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 13:17
Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak szerdán a német szövetségi parlament.
Makro / Külgazdaság Brutális kamatemelésre kényszerítheti Matolcsy Györgyéket a 14 éve nem látott infláció
Csabai Károly | 2021. december 8. 11:28
Az száz százalékra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnap a most 3,1 százalékos egyhetes betétje, míg jövő kedden a 2,1 százalékos alapkamatát megemeli. A közel 14 éve nem látott magasságú (7,4 százalékos) novemberi infláció és különösen az 5 százalékos 2022-es várakozások miatt azonban erősen kérdéses, hogy elegendő lesznek-e az utóbbi hetekben megszokott, maximum több tizedszázalékpontos szigorítgatások, nem kell-e egy nagy levegőt venni és egy jelentősebbet emelni – ahogy arra volt már több példa is a 2000-es években.
Makro / Külgazdaság Óriási hiányt termelt a költségvetés novemberben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 11:14
Egyetlen hónap alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a deficit a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Csalódás érheti az autósokat pénteken
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:56
Kedden kilőtt az olajára, ami az autósok számára nagyon rossz hír. Az üzemanyagok ára az elmúlt másfél hétben ugyanis szépen csökkent, de ennek most vége.
Makro / Külgazdaság Ausztrália diplomatái sem lesznek ott a pekingi téli olimpián
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:21
A diplomáciai bojkottot az Egyesült Államok kezdeményezte Kínával szemben az emberi jogok folyamatos megsértése miatt. Ehhez az akcióhoz csatlakozott most Ausztrália. Az ázsiai ország külügyi szóvivője korábban rendkívül élesen bírálta az amerikai kezdeményezést.
Makro / Külgazdaság Tízéves csúcson az arabica kávé ára a New York-i kereskedésben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:41
A kedvezőtlen időjárás, az emelkedő szállítási költségek és a bedugult kikötők miatt.
Makro / Külgazdaság Évtizedes csúcson az infláció
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:10
7,4 százalékkal nőttek az árak novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Utoljára 2007. decemberében volt ekkora az infláció.
Makro / Külgazdaság Omikron: a WHO szerint semmi okunk kételkedni a vakcinák hatékonyságában
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 08:29
Azért az adatokat óvatosan kell elemezni, mert még csak a vizsgálatok elején járnak, tették hozzá.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló