3p

De még a képviselőháznak is meg kell szavaznia ahhoz, hogy élesedhessen. Az eredeti tervekhez képest kevesebb, mint a fele lett a csomag, de még így is történelmi léptékű.

Heteken át tartó viták után, az Egyesült Államok törvényhozásának felsőháza kedden elfogadta a Joe Biden amerikai elnök vezette kormányzat nagyjából 1000 milliárd dollár értékű infrastrukturális beruházási tervéről szóló jogszabálytervezetet - jelentette az amerikai sajtó.

A szenátus 69-30 arányban hagyta jóvá a tervezetet, amely azt jelenti, hogy 19 republikánus törvényhozó is igennel szavazott. A törvényjavaslatot még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia mielőtt az elnök aláírhatja a nagyjából 550 milliárd dollár új finanszírozást tartalmazó törvényt, amely lényegesen kisebb, mint az elnök által április elején felvázolt 2200 milliárd dolláros tervezet.

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint több mint 110 milliárd dollárt költenének az utak, hidak és autópályák cseréjére és javítására, 66 milliárd dollárt pedig a vasúti hálózat korszerűsítésére. Ez a legjelentősebb beruházás lesz az ország vasútjain az Amtrak amerikai állami vasúti vállalat 50 évvel ezelőtti megalapítása óta - közölte a Fehér Ház.

Az infrastrukturális terv további 55 milliárd dollárt szán az Egyesült Államok vízellátásában fennálló problémák megoldására, például a vízhálózat ólomból készült csőrendszerének cseréjére. 65 milliárd dollárt különítek el az ország elektromos hálózatának korszerűsítésére, és további milliárdokat fordítanak majd a vízi utak helyreállítására, a repülőterek fejlesztésére és a szélessávú internetszolgáltatás bővítésére. 7,5 milliárd dollárból az elektromos járműveket kiszolgáló országos töltőállomás-hálózatot hoznak létre, illetve 47 milliárd dollárt szánnak az éghajlati változás okozta károk megelőzésére.

"Nagy hírem van emberek: a kétpárti infrastrukturális törvényjavaslatot hivatalosan elfogadta a szenátus" - írta Biden kedden, a szavazást követően a Twitteren. "Remélem, a kongresszus a lehető leghamarabb az asztalomra juttatja (a törvényjavaslatot), hogy folytathassuk a helyreállítási munkánkat" - tette hozzá az elnök.

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője arra számít: a törvényhozás elfogadja azt a jóval nagyobb, 3500 milliárd dolláros költségvetési határozatot is, amely lehetőséget teremtene arra, hogy olyan, a Biden-adminisztráció által prioritásnak tartott ügyekre is költsenek mint az egészségügy vagy a klímaváltozás.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke korábban többször is kijelentette, hogy az alsóház egyszerre akarja elfogadni mindkét törvényjavaslatot. Szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy hónapok telhetnek el amíg a két törvény az elnök asztalára kerül. "A képviselőház továbbra is együttműködik a szenátussal annak biztosítása érdekében, hogy az embereknek szánt prioritásaink szerepeljenek a végső csomagokban" - mondta Pelosi a szavazás után.

A szenátusi republikánusok vezetője, Mitch McConnell - aki szintén megszavazta a törvényjavaslatot - jelezte: mindent megtesznek majd, hogy megakadályozzák a nagyobb, "radikális" kiadási csomag elfogadását, amely "az Egyesült Államok történetének legnagyobb adóemeléséhez vezetne." "Vitázni fogunk, szavazni fogunk, és felállunk, és az ország lakosai pontosan tudják majd, hogy melyik szenátor harcolt értük" - tette hozzá McConnell.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG