3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Luxembourgban ülésezett az európai pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin - egyszerűsítenék az áfarendszereket, amivel mi is egyetértünk. Magyarország emellett a Google-adóról szóló javaslatára hívta fel a figyelmet.

Jó az uniós ötlet, de nem adjuk fel az ekáert sem

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint 2015-ben Unió-szerte összesen 152 milliárd euró (több mint 47 billió forint) forgalmi adótól estek el a tagállami költségvetések – emlékeztetett Varga Mihály. Mint mondta, ebből az összegből jelentős részt lefaraghat a Bizottság most ismertetett áfa-reform javaslata, amelynek fő célja a közösségi adószabályokat kijátszó csalások visszaszorítása.

Varga szerint mindezek fényében ellentmondásos, hogy néhány napja éppen a Bizottság mondta ki a magyar fejlesztésű elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerről (ekáer), hogy uniós jogot sért, melynek gazdaságfehérítésében játszott kiemelkedő szerepét korábban Brüsszel is elismerte. (Erről és a kormányzati reakcióról itt írtunk bővebben >>)

Varga Mihály elmondta, hogy a kitűzött célokat, így az áfa-rendszernek a csalásokkal szembeni ellenállóbbá tételét és egyszerűsítését támogatja Magyarország. Jelenleg a gazdasági tárca szakemberei azt vizsgálják, hogy a bizottsági javaslat mennyiben tesz eleget ezeknek a céloknak. Azt már most leszögezhetjük, hogy az uniós javaslat nem helyettesítheti azt a két magyar online rendszert, amelynek köszönhetően két év alatt 7,2 százalékponttal csökkent az adórés Magyarországon - mondta a tárcavezető. Az utaztatásos áfacsalásokat az ekáer-rendszer képes kiszűrni, éppúgy, ahogy a bevétel-eltitkolást üzletszerűen űzőket az online pénztárgépek. A bizottsági áfa-reform alkalmazásával ugyanakkor az Unió más tagállamaiból érkező adatok az adóhivatali kockázatelemzésben jelentős segítséget nyújthatnak majd.

Hogyan adóztatják meg a Google-t és a Facebookot?

A gazdasági- és pénzügyminiszterek egyetértenek abban, hogy a digitális cégeket is meg kell adóztatni – tért ki az Ecofin ülés másik lényeges témájára Varga Mihály. Érdekesnek nevezte ugyanakkor, hogy több javaslat is éppen a bevételük alapján adóztatná meg a nagy internetes cégeket, míg korábban egy hasonló magyar szabályozást az Európai Bizottság az uniós joggal összeférhetetlennek minősített.

„A továbbiakban nem elfogadható, hogy az ilyen vállalatok minimális járulékokat fizessenek az állami kasszába.” írták korábban az Ecofin-tagok az EU soros elnökségét teljesítő Észtország végrehajtó bizottságának. A levélben egy olyan „kiegyenlített adózási rendszer” kialakítását sürgették, ami a járulékot a társasági adó mértékéhez emelné azokban az országokban, ahonnan a cég bevétele származik. Ezek a megemelt közterhek tükröznék, milyen szintű adót kellene fizetniük az említett vállalatoknak. Részletek >>

Elbúcsúztatták Schäublét is

Az Ecofin-tanácskozáson a pénzügyminiszterek elköszöntek távozó német kollégájuktól. Varga Mihály emlékeztetett rá, Wolfgang Schauble azon kevés német politikusok egyike, akik az elmúlt időszakban is megértéssel fordultak Magyarország és a közép-európai országok problémái felé. Az egységes Európa híveként számíthatunk rá jövőbeni felelős pozíciójában is – tette hozzá a miniszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG