Hirdetés
Hirdetés

Nincs több trükközés az adókkal: kiakadtak az európai fejesek

2017. szeptember 11., 11:53

Az uniós pénzügyminiszterek közös levélben kérik a jelenlegi alacsony adóztatás szigorítását.

A francia, a német, az olasz és a spanyol pénzügyminiszterek közös levélben indítványozták a szigorítást. A közlemény szerint az Amazon és a Google-hoz hasonló, Európában működő multiknak nem profitjuk, hanem az adott országban elért bevételük alapján kellene adózniuk – írja a Reuters.

A kezdeményezésnek Franciaország az éllovasa, miután a bíróságon elvesztették adózásból fakadó vitájukat. A francia döntéshozók szerint a Google-t birtokló Alphabet mivel nem rendelkezik telephellyel Franciaországban, így nem kell visszamenőleg több mint 1 milliárd eurós adót fizetnie.

Az utóbbi időben számos ország csatlakozott, akik szintén kifogásolják a jelenlegi nemzetközi törvények által megállapított alacsony közterheket. Az ehhez hasonló vállalatoknak általában alacsony adózású országokban van székhelyük, annak ellenére, hogy bevételük jelentős része más EU-s országokból származik.

Hirdetés

„A továbbiakban nem elfogadható, hogy az ilyen vállalatok minimális járulékokat fizessenek az állami kasszába.” írják az az EU soros elnökségét teljesítő Észtország végrehajtó bizottságának. A levélben egy olyan „kiegyenlített adózási rendszer” kialakítását sürgetik, ami a járulékot a társasági adó mértékéhez emelné azokban az országokban, ahonnan a cég bevétele származik. Ezek a megemelt közterhek tükröznék, milyen szintű adót kellene fizetniük az említett vállalatoknak - tették hozzá a levélben.

Az EU észtországi elnöksége párbeszédet egyeztetett a találkozón ez ügyben, ami újratárgyalhatja a fogalmakat – ezzel lehetővé téve, hogy a vállalatokat ott is adóztathassák, ahol a bevételt generálják.

Ki nem találod, ki tervezi a jövő önjáró autóit

Versenytársat kapott az Apple, a Google és a Tesla is - még csütörtök este jelentették be, hogy megszerezték az engedélyt egy önjáró-autó tesztre Kaliforniában, ezzel a világ legnagyobb okostelefon gyártója is beléphet a piacra. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Megint mozgalmas hetünk volt, itthon és külföldön is történtek az események. Legújabb videónkban összegyűjtöttük a hét legizgalmasabb a híreit, kiderült, hogy mi akasztotta ki a külgazdasági és külügyminisztert, illetve milyen őrült ötlettel állt elő Venezuela elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38240.09-1.05%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?