2p

Nincs rubelük, úgyhogy nem is tudnak azzal fizetni. És ez különben is ellentmondana az élő szerződés kitételeinek.

Az ENI olasz energetikai cég nem tud rubelben fizetni az orosz gázért, mivel nem rendelkezik azzal - mondta Claudio Descalzi, az ENI vezérigazgatója az Egyesült Arab Emírségekben rendezett energiafórumon.

Az ENI római székháza - nem találták néhány millió rubelt egyik páncélszekrényben sem. Fotó: Wikimedia / Captain Raju
Az ENI római székháza - nem találták néhány millió rubelt egyik páncélszekrényben sem. Fotó: Wikimedia / Captain Raju

Az ENI már korábban bejelentette, hogy kilép az oroszországi Kék Áramlat projektből, és lemond "jelentéktelen jelenlétéről" is Oroszországban.

A Kék Áramlatot 2005 novemberében avatták fel. A vezeték Oroszországból szállít földgázt Törökországba a Fekete-tengeren keresztül, a tengerfenéken. Az 1213 kilométeres vezeték 396 kilométeres tengeri szakaszát az oroszországi kompresszorállomással együtt a Gazprom és az olasz ENI közös vállalata, a hollandiai bejegyzésű Blue Stream Pipeline B.V. üzemelteti, míg az oroszországi szakaszt a Gazprom, a törökországit pedig a török állami BOTAS olajvállalat.

Az ENI honlapján az is szerepel, hogy a Rosznyefty orosz céggel közös projekteket már 2014-ben befagyasztották (tiltakozásul a Krím orosz elfoglalása miatt) .

"Nincs vagyonunk Oroszországban, nincsenek ott projektjeink, de veszünk orosz gázt. Azt kérték, hogy rubelben fizessünk, ezt nem fogjuk tudni megtenni, mert nincs rubelünk. Az élő szerződés pedig euróban határozza meg a kifizetéseket. Ezt egyoldalúan nem lehet módosítani. Egy ilyen változtatáshoz megállapodásra van szükség"

- mondta Descalzi.

Az olasz vállalatvezető megjegyezte, hogy jelenleg Ukrajnán keresztül érkezik az orosz földgáz Olaszországba. Az ENI vezetője szerint cégénél nem biztosak a jövőbeni orosz üzemanyag-ellátásban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án kiadott utasítása szerint át kell térni a csak rubelért történő gázexportra a "barátságtalan országok" esetében, ilyan például az Európai Unió, amely gázimportjának mintegy 40 százaléka származik Oroszországból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG