6p

A tőzsdék óvatos optimizmussal várják az amerikai-európai tárgyalássorozat fejleményeit, az olaj és a gáz ára kissé süllyed. Az ukrán hrivnya erősnek látszik, de valójában már korábban nagyot esett, és kereskedését is felfüggesztették. Az amerikai földgáz rövidebb távon olcsóbb is lehet, mint az orosz.

Miközben Joe Biden bejárja Európát, és újabb szankciókról, földgázszállításokról, katonai és gazdasági együttműködésről tárgyal, a tőzsdék ma reggel még óvatosra vették a figurát, alig mozdultak. Később kisebb élénkülés kezdődött, a német, francia index 0,6, a brit pedig 0,1 százalékkal emelkedik.

A háború mintha állóháborúvá vált volna, miközben mindkét fél kisebb győzelmekről számol be. Nagy-Britanniában a kiskereskedelmi eladások estek nagyot, Németországban pedig az Ifo üzleti hangulat index értéke lett alacsony. Valamelyest könnyebbséget jelent a részvénypiacnak, hogy az olaj és a földgáz áremelkedése egyelőre megállt, szerény mínuszban vannak.

A földgáz jegyében

Itthon a BUX indexet az OTP esése húzza le, az index 0,4, a bankpapír 2,0 százalékkal megy le. Egyébként Varsó is hasonló süllyedést mutat. A Mol 0,1, a Richter 1,1 százalékkal javít, a Telekom stagnál. Öt százalékkal ugrik az Opus.

Árfolyamok és grafikonok

A forint kissé erősödött tegnaphoz képest, 374,50 ma az euró.

Az európai körúton lévő amerikai elnök megállapodást kötött az unió vezetőivel. Az Egyesült Államok jelentős mértékben fogja növelni a cseppfolyós gázszállításokat (LNG) annak érdekében, hogy az európai országok orosz energiafüggősége és így Oroszország zsarolási potenciálja is csökkenjen - írta az MFor.hu.

Olcsóbb lesz az amerikai gáz, mint az orosz?

A németek már idén felére csökkentenék az Oroszországtól vásárolt olaj mennyiségét, az EU pedig csak 50 milliárd köbméter gázt vásárolna 155 helyett. Megkezdődött az átállás az LNG-re (cseppfolyós földgázra), amihez az USA is komoly mennyiséggel tud hozzájárulni – írja az Erste Befektetési Zrt. kommentárja.

Ráadásul a szállítási költség kisebb Európába, mint Ázsiába. Az amerikai földgáz ára 16,7 EUR/MWh (plusz szállítás), miközben a holland börzén 103 euró körül mozog a gáz. Így jelentősen csökkenhet az európai gáz ára is. De hosszabb távon magasabb árakkal kell számolnunk, mint amiket korábban láthattunk kalkulál a brókercég.

Megvan, miért pocsék a BUX teljesítménye

A héten írtunk arról, hogy a BUX index Európán belül is mennyire alulteljesítő, például Németországhoz és Lengyelországhoz képest. Az alábbi ábra talán megmagyarázza, miért.

Az orosz-ukrán krízisnek való kitettség különböző feltörekvő piaci országokban. Forrás: Amundi
Az orosz-ukrán krízisnek való kitettség különböző feltörekvő piaci országokban. Forrás: Amundi

Ezen az látható, mely feltörekvő piaci országok vannak jobban kitéve az orosz-ukrán krízisnek. Szerepel oszlopok összetevői között a fiskális (költségvetési) mozgástér, a monetáris (jegybanki) mozgástér, az érintett országok – köztük az EU – között lebonyolított kereskedelem, az energia és az élelmiszerek inflációja, az árupiaci és energiaimportnak való kitettség. Magyarország a felsorolt 18 ország között a legrosszabb helyzetben van.

A magas infláció mindenütt gondot okoz, de az alapanyagimportőr országoknak fiskális problémái is lehetnek. A közép-kelet-európai régióban Magyarország és Románia költségvetési mozgástere a legkisebb jegyzi meg az Amundi.

Az ukrán hrivnya, a magyar forint és a lengyel zloty az euróhoz képest, február közepétől. Tradingview.com
Az ukrán hrivnya, a magyar forint és a lengyel zloty az euróhoz képest, február közepétől. Tradingview.com

Erősebb-e a hrivnya a forintnál?

Az ukrán hrivnya árfolyama viszonylag stabil a háború kitörése óta, az orosz rubelnél egészen biztosan stabilabb. Hogyan lehetséges ez? Egyrészt a hírek szerint az ország jegybankjának első háborús intézkedése volt a devizakereskedelem felfüggesztése és különböző pénzmozgási korlátozások bevezetése. Így a jelenlegi árfolyam nem szabadpiaci.

Az ukrán hrivnya, a magyar forint és a lengyel zloty az euróhoz képest hosszú távon. Tradingview.com
Az ukrán hrivnya, a magyar forint és a lengyel zloty az euróhoz képest hosszú távon. Tradingview.com

A hrivnya korábban, 2014-2019 között nagy leértékelődésen ment keresztül, ugyanakkor az országnak jelentős devizatartalékai is vannak. Valamint az ukrán pénz már ősszel, az első orosz csapatösszevonások idején meggyengült. Ezt a kérdést járta körül Bod Péter Ákos cikkében:

Nagy diszkonttal veszik az ukrán pénzt

Ugyanakkor a híradások szerint az EU-ba menekült ukránok mindenütt nehezen tudják eladni bankjegyeiket. Magyarországi pénzváltók viszont ma is jegyeznek rá árat, 7000-9000 forint között vesznek 1000 hrivnyát. Eközben 11 ezer forint körül adják ugyanazt. A nemzetközi devizaárfolyam euróból átszámolva 12 ezer forint körül van. (Másképpen számolva, 18,6-24,0 eurót adnak Magyarországon 1000 hrivnyáért, miközben a pénzpiaci árfolyam-figyelő rendszerek 32,5-re tartják.)

Pénzváltók hrivnya-vételi árai. Valutacentrum.hu
Pénzváltók hrivnya-vételi árai. Valutacentrum.hu

Számos történelmi tapasztalat szerint ha a feketepiaci, szabadpiaci árfolyam eltér a “hivatalostól”, előbb-utóbb a piacnak lesz igaza.

Többet ér ennél a Telekom?

A KBC Equitas kissé csökkentette a Magyar Telekom részvényeire vonatkozó fair érték-becslését, 520 forintra, de így is érezhetően ez alatt forognak a papírok.

A céget követő elemzők konszenzusa is hasonló szinteken van, a többség pedig látja a fantáziát hosszú távon a papírban. De a hozamkörnyezet emelkedése nem tesz jót, ráadásul a régiós befektetéseknek az orosz-ukrán feszültség sem kedvez.

A cég részvényesi javadalmazási politikája ugyan pozitív irányba változott, de “aligha aratott osztatlan sikert a befektetők körében”. Így inkább hosszú távon tűnik érdekesnek a Telekom, amely az emelkedő inflációs környezetből profitálhat is – írja a brókercég.

Felfelé tartanak a kriptodevizák

A bitcoin 44 ezer, az ether 3100 dollár fölé emelkedett mára, ami újabb három százalékos emelkedés. Egy hét alatt már 7,6, illetve 11,3 százalék az emelkedés.

A legnépszerűbb kriptodevizák árváltozása, “hőtérképe” egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek Forrás: Quantifycrypto.com.
A legnépszerűbb kriptodevizák árváltozása, “hőtérképe” egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek Forrás: Quantifycrypto.com.

A “Merge” árnyékában

A piac izgatottan várja a híreket az Ethereum-rendszer nagy átalakulásáról, a “The Merge”-ről. (“Összevonás” vagy “egyesülés” – lényegében a proof-of-work rendszerről az olcsóbb, gyorsabb és energiatakarékosabb proof-of-stake rendszerre való áttérés.) Ezt nem hivatalosan a második negyedévre tervezik, konkrét céldátum nincsen.

Az évek óta húzódó feladatot valaki ahhoz hasonlította, mintha úgy kellene egy repülőgép főbb alkatrészeit modernebbekre cserélni, hogy közben az adott jármű a levegőben nagy sebességgel repül.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17265 17025 17265 +1,05% 0 0 4 178 862 295 HUF 2024-02-28 17:11:47
MOL 2900 2890 2920 +0,28% 0 0 901 699 944 HUF 2024-02-28 17:14:33
MTELEKOM 839 828 843 0,00% 0 0 320 407 315 HUF 2024-02-28 17:05:01
RICHTER 9820 9680 9875 +1,29% 0 0 2 566 699 330 HUF 2024-02-28 17:14:34
OPUS 420 411 423 +1,33% 0 0 248 707 389 HUF 2024-02-28 17:11:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
Részvény / Deviza / Áru Földre vitték a forintot Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 18:19
Délután óta csak gyengül a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Minden adott volt, mégis pocsék nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 17:59
Nem alakult jól a kereskedés, a vezető papírok közül csak a Magyar Telekom tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Így várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2024. február 27. 12:44
A forint enyhe erősödéssel várja a kamatdöntést, a BUX index kissé süllyed, korrigált a földgáz. Már megint baj van a Teslákkal, ezúttal Németországban. A bitcoin 56 ezer dollár fölé ért, és az 57 ezer sincs messze.
Részvény / Deviza / Áru Felhúzza a szemöldökét, ha a forint árfolyamára néz
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 18:50
Felemás képet mutatott hétfőn a forint árfolyama. 
Részvény / Deviza / Áru Nem kezdték valami fényesen a hetet Budapesten a blue chipek
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 18:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Jó lehet még a PMÁP?
Eidenpenz József | 2024. február 26. 16:06
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg az erősen lecsökkent infláció fényében? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek tapasztalatai, és mi lesz a következő néhány fontos esemény, narratíva ebben a szektorban? Ezekről a témákról beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG