4p
800 milliárddal több pénzt oszt a ki a kormány, mint amennyit az EU adott - kiszámolták, hány évig kell dolgozni egy lakásért - bankkártyás csalók szálltak rá magyar bankok ügyfeleire - sötét fellegek gyűlnek az építőipar fölött. Napi összefoglaló.

Mélyen a zsebébe nyúl a kormány: pluszpénzt kapnak a cégek. Várhatóan 9000 milliárd forint feletti összeget fognak kifizetni az előző, 2007-2013-as uniós pályázati ciklus nyerteseinek az év végéig. Ez 800 milliárd forinttal több, mint amit az EU biztosít az időszakra Magyarországnak. A 8200 milliárd forintot meghaladó részt nem uniós forrásokból, hanem a költségvetésből fedezik. Magyarország egyébként ezzel az első olyan tagállam az Európai Unióban, ahol az uniós támogatások kifizetése át fogja lépni a 100 százalékot.

--

A Budapest Bank több ügyfelét is megkárosították ismeretlenek, akik külföldi bankterminálokon keresztül jutottak hozzá több százezer forintos összegekhez – értesült a Napi Gazdaság a pénzintézet több károsultjától is.  A nagyjából félpercenként érkező üzenetek arról tájékoztatták az egyik ügyfelet, hogy 50-60 ezer forintot vettek fel MasterCard bankkártyájával Indonéziában, Bali szigetén. A bank kommunikációs osztályának munkatársa a lap megkeresésére megerősítette, hogy több ügyfelüket is megkárosították ismeretlenek. Információi szerint más magyarországi bankokat is érint a visszaélés.

--

7,8 éven át kell dolgozni látástól vakulásig egy lakásért. 2014-ben Magyarországon átlagosan 960 euró volt négyzetméterenként az új lakások ára. Ez 25 százalékkal marad el a cseh (1 200 euró) és mintegy 15 százalékkal a lengyel lakások (1 100 euró) fajlagos áraitól. Azonban míg Csehországban átlagosan 7,1 évnyi bruttó átlagjövedelem kell egy új, 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához, addig ez az érték Lengyelországban 7,2, Magyarországon pedig 7,8 év – derült ki egy frris lakáspiaci tanulmányából.

--

Ukrán adattolvajok vállalati rendszerekbe behatolva loptak el több ezer fontos közleményt és negyedéves jelentéseket még publikálás előtt, majd ezeket kereskedőknek adták el, akik az illegálisan szerzett információnak köszönhetően óriási pénzeket harácsolhattak össze. Fellegi Tamást, a Privátbankár.hu szakértőjét a Napi Kommentárban kérdeztük arról, hogy mennyire biztonságos manapság tőzsdézni:

--

Egészségtelen történet: közel kétmilliárd forintot bukik 30 ezer ember. Február óta fut a pénze után majd 28 ezer katona, rendvédelmi dolgozó és titkosszolga. 1,8 milliárd a tét, ennyi volt a tagok megtakarítása, amit a Honvéd Egészségpénztárba (HEP) fizettek be. A HEP a bedőlt Buda-Cash-csoporthoz tartozó Buda Regionális Bankban (BRB) tartotta a pénzt, s a pénztárnál egy darabig úgy hitték, még a krach előtt sikerült azt továbbutalni. Ám a tranzakció nem teljesült, a milliárdoknak nyoma veszett.

--

Ilyet vettél? Nehogy a szádhoz érintsd! Felfújható vízi játékokat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Összesen 33 féle terméknél vizsgálták meg a szakemberek, hogy van-e bennük tiltott lágyítószer. Az összesen 33-féle megvizsgált, felfújható strandjáték közül 1 termék (a SPALH ASTM F-963, Art. No. 9135 kenu junior) nem felelt meg a vonatkozó követelményeknek, mert a fúvóka részében a megengedett határérték közel 500-szorosa volt DINP lágyítószerből.

--

Ebből még óriási pofáraesés lesz az építőiparban. Júniusban az építőipar termelése 10,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál; az előző hónaphoz képest az építőipar termelése 0,5%-kal nőtt. Rossz hír viszont, hogy a megkötött új szerződések volumene 10,4 százalékkal kisebb volt, mint tavaly júniusban. Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. június végi szerződésállományának volumene 48,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 22,0, az egyéb építményeké 54,0%-kal (!) kisebb volt.

--

Bajban vannak a tejesek is: azonnali kormányzati és uniós döntéseket sürget a kedvezőtlen tejpiaci helyzet enyhítésére több, a nyerstej termelésében érdekelt magyar szakmai szervezet. Megszűnt az európai uniós tejkvóta-rendszer, és az orosz embargó is sokat ront a helyzetükön.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ezzel a kis trükkel mérsékelhető a kocsmákban a sörfogyasztás
Kormos Olga | 2024. szeptember 21. 16:54
Egy angol vizsgálat szerint mindössze a söröskorsó méretét kell csökkenteni, és visszafogható az alkoholfogyasztás, aminek hosszútávon rák- és más betegségmegelőző hatása van.
Makro / Külgazdaság Gyorsan hajtson be egy benzinkútra, ha nem akar rosszat magának!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 21. 10:32
A szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk Mfor Üzemanyagár-figyelője nem sok jót jelez előre a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Rékassy Balázs: Már csak a szentlélek tartja össze az egészségügyet - videó
Csabai Károly | 2024. szeptember 21. 09:59
Ezt is kijelentette az orvos, egészségügyi menedzser a Klasszis Klubban. A beszélgetés során kitértünk arra, mi a legnagyobb baj az egészségügyben, mennyi pénz hiányzik az ágazatból, miért nem tesz meg mindent a kormány már csak a saját választói jobb ellátása érdekében is, miért nem szabályozzák nálunk megfelelően a magánegészségügyi szektort, mi várható az ügyeleti rendszer októberi budapesti bevezetésétől, hogyan értékelhető Magyar Péter programja? S Rékassy Balázs arra a kérdésünkre is válaszolt, ha kapna felkérést, vállalna-e tanácsadó szerepet a Tisza Párt elnöke mellett.
Makro / Külgazdaság A kínaiak ismét meglepték a világot
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 11:54
Váratlant húzott a távol-keleti nagyhatalom jegybankja: nem változtattak a kamatokon.
Makro / Külgazdaság Ismét változik az üzemanyagár, ez sokakat kellemetlenül érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 10:23
Nagy fordulat várható a hétvégén: olcsóbb lesz a dízel, mint a benzin!
Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
Makro / Külgazdaság Újabb országban jön az árvíz - ne induljon el, aki oda készült
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 11:29
Van, ahol helikopterrel kellett menteni az embereket Észak-Olaszországban.
Makro / Külgazdaság Megszólalt a magyar kormány a felrobbantott csipogók ügyében
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 18:05
Kovács Zoltán ismertette a kormány álláspontját - furcsamód nem látnak nemzetbiztonsági kockázatot, miközben egy magyar céget neveztek meg a személyhívók gyártójaként.
Makro / Külgazdaság Újra üzent David Pressman Orbán Viktornak: már nem működnek a kifogások, Amerika cselekedni fog
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 14:13
Figyeli az Egyesült Államok, hogy mit mond és mit tesz a magyar kormány - és ezek alapján fog cselekedni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG