BUX
35 324.52
-0.13%
-47.00
OTP
10 840.00
-0.09%
-10.00
MOL
1 796.00
-0.77%
-14.00
RICHTER
6 535.00
+0.38%
+25.00
MTELEKOM
382.00
-0.78%
-3.00
 
2018. december 27. 17:07

Itt az év vége, így lassan hagyománnyá váló összeállítással jelentkezünk: összegyűjtöttük azokat a cigarettacsempészeket, amelyekről hírt adott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és amelyeket a szerkesztőségük valamiért érdekesnek, vagy inkább viccesnek talált. Ablakon kidobott cigi, átalakított járművek, temetőben cirkáló ellenőrök – ezúttal is a leleményfaktor segítségével értékeltük a csempészek mutatványait.

10. Tele volt az autó hátulja cigivel, de nem is próbálták álcázni

Idén utolsó helyre küzdötte fel magát az a májusi eset, amikor is NAV munkatársai az M70-es autóút mellett ellenőriztek egy osztrák autót. A csomagtérből és az első ülések alól különféle márkájú, 10 ezer doboz adózatlan cigaretta került elő, a járművet vezető férfi nem tudta igazolni a jövedéki termékek eredetét.

Leleményfaktor: 20/0

9. 2 bőrönd a román autóban

Februárban ellenőröztek egy autót a NAV-osok az M70-es autóúton, amikor is a jármű csomagtartójában, valamint a pótkerék mellett, bőröndökbe csomagolva Marlboro márkájú, magyar zárjegy nélküli cigarettára bukkantak, összesen 37 ezer szálra.

Leleményfaktor: 20/2

8. 1 autó, 61 ezer szál cigaretta

A NAV-osok Letenyén egy szerb sofőr gépkocsiját ellenőrizték, az autó rejtekhelyeiről, az utastérből, csomagtérből, lökhárítókból, küszöbök alól több mint 61 ezer szál, különféle márkájú, adózatlan dohány került elő.

Leleményfaktor: 20/3

7. 4 táska, rengeteg cigi

Egy Olaszországba tartó ukrán busz egyik utasa négy poggyászban próbált cigarettát csempészni még júniusban. A csempészáruval négy, ruhával álcázott utazótáskát töltött meg a férfi, aki elmondása szerint Olaszországba szerette volna eljuttatni a cigit. A pénzügyőrök az illegális dohányárut itt is lefoglalták és több mint 4 millió forint vámigazgatási bírságot szabtak ki.

Leleményfaktor: 20/5

(Fotó: NAV)

6. Átalakított mikrobusz

Nyáron a Hajdú-Bihar megyei pénzügyőrei Ártándnál egy moldáv mikrobuszt ellenőriztek, ami Romániából Franciaországba tartott. A NAV-osok a röntgenberendezéssel átvilágították, majd tételesen átvizsgálták a járművet és kiderült, hogy azt úgy alakították át, hogy csempészetre alkalmas legyen. A mikrobusz oldalfalaiban kialakított üregekből, az első és hátsó ülések melletti megduplázott oldalmerevítőkből 1 500 doboz, 1,7 millió forint értékű, adózatlan cigaretta került elő.

Leleményfaktor: 20/7

5. Átalakított hálókocsi

4500 doboz cigarettát találtak annak a nemzetközi vonatnak a hálókocsinak a plafonjába rejtve, amit a záhonyi határállomáson ellenőriztek szeptemberben a pénzügyőrök. A csempészek a szigetelőanyagot eltávolítva bélelték ki a hálófülke tetejét a dohányáruval. A két vonatkísérő azt állította, hogy nem volt tudomásuk a csempészáruról. A NAV-osok nem hittek nekik. A pénzügyőrök a cigarettát lefoglalták, a vonatkísérőkkel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tettek.

Leleményfaktor: 20/10

4. Cigi a kabrióban

Egy szlovák járműben félmillió forint értékű cigarettát találtak az adóhatóság emberei. Az árut a csempészetre átalakított autó megduplázott és felhajtható tetőlemeze alá rejtették.

Leleményfaktor: 20/13

3. Az ablakon át próbált megszabadulni az árutól

Akció közben kapták el és filmezték le azt a nőt, aki éppen egy borsodi ház fürdőszoba ablakán préselte ki az illegális cigarettát és dohányt. A NAV-osok ennél az esetnél 160 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát és 2 kiló dohányt foglaltak le.

Leleményfaktor: 20/17

2. Inkább visszamentek Ukrajnába a csempészek

Nemrég több mint 11 millió forint értékű ukrán cigarettát próbált csempészni az éj leple alatt egy társaság a zöldhatárnál. A pénzügyőrök hőkamera segítségével fedeztek fel a 10 fős bandát. A mintegy 11 500 doboz cigarettát cipelő csapat tagjai a pénzügyőrök láttán a csempészárut hátrahagyva visszafutottak Ukrajnába.

Leleményfaktor: 20/19

1. Gyanús nyomok a temetőben

Egy temetőben próbálták meg elrejteni a cigarettát azok a csempészek, akik a NAV-osok láttán hátrahagyták a mintegy 6 millió forint értékű árut. A pénzügyőrök a temető ravatalozójánál vették észre az álló jármű mellett a négy férfit, akik a fináncokat meglátva egyszerűen elfutottak a helyszínről. Az autóban, mellette és a temető kerítésén kívül mintegy 4500 doboz, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök.

Leleményfaktor: 20/20

Temetőbe rejteni a csempész árut? Remek ötlet lehetett volna, ha épp nem járnak arra a pénzügyörök. Mindenesetre jár az első hely és a maximális pontszám.

Cigik és koszorúk (Fotó forrása: NAV Facebook oldala)

Kik voltak 2017 legkreatívabb csempészei?  Tavalyi összeállításunk >>>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Makro / Külgazdaság Két megyében megugrott a fertőzöttek száma - friss koronavírus-statisztika
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:54
Ötödik napja nincs magyar áldozata a koronavírusnak, de ezúttal 16 új fertőzöttről érkezett jelentés - ebből Csongrád-Csanádban és Borsodban van 12.
Makro / Külgazdaság Zöld utat kapott az egyszer használatos műanyagok betiltása Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:36
Egyelőre csak megteremtik a lehetőségét annak, hogy 2021 nyarától olyan rendeleteket hozzon a kormány, amelyben betilthatja egyes termékek gyártását, használatát és kereskedelmét is.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat zakózott az orosz gazdaság a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 15. 20:02
Az orosz bruttó hazai termék 9,5-10 százalékkal esett vissza a második negyedévben - közölte az orosz központi bank szerdán.
Makro / Külgazdaság Üzent az államfő – csúcsra pörög a járvány a szomszédban
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 16:41
Meghaladta a tízezret az azonosított aktív koronavírusos fertőzések száma Romániában. A román államfő mindenkit védekezésre szólított fel. 
Makro / Külgazdaság Kiütötték az építőipart, lassú lesz az ébredés a kómából
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:14
A várakozásoknak megfelelően tovább romlott májusban a magyar építőipar teljesítménye. Egyelőre még a látóhatáron sincs a javulás, legkorábban ősz végén, de még inkább jövő év elejétől számíthatunk jobb mutatókra. Sovány vigasz, hogy Közép-és Kelet-Európa összes országában – a magyarhoz hasonlóan – ugyancsak kómába került az ágazat.
Makro / Külgazdaság Orbán, Putyin és a fiatal szavazók – erősödő ellentétek
Káncz Csaba | 2020. július 15. 13:59
Egyre élesebb a szembenállás térségünk etnonacionalista vezetői és a digitális világban szocializálódott fiatal szavazók között. Hazánkban a zöld gondolkodásmód és az Európa-pártiság 2015 óta jelentősen előretört a diákok körében. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél