BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. december 27. 17:07

Itt az év vége, így lassan hagyománnyá váló összeállítással jelentkezünk: összegyűjtöttük azokat a cigarettacsempészeket, amelyekről hírt adott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és amelyeket a szerkesztőségük valamiért érdekesnek, vagy inkább viccesnek talált. Ablakon kidobott cigi, átalakított járművek, temetőben cirkáló ellenőrök – ezúttal is a leleményfaktor segítségével értékeltük a csempészek mutatványait.

10. Tele volt az autó hátulja cigivel, de nem is próbálták álcázni

Idén utolsó helyre küzdötte fel magát az a májusi eset, amikor is NAV munkatársai az M70-es autóút mellett ellenőriztek egy osztrák autót. A csomagtérből és az első ülések alól különféle márkájú, 10 ezer doboz adózatlan cigaretta került elő, a járművet vezető férfi nem tudta igazolni a jövedéki termékek eredetét.

Leleményfaktor: 20/0

9. 2 bőrönd a román autóban

Februárban ellenőröztek egy autót a NAV-osok az M70-es autóúton, amikor is a jármű csomagtartójában, valamint a pótkerék mellett, bőröndökbe csomagolva Marlboro márkájú, magyar zárjegy nélküli cigarettára bukkantak, összesen 37 ezer szálra.

Leleményfaktor: 20/2

8. 1 autó, 61 ezer szál cigaretta

A NAV-osok Letenyén egy szerb sofőr gépkocsiját ellenőrizték, az autó rejtekhelyeiről, az utastérből, csomagtérből, lökhárítókból, küszöbök alól több mint 61 ezer szál, különféle márkájú, adózatlan dohány került elő.

Leleményfaktor: 20/3

7. 4 táska, rengeteg cigi

Egy Olaszországba tartó ukrán busz egyik utasa négy poggyászban próbált cigarettát csempészni még júniusban. A csempészáruval négy, ruhával álcázott utazótáskát töltött meg a férfi, aki elmondása szerint Olaszországba szerette volna eljuttatni a cigit. A pénzügyőrök az illegális dohányárut itt is lefoglalták és több mint 4 millió forint vámigazgatási bírságot szabtak ki.

Leleményfaktor: 20/5

(Fotó: NAV)

6. Átalakított mikrobusz

Nyáron a Hajdú-Bihar megyei pénzügyőrei Ártándnál egy moldáv mikrobuszt ellenőriztek, ami Romániából Franciaországba tartott. A NAV-osok a röntgenberendezéssel átvilágították, majd tételesen átvizsgálták a járművet és kiderült, hogy azt úgy alakították át, hogy csempészetre alkalmas legyen. A mikrobusz oldalfalaiban kialakított üregekből, az első és hátsó ülések melletti megduplázott oldalmerevítőkből 1 500 doboz, 1,7 millió forint értékű, adózatlan cigaretta került elő.

Leleményfaktor: 20/7

5. Átalakított hálókocsi

4500 doboz cigarettát találtak annak a nemzetközi vonatnak a hálókocsinak a plafonjába rejtve, amit a záhonyi határállomáson ellenőriztek szeptemberben a pénzügyőrök. A csempészek a szigetelőanyagot eltávolítva bélelték ki a hálófülke tetejét a dohányáruval. A két vonatkísérő azt állította, hogy nem volt tudomásuk a csempészáruról. A NAV-osok nem hittek nekik. A pénzügyőrök a cigarettát lefoglalták, a vonatkísérőkkel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tettek.

Leleményfaktor: 20/10

4. Cigi a kabrióban

Egy szlovák járműben félmillió forint értékű cigarettát találtak az adóhatóság emberei. Az árut a csempészetre átalakított autó megduplázott és felhajtható tetőlemeze alá rejtették.

Leleményfaktor: 20/13

3. Az ablakon át próbált megszabadulni az árutól

Akció közben kapták el és filmezték le azt a nőt, aki éppen egy borsodi ház fürdőszoba ablakán préselte ki az illegális cigarettát és dohányt. A NAV-osok ennél az esetnél 160 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát és 2 kiló dohányt foglaltak le.

Leleményfaktor: 20/17

2. Inkább visszamentek Ukrajnába a csempészek

Nemrég több mint 11 millió forint értékű ukrán cigarettát próbált csempészni az éj leple alatt egy társaság a zöldhatárnál. A pénzügyőrök hőkamera segítségével fedeztek fel a 10 fős bandát. A mintegy 11 500 doboz cigarettát cipelő csapat tagjai a pénzügyőrök láttán a csempészárut hátrahagyva visszafutottak Ukrajnába.

Leleményfaktor: 20/19

1. Gyanús nyomok a temetőben

Egy temetőben próbálták meg elrejteni a cigarettát azok a csempészek, akik a NAV-osok láttán hátrahagyták a mintegy 6 millió forint értékű árut. A pénzügyőrök a temető ravatalozójánál vették észre az álló jármű mellett a négy férfit, akik a fináncokat meglátva egyszerűen elfutottak a helyszínről. Az autóban, mellette és a temető kerítésén kívül mintegy 4500 doboz, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök.

Leleményfaktor: 20/20

Temetőbe rejteni a csempész árut? Remek ötlet lehetett volna, ha épp nem járnak arra a pénzügyörök. Mindenesetre jár az első hely és a maximális pontszám.

Cigik és koszorúk (Fotó forrása: NAV Facebook oldala)

Kik voltak 2017 legkreatívabb csempészei?  Tavalyi összeállításunk >>>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
Makro / Külgazdaság Tényleg kinyitják az iskolákat: megjelent a rendelet a következő tanévről
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:28
Máris megjelent a délután beharangozott rendelet az iskolakezdésről: hagyományosan indul a tanév szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Brutálisan rossz lett az inflációs adat, jön a nyugdíjasok kompenzációja
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 11. 17:19
Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, az első hét hónapban közel 4 százalékkal drágult az életük.
Makro / Külgazdaság Ki akarja felújítani a Lánchidat? Megjelent a felhívás
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:47
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.
Makro / Külgazdaság Megvan a döntés az iskolakezdésről: rendeletet ad ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:04
A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet a minisztérium friss közlése szerint. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Ütések hallatszódnak a rendőrbuszokból – durvul a helyzet Fehéroroszországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 15:22
Egyre jobban elszabadulnak az indulatok a beloruszoknál, ahol ezreket vettek őrizetbe az elnökválasztás után kitört tüntetések során. Egy ember életét vesztette, a fő ellenzéki jelölt – valószínűleg kényszer hatására – Litvániába távozott. A lengyel miniszterelnök rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgeti. A magyar kormány eddig nem szólalt meg.
Makro / Külgazdaság Az üzemanyagtól a nyaralásig: mi dobta meg ennyire az inflációt?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:58
A szokásosnál nagyobb bizonytalanságot emeli ki a friss, a vártnál magasabb inflációs adat kapcsán az MNB.
Makro / Külgazdaság Az oroszoknak már megvan a koronavírus elleni védőoltásuk
MTI | 2020. augusztus 11. 11:49
Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy bejegyezték a szert.
Makro / Külgazdaság Befőttesüvegben árulja az oroszlán- és tigrisürüléket egy német cirkusz a koronavírus miatt
MTI | 2020. augusztus 11. 10:37
Így tudnak némi bevételt szerezni a pandémiás krach közepette. A terméknek nagy a sikere.
hírlevél