4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Itt az év vége, így lassan hagyománnyá váló összeállítással jelentkezünk: összegyűjtöttük azokat a cigarettacsempészeket, amelyekről hírt adott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és amelyeket a szerkesztőségük valamiért érdekesnek, vagy inkább viccesnek talált. Ablakon kidobott cigi, átalakított járművek, temetőben cirkáló ellenőrök – ezúttal is a leleményfaktor segítségével értékeltük a csempészek mutatványait.

10. Tele volt az autó hátulja cigivel, de nem is próbálták álcázni

Idén utolsó helyre küzdötte fel magát az a májusi eset, amikor is NAV munkatársai az M70-es autóút mellett ellenőriztek egy osztrák autót. A csomagtérből és az első ülések alól különféle márkájú, 10 ezer doboz adózatlan cigaretta került elő, a járművet vezető férfi nem tudta igazolni a jövedéki termékek eredetét.

Leleményfaktor: 20/0

9. 2 bőrönd a román autóban

Februárban ellenőröztek egy autót a NAV-osok az M70-es autóúton, amikor is a jármű csomagtartójában, valamint a pótkerék mellett, bőröndökbe csomagolva Marlboro márkájú, magyar zárjegy nélküli cigarettára bukkantak, összesen 37 ezer szálra.

Leleményfaktor: 20/2

8. 1 autó, 61 ezer szál cigaretta

A NAV-osok Letenyén egy szerb sofőr gépkocsiját ellenőrizték, az autó rejtekhelyeiről, az utastérből, csomagtérből, lökhárítókból, küszöbök alól több mint 61 ezer szál, különféle márkájú, adózatlan dohány került elő.

Leleményfaktor: 20/3

7. 4 táska, rengeteg cigi

Egy Olaszországba tartó ukrán busz egyik utasa négy poggyászban próbált cigarettát csempészni még júniusban. A csempészáruval négy, ruhával álcázott utazótáskát töltött meg a férfi, aki elmondása szerint Olaszországba szerette volna eljuttatni a cigit. A pénzügyőrök az illegális dohányárut itt is lefoglalták és több mint 4 millió forint vámigazgatási bírságot szabtak ki.

Leleményfaktor: 20/5

(Fotó: NAV)

6. Átalakított mikrobusz

Nyáron a Hajdú-Bihar megyei pénzügyőrei Ártándnál egy moldáv mikrobuszt ellenőriztek, ami Romániából Franciaországba tartott. A NAV-osok a röntgenberendezéssel átvilágították, majd tételesen átvizsgálták a járművet és kiderült, hogy azt úgy alakították át, hogy csempészetre alkalmas legyen. A mikrobusz oldalfalaiban kialakított üregekből, az első és hátsó ülések melletti megduplázott oldalmerevítőkből 1 500 doboz, 1,7 millió forint értékű, adózatlan cigaretta került elő.

Leleményfaktor: 20/7

5. Átalakított hálókocsi

4500 doboz cigarettát találtak annak a nemzetközi vonatnak a hálókocsinak a plafonjába rejtve, amit a záhonyi határállomáson ellenőriztek szeptemberben a pénzügyőrök. A csempészek a szigetelőanyagot eltávolítva bélelték ki a hálófülke tetejét a dohányáruval. A két vonatkísérő azt állította, hogy nem volt tudomásuk a csempészáruról. A NAV-osok nem hittek nekik. A pénzügyőrök a cigarettát lefoglalták, a vonatkísérőkkel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tettek.

Leleményfaktor: 20/10

4. Cigi a kabrióban

Egy szlovák járműben félmillió forint értékű cigarettát találtak az adóhatóság emberei. Az árut a csempészetre átalakított autó megduplázott és felhajtható tetőlemeze alá rejtették.

Leleményfaktor: 20/13

3. Az ablakon át próbált megszabadulni az árutól

Akció közben kapták el és filmezték le azt a nőt, aki éppen egy borsodi ház fürdőszoba ablakán préselte ki az illegális cigarettát és dohányt. A NAV-osok ennél az esetnél 160 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát és 2 kiló dohányt foglaltak le.

Leleményfaktor: 20/17

2. Inkább visszamentek Ukrajnába a csempészek

Nemrég több mint 11 millió forint értékű ukrán cigarettát próbált csempészni az éj leple alatt egy társaság a zöldhatárnál. A pénzügyőrök hőkamera segítségével fedeztek fel a 10 fős bandát. A mintegy 11 500 doboz cigarettát cipelő csapat tagjai a pénzügyőrök láttán a csempészárut hátrahagyva visszafutottak Ukrajnába.

Leleményfaktor: 20/19

1. Gyanús nyomok a temetőben

Egy temetőben próbálták meg elrejteni a cigarettát azok a csempészek, akik a NAV-osok láttán hátrahagyták a mintegy 6 millió forint értékű árut. A pénzügyőrök a temető ravatalozójánál vették észre az álló jármű mellett a négy férfit, akik a fináncokat meglátva egyszerűen elfutottak a helyszínről. Az autóban, mellette és a temető kerítésén kívül mintegy 4500 doboz, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök.

Leleményfaktor: 20/20

Temetőbe rejteni a csempész árut? Remek ötlet lehetett volna, ha épp nem járnak arra a pénzügyörök. Mindenesetre jár az első hely és a maximális pontszám.

Cigik és koszorúk (Fotó forrása: NAV Facebook oldala)

Kik voltak 2017 legkreatívabb csempészei?  Tavalyi összeállításunk >>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG