<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Görögország, valamint a befektetők már kész tényként kezelték, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei december 5-i ülésükön rábólintanak az adósságkönnyítésre. Ehhez azonban az IMF-re is szükség van, ők azonban még nem döntöttek: a cserébe kért munkaerőpiaci reformokkal és a privatizációval elégedetlenek.

Az új görög gazdasági miniszter, Dimitri Papadimitriou közölte: ideje lenne, hogy az IMF döntést hozzon. Nemcsak az adósságkönnyítést szeretné elérni, hanem mindjárt az EKB kötvényvásárlási programjában való részvételt is. Az IMF sokszor változtatta már menet közben a véleményét, tette hozzá a Bloomberg szerint Papadimitriou, aki egyébként teljes aktív életét Amerikában töltötte, onnan jött most a görög kormányba.

Megelőlegezték

A piacok már kész ténynek vették a december 5-i sikert, ezért az elmúlt időszakban szárnyaltak a görög kötvények és részvények. Az eurózóna tagországai, különösen Németország és Hollandia azonban csak akkor megy bele az adósságkönnyítésbe, ha az IMF a továbbiakban is részt vesz a görög mentőprogramban. Az IMF-nek viszont még kétségei vannak a középtávú görög költségvetési számokat illetően, és ezt szeretné tisztázni.

Az eurózóna és az IMF képviselői múlt kedden fejezték be Athénban a mentőprogrammal kapcsolatos felülvizsgálatot, de az IMF nem hagyott mindent jóvá. Vita alakult ki a munkaerőpiacot illetően, melyet az IMF tovább szeretne liberalizálni, miközben a görög kormány visszalépne, és visszaállítaná a kollektív béralku lehetőségét, ami a múltban odavezetett, hogy egyes ágazatokban irreálisan magas, a gazdasági realitásoktól elszakadó béreket harcolhattak ki a szakszervezetek.

Nekiment az IMF-nek

Az új gazdasági miniszter élesen bírálta az IMF-et, azt állítva, hogy dogmákat erőltet, melyek utólag mindig hibásnak bizonyulnak. Kérdés persze, hogy okos dolog-e újra nekimenni az egyik hitelező intézménynek olyan stílusban, mint tavaly Ciprasz és Varufakisz tette az egész eurózónával.

Mindenesetre az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácsa, az Eurogroup vezetője, Jeroen Dijjselbloem az IMF mellé állt, követelve a munkaerőpiaccal és a privatizációval kapcsolatos további görög reformokat. Ugyanakkor siker esetére a mentőprogram 2018-as lezárultának idejére további adósságkönnyítést helyezett kilátásba.

Békülékeny

Végül Papadimitriou kissé békülékenyebb lett, mondván, végül mindig van megegyezés. Azt is elmondta, hogy Ciprasz miniszterelnök azért vette őt be a kormányba, hogy kidolgozza a hosszútávú, és nem kirekesztő növekedés feltételeit a görög gazdaság számára. Ez olyan növekedést jelent szerinte, ami nem növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, és amely vállakozásbarát környezetet teremt.

Bemutatkozásának utolsó mondata végül kifejezetten együttműködő volt: elmondta, hogy ő nem a Sziriza párt tagja, és hogy miután Görögország az eurózóna része, nem tehet mást, mint hogy respektálja a zóna és az egész Európai Unió szabályait.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló