3p
Kötelező érvényű, a devizahiteleket véglegesen kivezető, a bankrendszer stabilitását nem veszélyeztető megoldást tart szükségesnek a Fidesz ügyvezető alelnöke. Kósa Lajos csütörtök este, a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt is hozzátette: rendkívül kockázatos lenne olyan eszközökkel élni, amelyeket a végtörlesztés vagy az árfolyamgát esetében alkalmaztak.

Forintgyengítésre célzott Kósa?

Olyan megoldásra van szükség, amely kötelező érvényű, hacsak valaki nem jelenti ki határozottan, hogy ebben nem kíván részt venni – fogalmazott Kósa Lajos. Úgy vélte, amíg vannak devizahitel-szerződések, a Magyar Nemzeti Bank keze meg van kötve az árfolyam-politikát illetően, addig "nem lehet normális árfolyam-politikát csinálni".

Nagy kérdés, hogy itt mire utalt a politikus, felmerülhet, hogy esetleg arra, a devizahitelek kivezetése után az MNB az export és így a gazdaság felpörgetése végett akár gyengíthetné is az árfolyamot. Az MNB Matolcsy elnökségének kezdete óta többször is hangsúlyozta, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja. Az ugyanakkor nem lenne meglepő, ha az ex gazdasági miniszter, aki Orbán Viktor jobbkezének számított a kormányban, támogatna egy olyan törekvést, mely a forint gyengítését célozná (korábban, még miniszterként Matolcsy ezt a fajta "gazdaságélénkítést" nem vetette el). Ez egyelőre csak spekuláció persze, hiszen a magyar állam és a vállalkozói szféra adósságában is magas a devizakitettség, így pedig nagyon rizikós lenne a forint gyengítésére játszani.

Bár az elmúlt 3 évben sikerült az államadósságon belül a devizaadósság szintjét csökkenteni (40%), és az MNB hitelprogramja a devizában eladósodott cégeknek is mankót nyújthat, a devizahitelek nagy része még itt marad velünk. Bár Kósa Lajos szerint végső megoldáson dolgoznak, hogy a devizahitel eltűnjön a magyar pénzügyi rendszerből, az nem titok, hogy a kormány most csak a lakáscélra felvett devizahitelek ügyében fog javaslatot kidolgozni a bajba jutott adósok megsegítésére. Vagyis akik autóhitelt, vagy szabadfelhasználású hitel vettek fel, továbbra is ki vannak szolgáltatva az árfolyam-ingadozásnak. Az biztos, hogy a kormány az új mentőcsomaggal sem fogja kivezetni a pénzügyi rendszerből a devizahiteleket.

Értik, hogy nagy a kockázat

Kósa az interjúban rámutatott arra is: nemcsak a lakossági hitelek problémájára kíván végleges megoldást találni a kormány, hanem az önkormányzati hitelek kérdésére is. Így - mint mondta - a Magyar Bankszövetségnek a pénteki egyeztetésre erre a problémára is javaslatot kell készítenie.

Hozzátette azt is: a végső megoldást a bankszövetség, a kormány és a frakció javaslatainak közelítésével kell megtalálni. Kijelentette azt is: ennek során nem lehet a magyar pénzügyi közvetítő rendszer, benne a bankrendszer stabil működését kockáztatni. Úgy fogalmazott: nem lehet olyan eszközökkel élni - vagy rendkívül kockázatos -, amelyeket a végtörlesztés vagy az árfolyamgát esetében alkalmaztak.

A politikus a devizahitelekkel kapcsolatos augusztus 20-ai tüntetésről szólva azt mondta: ez már a politikai kampány része volt, hiszen olyan szervezetek tüntettek, amelyek maguk is indulnak a választásokon.

"A napnál is világosabb, hogy hibás termékről van szó" – jelentette ki a devizahitelekről, és életszerűtlennek, rossz megközelítésnek tartotta az árfolyamkockázat beépítését a lakossági hitelekbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bánya, vegyi üzem, cellulózgyár - dobra ver több nagyüzemet az ukrán kormány
Mester Nándor | 2024. március 5. 15:01
Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG