<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.

Noha az MNB nagyon régóta arról beszél, hogy nincs árfolyamcélja, csupán az inflációs célokat követi, az elmúlt napokban látott összeomlásszerű gyengülés vélhetőleg a jegybanki vezetőket is meglepte. Sokáig úgy tűnt, hogy a 400-as szint az euró esetében határozott ellenállás lehet, és azt nem töri át az árfolyam. Ráadásul a bizalmat erősítette a bő egy héttel ezelőtt megemelt alapkamat. Akkor ugyanis rég nem látott mértékű 175 bázispontos emelésről döntött a jegybank.A múlt hét közepén az MNB lépésére egyébként némileg stabilizálódott is az árfolyam, ám ez csak ideig-óráig tartott, hiszen az elmúlt napokban előbb gond nélkül áttörte az euró a 400-as, majd szerdán a 410-es szintet is, és 417-ig gyengült a forint.

Igaz az esti órákban volt egy nagyobb korrekció, miután Virág Barnabás MNB-alelnök az MTI-nek nyilatkozatban harangozta be a mai kamatemelést, valamint "megerősítette a jegybank elkötelezettségét az árstabilitás biztosítása mellett a rendelkezésére álló monetáris eszköztár minden elemének az igénybe vételével" - így a napot 410 alatt fejezte be a magyar fizetőeszköz.

A délutáni erősödés előrevetítette, hogy a jegybank komoly emelésről dönthet, ami meg is történt, hiszen 200 bázisponttal nőtt az egyhetes betétek kamatszintje. Így jelenleg a ráta 9,75 százalék. Ráadásul az MNB a legutóbb tett ígérete szerint az alapkamatot is hasonló mértékben fogja növelni. Virág Barnabás ugyanis a múlt héten azt jelezte, hogy a két kamatszint a jövőben együtt fog majd mozogni.

A forint ugyanakkor nem erősödött a hírre, sőt, a reggeli 408 körüli szintről jelentősen gyengült, és fél 10-kor 414-en állt az euróval szemben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
Makro / Külgazdaság Tüntetés volt Szíria déli részén
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:24
A megélhetési körülményekkel elégedetlen tüntetők rohanták meg vasárnap a dél-szíriai esz-Szuveida városában a helyi kormányzó hivatalát - közölték szemtanúk és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
Makro / Külgazdaság Bahmutnál rohamoznak az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:11
Ukrajnában még mindig milliók dideregnek sötétben.
Makro / Külgazdaság Új atomerőmű épül Iránban
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:48
Az ország délnyugati részén lesz az új létesítmény - közölte az iráni állami televízió.
Makro / Külgazdaság Putyin embere fenyegetőzik: csak piaci alapon fognak kőolajat eladni
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:30
Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak.
Makro / Külgazdaság Nem változtat eddigi kitermelési politikáján az OPEC+
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:35
A sok piaci bizonytalanságra hivatkoztak.
Makro / Külgazdaság Kijev szerint tiltott fegyvereket használnak Putyin katonái
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:01
Tiltott vegyi fegyvereket, K-51-es típusú aeroszolgránátokat használnak az ukránok ellen az orosz erők - állította az ukrán haditengerészet vasárnap.
Makro / Külgazdaság Itt az Európa-Amerika gazdasági csata újabb eleme
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 13:18
Az amerikai szubvenciókkal szemben egy európai uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos egy vasárnap megjelent francia lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Iránban megszüntették az erkölcsrendészetet
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 11:20
Dzsafar Montazeri iráni főügyész jelentette be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG