<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Több, mint nyolc éve, hogy Oroszország illegálisan annektálta a Krímet. Ezen évek alatt virágzó turisztikai iparág nőtt ki a semmiből: oroszok kínálnak itt luxuspihenést honfitársaik számára. Ezrek adják bérbe magánvilláikat, és természetesen sok szálloda is építettek. De mivel a jelenlegi háború kimenetelét ma senki nem tudja, a gazdag oroszok pánikba esve adják el itteni ingatlanjaikat. 

A Fekete-tengeren fekvő félszigetre 2014 óta több mint 600 ezer orosz költözött, de persze addig is sok orosz nemzetiségű lakott ott. A félszigeten nyaralni sokáig kevesek kiváltsága volt és most sincs ez másképp. Azok számára, akik otthon keresik a pihenést, különösen kedvelt nyaralóhely lett. 

A Krímben nyaralóval rendelkező oroszok közül sokan sietve próbálják eladni értékes villáikat. Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
A Krímben nyaralóval rendelkező oroszok közül sokan sietve próbálják eladni értékes villáikat. Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN

Most több sajtóorgánum is arról számol be, hogy a Krímben nyaralóval rendelkező oroszok közül sokan sietve próbálják eladni értékes villáikat. Amivel Oroszország nehezen néz szembe, hiszen ez a folyamat a háború elvesztését prognosztizálja. 

Még szeptember elején az ukrán védelmi minisztérium kijelentette, hogy a félszigeten élő vezető orosz politikusok megpróbálják elköltöztetni családjukat a szigetről, de akkor a hivatalos orosz közmédia cáfolta ezeket az információkat. 

Megtiltották a házak eladását?

A Newsweek által közölt ukrajnai jelentés szerint „annak ellenére, hogy a lakosság biztonságban maradhat a félszigeten, a krími adminisztráció képviselői, az FSZB biztonsági szolgálatának alkalmazottai és a magas rangú tisztek titokban megpróbálják eladni otthonaikat, és sürgősen evakuálják családjukat és rokonaikat a félszigetről.”

A jelentés azt is leszögezi, hogy a kormányzat többféle módon fellép annak megakadályozására, hogy a polgári lakosság eladja házait, vagy elhagyja a régiót, miközben az Ukrajna támadó és sikeres akcióiról szóló információkat elhallgatják. A megszálló hatalom megtiltotta a házak eladását, korlátozásokat vezetett be a krími híd használatában, és minden lehetséges módon megpróbálja megnehezíteni az ellenoffenzívával kapcsolatos információkhoz való hozzáférést – állítja a közlemény.

Valerij Zaluzsnij, Ukrajna védelmi főnöke és Mihajlo Zabrodszkij ügyvéd az akkori riportban bejelentették, hogy a Krím-félsziget lesz a 2023-as offenzíva célpontja. Ez pár hónapja el is kezdődött, hiszen már augusztusban heves robbanások történtek a krími Saki orosz katonai bázison. Oroszország először azt nyilatkozta, hogy baleset volt, majd szabotőrök okozták. Alig néhány hónappal később pedig megtörtént a krími híd felrobbantása.

Putyin Földközi-tengeri birtoka 39-szer nagyobb, mint Monaco

Aki biztosan nem fogja eladni hatalmas magánbirtokát, az Putyin. Navalnij egy riportban kijelentette, hogy az orosz elnök magánbirtoka 39-szer nagyobb, mint Monaco. A központi épületegyüttes körül 68 hektár szolgálja ki az orosz elnök pihenését. 

Van itt amfiteátrum, vendégházak, borászat, szőlőültetvények, helikopter-leszálló pálya, osztrigafarmok, illetve egy 2500 négyzetméteres üvegház is.

Nem hiányzik egy 2500 négyzetméter alapterületű, tágas teaház sem, amelyet csak egy 80 méter hosszú völgyhídon keresztül lehet megközelíteni. Navalnij szerint, „egy ilyen óriási híd megnyitása bármelyik orosz régióban óriási szenzáció lenne, de itt csak azért van rá szükség, hogy eljusson az elnök a szamovárjához.”

Hoztak egy templomot Görögországból

Az őrület határát súroló luxus netovábbja, hogy az orosz titkosszolgálat katonai vezetőjének a felesége megvett egy görögországi, közel 600 éves ortodox templomot. Ezt darabjaira szedve először Krinicében rakták újra össze, majd több speciális teherautón szállították a Putyin-birtokra, ahol a kastélykertben újra felépítették.

Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG