3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 

  •  Ihor Terehov, Harkiv polgármestere arról számolt be, hogy az Ukrajna második legnagyobb városa elleni légi csapások csökkentek, amióta az ukrán hadsereg az orosz határ túloldalán is támadja amerikai fegyverekkel a katonai célpontokat.

Harkiv kicsit fellélegezhet
Harkiv kicsit fellélegezhet
Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov

  • A finn légierő hét F–18-as harci repülőgépe először vesz részt NATO-hadgyakorlaton azóta, hogy az észak-európai ország bő egy éve csatlakozott a katonai szövetséghez. A gépek bázisa ez alatt az idő alatt egy Románia délkeleti részén lévő repülőtér lesz.
  • Az orosz vezetés tudja, elveszítheti a háborút azzal, hogy az ukránok bevethetik a nyugati fegyvereket orosz területen lévő célpontok ellen – mondta Yuri Felshtinsky amerikai–orosz történész. Azért változott meg az amerikai stratégia, mert felismerték, hogy Ukrajnának valamilyen szinten meg kell nyernie a háborút. Enélkül Vlagyimir Putyin nem fogja befejezni az agressziót. Ezt mutatja, hogy az orosz gazdaságot átállították a harcok tartós kiszolgálására és a háborút jó ideje a NATO és Oroszország közti összecsapásnak tartják.

  • A nyugati vezetők Ukrajnában akarják tartani a háborút, ami nem lehetséges – mondta Philip Breedlove nyugdíjas tábornok. Szerinte nem működik az, hogy a Nyugat ukrán katonák és civilek feláldozásával akarja megúszni az összecsapást, miközben az orosz vezetés a 2008-as grúziai háború, majd a Krím és a Donbasz egy részének 2014-es elfoglalása óta minden puha reakcióra további támadással válaszol. Breedlove szerint csak nagyobb áldozatok árán lehet véget vetni az orosz agressziónak.
  • Oroszország központi bankja változatlanul, 16 százalékon hagyta alapkamatát. Az infláció éves összehasonlításban 8,2 százalék volt májusban, miközben a bank célértéke négy százalék. A hivatalos közlemény szerint a pénzromlás megállításához hosszabb ideig magas kamatra lehet szükség. A bank az idei évtől kedve nem ad inflációs előrejelzéseket. Csak annyit árultak el, hogy a pénzromlás szerintük 2025-ben mérséklődhet elfogadható szintre.
  • Az orosz legfelsőbb bíróság „szélsőséges szervezetnek” nyilvánította és betiltotta az Oroszellenes Szeparatista Mozgalmat – jelent meg a független Mediazona hírportálon. Jogvédő szervezetek nem találtak ilyen nevű mozgalmat, ezért úgy gondolják, hogy a hatóságok később ezen a címen akarnak fellépni háborúellenes, illetve a helyi etnikumokhoz tartozók jogait védő aktivistákkal szemben.
  • Andrej Belouszov, az új orosz védelmi miniszter találkozott a háborút támogató bloggerekkel. Megfigyelők szerint a gesztussal azt akarta jelezni, hogy a Kreml a kinevezésével őket is biztatni akarja – az internetes hirdetéseknek köszönhetően jól fizető – munkájuk folytatására.
  • A Kreml hivatalos álláspontja szerint Oroszország olyan hatalmas erdőségekkel rendelkezik, hogy azok elnyelik az országban keletkező szén-dioxid-kibocsátást. Erdészeti szakértők szerint a rossz erdőgazdálkodás miatt ez nem igaz. Valójában az ismétlődő erdőtüzek miatt az erdők mérlege nettó kibocsátási többlet.

Források: Guardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG