3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A már megkötött, illetve október 31-éig még tető alá hozandó szerződéseket természetesen még végig viszik, az újak létesítését azonban november 1-jétől felfüggesztik – derül ki a honlapon közzétett hirdetményben.
(Fotó: depositphotos.com)

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy az OTP Lakástakarék Zrt. a bónusz módozatok értékesítését 2019. november 1-jétől felfüggeszti – ezzel a szöveggel találkozik az, aki rámegy a legnagyobb hazai bank lakástakarékos hirdetményeinek oldalára. A közleményben az is szerepel, hogy 2019. október 31-éig a szerződéses összeg 1 százalékának megfelelő összegű számlanyitási díj megfizetése mellett még lehet szerződni.

Mivel indoklás a hirdetményben nem szerepel, keressük az OTP Bankot, amint választ kapunk, azt természetesen közöljük.

A felfüggesztés napra pontosan egy évvel azt követően lett hatályos, hogy az Országgyűlés 2018. október 15-étől megszüntette a lakástakarékpénztári szerződést kötőknek addig több mint két évtizeden át biztosított állami támogatást. Amelynek mértéke évente a befizetett összeg 30 százaléka, de legfeljebb 72 ezer forint volt.

Jelenleg Magyarországon több mint 1,5 millió lakástakarék-ügyfél rendelkezik ezt meghaladó számú szerződéssel, miután egy kliens több ilyet létesíthet. Közülük a Fundamenta májusi tájékoztatása szerint 900 ezer, az OTP mintegy 600 ezer, az Erste pedig az Aegon átvételét követően 165 ezer ügyféllel rendelkezett.

A parlamenti döntés idején működött négy hazai lakástakarék közül az Aegon már tavaly szeptemberben felfüggesztette termékei értékesítését, majd idén májusban portfolióját az Erste Lakástakarékpénztárnak adta át. Ezzel egyidejűleg az Erste újraindította a hét hónapig jegelt lakás-előtakarékoskodási konstrukciói eladását.

A leggyorsabban az 1997-ben létrejött részpiac első és jelenlegi legnagyobb szereplője, a Fundamenta reagált, amely alig két héttel a parlamenti döntést követően máris előrukkolt az immár állami támogatást nélkülöző termékeivel. Kieső bevételei pótlására pedig egyéb tevékenységekbe fogott, azon stratégiai célt megvalósítva, miszerint lakástakarékból lakásfinanszírozóvá kíván válni, egyfajta ökoszisztémát kialakítva. Ennek részeként közvetíti, illetve finanszírozza napelemrendszerek telepítését. Emellett belevágott az ingatlanközvetítésbe, valamint az állampapír-értékesítések közvetítésébe, ügyfelei kincstári értékpapírszámlát nyithatnak nála.

Az OTP február elején rukkolt elő az új helyzethez alkalmazkodó lakástakarék-konstrukcióival. Akkor még Ungvári Krisztián, az OTP Lakástakarék termékfejlesztési vezetője azt nyilatkozta, „elkötelezettek vagyunk abban, hogy továbbra is támogassuk a magyar lakosság lakáscéljainak megvalósítását. Ezért dolgoztuk ki a lakás-takarékpénztári megtakarítás új lehetőségét, amely kedvező, fix kamatozású Lakástakarék lakáskölcsönnel együtt jelentős segítséget nyújthat az otthonteremtésben”.

Akkor az OTP-nél úgy becsülték, a lakástakarék-szerződésekből jó esetben is harmadannyit tudnak csak értékesíteni, mint amikor azt még állami támogatással tudták megtenni. Úgy tűnik, a valóság még ennél is gyengébbre sikeredett. Ez vezethetett a november 1-jétől érvényes felfüggesztéshez. Hogy aztán ez véglegessé válik-e, vagy egy idő múlva újraindul-e az értékesítés, az a jövő zenéje. Mindenesetre most nem látni olyan tényezőt, ami az OTP-t a mostani döntése megváltoztatására késztetné.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG