TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Fitch Ratings szerint Közép- és Kelet-Európa bankrendszereinek kilátása jórészt stabil, ez alól kivétel Magyarország és Szlovénia, ahol a pénzügyi szektorra továbbra is negatív kilátás érvényes.

A nemzetközi hitelminősítő a régió bankszféráinak 2013-as kilátásairól összeállított, Londonban bemutatott éves prognózisában a banki eszközminőség további romlását jósolta a jövő évre az egész országcsoportban, elsősorban a folytatódó euróövezeti adósságválság hatásai miatt. A Fitch londoni szakelemzői szerint azonban a cég által a lengyel, a szlovák és a cseh bankrendszerekre érvényben tartott stabil kilátás e bankszektorok erőteljesebb eszközminőségét, finanszírozási környezetét és teljesítményét tükrözi.

A bolgár, a román és a horvát bankrendszerben is kedvezőtlen folyamatok zajlanak, és emiatt e három ország bankjai kevésbé rugalmasan tudnak reagálni külső sokkokra, de a Fitch Ratings ennek ellenére stabil kilátást tart fenn ezekre a bakszektorokra. A "kockázatok egyenlege" ugyanakkor az elemzés szerint változatlanul negatív Magyarország és Szlovénia bankrendszereiben, így ennek a két ország bankszektorainak kilátása negatív.

Lanyha lesz a hitelezési kedv Kelet-Európában

A Fitch Ratings várakozása szerint a vizsgált közép- és kelet-európai bankpiacok mindegyikében 2013-ban is gyenge marad a hitelkihelyezés növekedési üteme, mivel az euróövezet lanyha gazdasági aktivitásának következtében korlátozott a vonzó kihelyezési lehetőségek száma Közép- és Kelet-Európában is.

Fitch Ratings: nem túl rózsás magyar kilátások

A magyar bankrendszer működési környezetével kapcsolatos prognózisában a Fitch Ratings közölte, hogy a magyar gazdaságban az idén 1,2 százalékos visszaesést, jövőre "korlátozott", fél százalékos GDP-növekedést vár. Ebben a környezetben a magyar bankrendszer jövőre - vagyis a harmadik egymást követő évben - ismét veszteséges lehet, és valószínűleg gyengül a rendszerszintű eszközminőség is 2013-ban, a lanyha gazdasági aktivitás miatt.

A Fitch számításai szerint a devizaalapú jelzáloghitelek diszkontárfolyamú előtörlesztési programja 330 milliárd forint azonnali veszteséget okozott a magyar bankoknak. A hitelminősítő azzal számol, hogy a külföldi tulajdonos bankok fenntartják jelenlétüket a magyar piacon, ám helyi érdekeltségeik tőke- és finanszírozási támogatása feszes marad, tekintettel a magyar bankszektor gyenge kilátásaira.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint valószínűleg az is csökkenteni fogja a külföldi tulajdonos bankok hajlandóságát magyarországi érdekeltségeik finanszírozására, hogy a kormány a korábbi tervekkel ellentétben állandósította a bankokra kirótt különadót. Minderre rárakódik 2013-tól a pénzügyi tranzakciós illeték terhe is, jóllehet a Fitch Ratings értesülései szerint a bankok azt tervezik, hogy ennek zömét áthárítják az ügyfelekre - áll a hitelminősítő elemzésében.

Tegnap már lépett a Standard and Poor's

A Standard & Poor's is negatív értékelést adott a magyar bankrendszer működési környezetéről, annak a véleményének hangot adva, hogy a tartósan gyenge gazdasági teljesítmény miatt erősödnek a magyar bankok gazdasági kockázatai. Az S&P erre az évre a magyar hazai össztermék 1,5 százalékos visszaesését várja reálértéken, és jövőre is csak fél százalékos növekedésre számít.

A Standard & Poor's londoni elemzése szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásaira a folytatódó költségvetési racionalizálás mellett a pénzügyi szektor "torzító hatású és kiszámíthatatlan adókörnyezete", valamint a bankrendszer törékeny állapotából eredő igen feszes hitelkondíciók gyakorolnak nyomást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél