<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Visszavágná nemzetközi segélyezési kiadásait az új svéd kormány - derült ki a kabinet kedden ismertetett költségvetési tervezetéből.

A konzervatív kormánykoalíció törvényjavaslata szerint Svédország 2023-ban 7,3 milliárd koronával (1 svéd korona=37 forint), 2024-ben pedig további 2,2 milliárd koronával csökkentené a nemzetközi segélyezésre fordított hozzájárulását.

A döntés várható volt, miután részét képezte a svéd jobboldal kormányprogramjának, amely ezúttal a szélsőségesnek tekintett Svéd Demokrata Párt (SD) támogatását is élvezi a svéd parlamentben.

Svédország visszavesz. Fotó: Depositphotos
Svédország visszavesz. Fotó: Depositphotos

A terv szerint a menekültek támogatására fordított összeg csökkenne, ugyanakkor növelni tervezik a rendőrség költségvetését és az új atomerőművek előkészítésére tervezett kiadásokat is. Ezen felül csökkentenék az üzemanyagra kivetett adókat és többet fordítanának a védelmi és jóléti kiadásokra.

Svédország 1975 óta folyamatosan túlteljesíti az ENSZ azon ajánlását, amely a tagállamok  bruttó hazai termékének 0,7 százalékát javasolja segélyezésre fordítani. A tervezet szerint ezt az értéket 2023-ban is meg fogják haladni a svéd segélyezési kiadások, annak ellenére, hogy 2023-ban a gazdasági növekedés 0,4 százalékos csökkenésére számítanak, 2024-re pedig 2 százalékos növekedést jósolnak.

A Donor Tracker nemzetközi fejlesztési szervezet adatai szerint 2022-ben Svédország a 8. helyet foglalta el azon országok listáján, amelyek abszolút értékben a legnagyobb összegeket költötték nemzetközi segélyezésre. Az országok GDP-arányos költéseit tekintve pedig a harmadik helyen áll, Luxembourg és Norvégia mögött.

A négypárti koalíció (Moderáltak, Kereszténydemokraták, Liberálisok, Svéd Demokraták) által benyújtott költségvetési tervezetet az év végig kell elfogadnia a svéd parlamentnek.

Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG