<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Bár már lényegében eldőlt, hogy a svédek többsége kire, melyik pártra szavaz, még egy hétig tart a voksok számlálása és az utómunka. Egy hatalmas teremben ötszázan ellenőrzik a szavazatok érvényességét – köztük a Stockholmban 47 éve élő ismerősöm – és biztonsági őrök figyelnek rá, hogy minden rendben menjen. De mit hoz majd az új rezsim a gazdag Svédországnak? Jegyzet.

A jobboldal győzelme sokakat nem ért váratlanul Svédországban. A szavazatokat tekintve nem nagy a különbség, de ahhoz elég, hogy rendszerváltás legyen – no, nem magyar értelemben. A Sverigedemokrater, azaz a Demokrata Párt, ahogy az lenni szokott, éppen hogy nem demokrata, de hát ezen nem vagyunk meglepődve, előfordul ez más országokban is. Alapelvük a bűnözés elleni harc és a migráció elleni tiltakozás, amellyel persze könnyű sokaknak azonosulni, jóllehet, a bűncselekmények jelentős részét nem a bevándorlók követik el.

A migráció, a menekültek befogadása már a II. világháború alatt létezett – már akinek egyáltalán sikerült megszöknie a hadban álló országokból –, majd 45 után ismét felgyorsult. A szovjet megszállás idején sokan akarták átlépni a nyugati határt, de keveseknek volt rá alkalma.

A svédek befogadó készségében a humanitás mellett a munkaerőhiány játszott szerepet, és ma is ez a fő szempont. Ugyanakkor – ami a magyarokat illeti – többek szerint nem létezik egység, nincs összefogás a kintiek között, sokszor eltérő a politikai-társadalmi szemlélet. Ez főleg generációktól függ, meg attól, hogy „ki mikor ment ki.” A 45-ös magyarok nem értették meg az 56-osokat, az 56-osok meg a hetvenes-nyolcvanas években érkező „disszidenseket”.

A felemelkedés egyetlen módja a beilleszkedés

A rendszerváltás után a visszatelepülés is megindult, de legalább ennyien igyekeztek átjutni az immár szabad határon. Akik ma döntenek a letelepülés mellett, tisztában vannak vele, hogy bármikor hazamehetnek – ez is egy egészen más helyzet. Amint azt egy magyar ismerősöm mesélte, a magyar klubba nem szeret eljárni, mert szerinte jobboldali, nacionalista stílus uralkodik a hazaszeretet mezébe csomagolva, és ez attól igencsak távol áll, aki nem politikai okokból, hanem mondjuk egy házasság miatt döntött a kivándorlás mellett.

Még egy hétig tart a voksok számlálása és az utómunka. Fotó: PrivátbankárMég egy hétig tart a voksok számlálása és az utómunka. Fotó: Privátbankár

A szocialista országokból kivándorlók a hetvenes években jelentős segítséget kaptak a svéd államtól: lakást – no nem, tulajdonba, ajándékba, hanem amit bérelhettek, ez is nagy szó a svéd városokban. De ami a lényeg, hogy a bérleti díjat még egy pincérnői jövedelemből is ki lehetett fizetni. Plusz az állam többezer koronás pénzkeretet nyújtott a lakberendezéshez. De ez a korszak a szocializmus megszűnésével véget is ért.

Az évtizedek folyamán annyira felgyorsult a migráció, hogy egyes városrészekben már szinte csak külföldiek laknak, kialakítva a saját világukat, illetve folytatva az otthoni életüket, szabályrendszerüket, életfelfogásukat, de közben a svéd jóléti társadalom előnyeit élvezik. Hasonlóképpen működik ez a többi nyugat-európai országban is.

Törvény írja elő, hogy a bevándorlóknak joguk van a vallásukat gyakorolni, és külön órákon a saját nyelvükön is tanulni, miközben persze nyilvánvaló, hogy a felemelkedés egyetlen módja a beilleszkedés, a tökéletes nyelvtudás, a tanulás.

Afrikai nyomorból a svéd jóléti társadalomba

Az utóbbi 15 évben a jóléti svéd államba nemcsak és nem elsősorban a volt szocialista országokból érkeztek külföldiek, hanem sok ezren például az afrikai nyomorból, teljesen eltérő típusú társadalmakból. Új civilizációs körülményeket kellett megszokniuk és elsajátítaniuk egy olyan életmódot, amiről soha nem hallottak, és ebből aztán jócskán akadtak konfliktusok. Nemcsak bűncselekmények: az, hogy nem szabad az utcán szemetelni, a szemetet meg szelektíven kell gyűjteni, itt természetes, de aki egy hatalmas szomáliai menekülttáborban született, annak egy európai kisváros eleinte egy teljesen más, szokatlan világ.

Az iskolákban magától értetődő, hogy több különféle bőrszínű gyerek tanul együtt, de ne legyenek illúzióink: előfordul megkülönböztetés. Ahogy a Young Royals című hatalmas sikerű svéd streaming sorozatban láthatjuk, az egyik főszereplő korcsoknak nevezi a már régen betelepült, svédül anyanyelvi szinten beszélő, dolgozó szülők gyerekeit. Csak mert szegények és kicsit sötétebb a bőrszínük – hiába tanulnak kiválóan. Ezt azért is vették talán bele a történetbe, mert a rendező török származású, mint ahogy több főszereplő se „igazi” svéd, hanem van, aki például Venezuelában született.

Hasonló problémákkal minden külföldi gyereknek meg kell küzdeni az iskolában, hiába alapelv Svédországban az antirasszizmus és a tolerancia, hiszen a kamaszok kegyetlenül őszinték. Előfordult, hogy valaki kiegyenesíttete meg befestette a göndör fekete haját, hogy ne tűnjön ki a tömegből. Ám később, amikor már sikeres lett, hagyta újból göndörödni – árulta el Omar Rudberg, a sorozat egyik főszereplője. Ma már nem érdekli, hogy különbözik tejfelszőke, nyurga barátaitól.

Visszailleszkedni legtöbbször lehetetlen

A szélsőséges jobboldali pártok még ad abszurdum azt is javasolják, hogy a bevándorlók menjenek haza, aminek persze nincs is realitása. Ugyan hova és miért? Az a nő, aki ötéves korában került Stockholmba, itt ért el önálló karriert, hogyan illeszkedne vissza egy ultrakonzervatív arab államba?

No meg, mi lenne a svéd kórházakkal? Amikor az egyik rokonom kórházban feküdt pár napig, megtudta, 32 országból érkeztek az ott dolgozók, az orvostól a segédápolóig. A végletek közben más oldalról is borzolják az idegeket: a török államfő, Erdoğan még azt is felvetette, zsarolásképpen, a NATO-csatlakozás ürügyén, hogy „terrorista” kurdokat „adjon vissza” Svédország. Miközben már ott nőttek fel és vezető politikusok vannak közöttük…

Ma még senki nem tudja, mit hoz a jobboldali kormányzás. De az biztos, korántsem lesz akkora a különbség a jelenlegi rezsimhez képest, mint mondjuk a magyarországi baloldali, liberális pártok és a Fidesz kormányzása és nézetei között.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG