<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A bevándorlásellenes párt az előjelek szerint a kormányon kívül, a konzervatívokkal kötött hivatalos szerződés révén fogja kifejteni befolyását. Sok más európai radikális párttal ellentétben a Svéd Demokraták nem NATO-ellenesek, és támogatták Svédország tagsági kérelmét. Káncz Csaba jegyzete

A végleges választási eredmények kihirdetésével most már világos, hogy Svédországnak új kormánya lesz. Magdalena Andersson, a szociáldemokraták vezetője és miniszterelnöke lemondott, Ulf Kristersson, a jobbközép konzervatívok (Moderaterna) vezetője pedig már megkezdte az informális tárgyalásokat arról, hogy ki üljön a kabinetjében.

Pártja a választások előtti szövetséget kötött a kereszténydemokratákkal, a liberálisokkal és a svéd demokratákkal. Bejelentett ambíciójuk, hogy egy héten belül véglegesítsék jobboldali koalíciós kormányuk formáját. Ekkor erősítik meg hivatalosan is Kristerssont az új miniszterelnöki poszton.

Bonyolult kormányalakítás

A négy évvel ezelőtti választásokat követően Anderssonnak négy hónapba telt, mire meg tudta alakítani kormányát. De Kristersson egy rendkívüli időpontban kezdi meg a koalíciós tárgyalásokat, amikor az ország gazdasági válsággal küzd, és arra készül, hogy Oroszország ukrajnai inváziójára válaszul belépjen a NATO-ba.

Feladata nem irigylésre méltó, hiszen a belső megosztottságok már látszanak. A Jimmie Åkesson vezette bevándorlásellenes Svéd Demokraták a nemzeti szavazatok 20 százalékát szerezték meg, és ezzel az ország második legnagyobb pártjává váltak – egyben a legnagyobb jobboldali párttá. Ezzel joggal állíthatják, hogy az új kormány politikai vonalvezetésének jelentős alakítóivá akarnak válni.

Ukrajna melletti szimpátia-tüntetés Stockholm belvárosában, a Sergels torgon 2022. március 26-án. A demonstráción Stefan Lofven korábbi miniszterelnök (jobbra) is részt vett. Fotó: EPA/FREDRIK PERSSON
Ukrajna melletti szimpátia-tüntetés Stockholm belvárosában, a Sergels torgon 2022. március 26-án. A demonstráción Stefan Lofven korábbi miniszterelnök (jobbra) is részt vett. Fotó: EPA/FREDRIK PERSSON

A parlamenti többség kialakításához azonban Kristerssonnak szüksége van a liberálisok támogatására – akik viszont korábban azt állították, hogy nem támogatnának egy olyan kabinetet, ahol a Svéd Demokraták töltenek be miniszteri posztokat. A valószínű eredmény egy Kristersson-kormány lehet, a Svéd Demokraták hivatalos jelenléte nélkül.

Külső támogató lesz

Ehelyett a bevándorlásellenes párt az előjelek szerint a kormányon kívül, a konzervatívokkal kötött hivatalos szerződés révén fogja kifejteni a befolyását. A szerződés felvázolja azokat a politikákat, amelyeket a Svéd Demokraták parlamenti támogatásukért cserébe szeretnének megvalósítani.

Egyes politikákról már a választások előtt tárgyaltak, például a bűnözéssel és a bevándorlással kapcsolatos szigorúbb álláspontokról. Várhatóan megvonják az állampolgárságot azoktól az emberektől, akiket Svédországban honosítottak meg, de később erőszakos bűncselekményt követnek el, és pénzügyi ösztönzőket ajánlanak fel a bevándorlók származási országukba való visszatérésére.

A vitapontok

Vannak azonban olyan területek, ahol a Svéd Demokraták és a konzervatív blokk többi tagja nem ért egyet, és ahol nehéz lesz a közös álláspontokat kiharcolni. A konzervatívok például sokkal komolyabban akarják csökkenteni a munkanélküliekre és a betegszabadságon lévőkre fordított jóléti kiadásokat, mint amennyit a Svéd Demokraták hajlandóak támogatni.

Ők ketten osztják azt a nézetet, hogy Svédország nemzetközi segély- és fejlesztési költségvetését csökkenteni kell, de a liberálisok ellenkezésével szembesülnek ebben a kérdésben. A kereszténydemokraták továbbra is pénzügyi támogatást akarnak nyújtani a vallási iskoláknak, de a Svéd Demokraták ellenzik.

És ami még fontos: az éghajlatváltozással kapcsolatos kezdeményezések nem élveznek prioritást a Svéd Demokraták számára, holott a téma az új kormányt alkotó három másik párt napirendjén előkelő helyen szerepelnek.

Az Európai Unióval való együttműködés is vitapontot jelenthet. A Svéd Demokraták Svédország legkritikusabb hangadói az EU-val szemben, míg a liberálisok a leginkább EU-pártiak az összes párt közül.

Svédország és szomszédjai

A bevándorlásellenes párt választási előretörése inkább egy lezáró mozzanatnak tűnik, semmint egy új történet kezdetének. A tendencia egy ideje a szigorúbb migrációs politika irányába mutat. Ezért is tudott a blokk már a választások előtt megállapodni legalább néhány bevándorlási szakpolitikában.

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták sikerét nagy örömmel köszöntötték a testvérpártok szerte a régióban. 

A párt a „Svédország az első” politikát hirdette (Donald Trump „Amerika az első” szlogenjét visszhangozva), így a nemzetközi színtérről való visszavonulásra számíthatunk, ha a Svéd Demokraták bármilyen befolyást gyakorolnak az ország külpolitikájára. A svédek többségét meglepte, a párt viszont ujjongott, amikor 2017-ben Trump elnök célkeresztbe vette országukat, kijelentve, hogy a bevándorlás és a növekvő bűnözés között közvetlen összefüggés van. Euroszkeptikusak, és szeretnék, ha az Európai Unió szerepe csökkenne a tagországok belpolitikájában.

Azonban sok más európai szélsőjobboldali párttal ellentétben a Svéd Demokraták nem NATO-ellenesek, és támogatták Svédország tagsági kérelmét. Annak ellenére, hogy a szociáldemokraták azzal vádolják őket, hogy túl közel vannak Putyin kormányához, a Svéd Demokraták valószínűleg nem változtatnak Ukrajna jelenlegi támogatási politikáján.

Az ukrán kérdés

Képviselőik idén február közepén az Európai Parlamentben ugyan ellene szavaztak az Ukrajnának nyújtandó uniós pénzügyi támogatásokkal kapcsolatban, de ez még azelőtt történt, hogy az orosz csapatok ténylegesen megtámadták az országot. Az új biztonsági fenyegetések fényében felülvizsgálták álláspontjukat Ukrajnával szemben.

Összességében a választási eredmények hatására Svédországban egy befelé irányuló politikai fókuszra számíthatunk, de nem valószínű, hogy az ország külkapcsolatait érdemben befolyásolná a Svéd Demokraták által a Kristersson-kormánynak nyújtott támogatás.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG