4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár hatalomra aligha kerül, mégis komoly befolyása lehet a következő kormányra a Svéd Demokraták nevű pártnak, amely a második helyet szerezte meg a vasárnapi választásokon Svédországban. A nacionalista erő előretörése komoly változást jelezhet a liberális hagyományú országban. A fő kampánytéma a bevándorlás és a bűnözés volt.

Bár a voksok 30,5 százalékával a kormányzó szociáldemokraták nyerték a vasárnapi parlamenti választásokat Svédországban, a nap valódi nyertesei a Svéd Demokraták lehetnek.

A svéd nacionalista párt ugyanis a szavazatok 20,6 százalékát begyűjtve a második helyre futott be, ráadásul könnyen lehet, hogy tőle függ majd a következő svéd kormány sorsa.

A jobboldali blokk – ennek mellettük tagjai még a Kereszténydemokraták, a liberálisok és a jobbközép Mérsékelt Párt – ugyanis várhatóan csak egy fős többséggel rendelkezik majd a következő parlamentben, tehát a Svéd Demokraták nélkül nem tud kormányozni.

Volt oka örülni: Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták vezetője a választás estéjén a Stockholm közeli  Nackában. Fotó: EPA/Stefan Jerrevang/TT
Volt oka örülni: Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták vezetője a választás estéjén a Stockholm közeli Nackában. Fotó: EPA/Stefan Jerrevang/TT

Bár a három párt már előre jelezte, hogy nem hajlandó együtt kormányozni a Svéd Demokratákkal, a helyi sajtó valós alternatívaként emlegeti, hogy utóbbi párt kívülről támogathat majd egy jobbközép kormányt.

Hogy a jobboldali blokk meg tudja-e őrizni előnyét a baloldali-zöld pártok alkotta blokkal szemben, az csak hét közepére derül ki, ekkorra érkezhetnek be ugyanis a külföldi szavazatok.

"Két kérdés van. Az egyik, hogy melyik blokk nyeri a választást, amely előtt a nyolc parlamenti párt nagyjából két blokkra, jobboldalira és baloldalira oszlott. A másik, hogy a győztes blokkon belül hány párt csatlakozik a kormányhoz, és mennyi fogja támogatni kívülről” – mondta Nicholas Aylott, a stockholmi Södertörn Egyetem professzora a The Local svéd kiadásának előzetesen.

Földrengésszerű mozgások

A Svéd Demokraták mindenesetre kormányzásra készülnek. "Célunk, hogy benne legyünk a kormányban, és többségünk legyen. Most nagyon jól alakulnak a dolgok” – mondta tegnap este Jimmie Akesson, a párt vezetője.

A Guardian szerint már az a tény, hogy a Svéd Demokratáknak most először esélyük lehet a kormányzás közvetlen befolyásolására,  "földrengésszerű elmozdulást" jelent egy olyan országban, amely elsősorban liberális hagyományairól ismert.

A párt, amely az elmúlt kilenc választáson folyamatosan növelte támogatottságát, a 90-es évek svéd neonáci mozgalmából nőtt ki, a többi párt sokáig páriaként kezelte. Időközben próbált eltávolodni múltjától, így három évvel ezelőtt a Mérsékelt Párt már hajlandó volt kooperálni vele.

Elemzők általában a nemzeti-konzervatív, bevándorlás-ellenes, Iszlám-ellenes, eurószkeptikus, populista vagy szélsőjobboldali jelzőt használják a pártra, amely önmagát szociálkonzervatívként definiálja.

"Még mindig az egyetlen olyan politikai  erőnek tartják magukat, amely meg tudja védeni a fehér, svéd többségi társadalmat” – mondta Tobias Hübinette, a Karlstad Egyetem tanára a brit lapnak.

Durvuló bandaháborúk

A Svéd Demokraták malmára hajtotta a vizet, hogy a választási kampány nagyrészt a bevándorlásról és a bűnözésről szólt.

A pártnak, amely előbbit okolja utóbbiért, jól jött az is, hogy az elmúlt években a kormány nem tudott hatékonyan fellépni a bandaháborúk ellen: a halálos áldozatokkal járó lövöldözések száma 20-ról 36-ra nőtt az idei első félévben 2021 első félévéhez képest.

Ráadásul az elmúlt hetekben több, nagy visszhangot kiváltó bűneset is történt ezzel összefüggésben: Malmőben például egy 15 éves fiú lelőtt egy bandavezért egy bevásárlóközpontban.

Az erőszak növekedését egyébként több (jobb- és baloldali) párt vezetője is a nagymértékű migrációval hozta összefüggésbe, amely etnikai alapú szegregációhoz vezetett a lakhatásban és a munkaerőpiacon is.

Svédország mindenesetre néhány évtized alatt Európa egyik leginkább multikulturális társadalma lett. A Guardian által idézett statisztikák szerint lakosságának több mint harmada külföldi származású (maga is külföldön született vagy részben külföldön született szülőkkel bír), a gyermekek 30 százalékának pedig már nem a svéd az anyanyelve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG