5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A muszlim bandaháború eszkalációjának újabb csúcspontjaként Göteborgban a múlt héten lelőttek egy svéd rendőrt. A vezető norvég ellenzéki párt hajlandó támogatni a dán törvényt, amely szerint a menekültek kérelmét harmadik országban dolgozzák fel. Káncz Csaba jegyzete.

A norvég „Aftenposten” nevű vezető lap egy hete jelentette, hogy az ország vezető ellenzéki pártja, a Munkáspárt hajlandó támogatni hazájában azt a dán törvényt, amely szerint a menekültek kérelmét harmadik országban dolgozzák fel. A muszlim közösség létszáma robbanásszerűen nő Norvégiában: míg számuk 1980-ban 1006 főt tett ki, addig napjainkra az 5,2 milliós ország lakosságának már 5,7 százalékát teszik ki.

Dánia leereszti a sorompót

Dánia 70 országgyűlési képviselő támogatásával, 24 ellenében a múlt hónapban fogadta el azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a jövőben a Dániába bevándorolni kívánók az országon kívül kötelesek megvárni a menekültügyi eljárás végét. 

A törvénymódosítás lehetővé teszi azt is, hogy Dánia a már dán földre lépett bevándorlókat egy Európán kívüli országba helyezze át ugyanebből a célból, ha pedig a dán hatóságok úgy döntenek, hogy a menekült vagy migráns nem nyerhet beengedést az északi országba, a „szállásadó” országból is távoznia kell. A POLITICO szerint pedig az, aki dán menekültjogi státuszt kap, automatikusan szintén nem kap engedélyt arra, hogy Dániában telepedjen le: a védelem az Európán kívüli partnerországban illeti meg.

Koppenhága 2020 áprilisában. (Illusztráció: Depositphotos / Alex Shadyuk)
Koppenhága 2020 áprilisában. (Illusztráció: Depositphotos / Alex Shadyuk)

Koppenhága májusban már meg is kötötte a megállapodást erre vonatkozóan Ruandával. Az Euronews értesülései szerint noha a megállapodás konkrétumokat nemigen tartalmaz, biztosra vehető, hogy a paktum menedékkérők Ruandába küldésének ágyaz meg. A lap ezen felül dán forrásokra hivatkozva állítja, hogy hasonló tárgyalások folynak Egyiptommal, Etiópiával és Tunéziával is.

Dánia hivatalos „Gettó-listával” rendelkezik, amely negyedeket és a benne élő párhuzamos társadalmakat 2030-ig fel akarja számolni. A dán miniszterelnök, Mette Frederiksen már tavaly éles támadást intézett a Saría törvénykezés ellen, amelyet a Dániában élő muszlimok 40 százaléka elfogad, sőt 10 százalékuk szerint Dánia törvényeinek kizárólag az iszlám törvénykezésen kellene alapulnia.

Az iszlámnak Dániában 300 ezer követője van, amely az 5,8 milliós nemzet 5,4 százaléka.

Svéd viharok

A dán törvényt az afrikai táborokkal kapcsolatban támogatták a múlt hónapban a svéd jobboldali pártok (Svéd Demokraták és a Mérsékeltek), a kormányzó Szociáldemokraták viszont elutasítóak voltak. Morgan Johansson bevándorlási miniszter irreálisnak nevezte a törvényt és inkább fokozott szolidaritásra szólított fel a Nyugat részéről.  

A svéd politikai zűrzavart csak fokozza az ügyben, hogy a muszlim bandaháború eszkalációjának újabb csúcspontjához érkeztünk. Svédország második legnagyobb városában, Göteborgban ugyanis múlt szerdán egy 17 éves, büntetett előéletű klántag lelőtt járőrözés közben egy 33 éves svéd rendőrt.  

Több jel szerint a rendőr a város Biskopsgarden nevű kerületében a drogkereskedelem ügyében rivalizáló klánok belharcának áldozata lett. A hírhedt kerületben 5 éve már meghalt egy vétlen 8 éves gyerek a bandaháború tüzébe keveredve. Szakértők szerint csak ebben kerületben 175 bűnöző tevékenykedik és tűzharc mindennapossá vált.

Ez országosan már odáig fajult, hogy a 23 európai országot összehasonlító jelentés kimutatta: a halálos kimenetelű lövöldözés tekintetében Svédország 2018 óta éllovas. A robbanásszerűen erősödő svédországi banda-bűnözés mögött több ok is áll: az egyre hevesebb harc a drogpiacért, a Balkánról tömegesen beáramló illegális fegyverek, valamint a fiatalkorúakat érintő rendkívül alacsony svéd büntetési tételek.    

A hadsereg bevetését követelik

A feszültség egyes bevándorlói kerületekben olyan szintet ért el, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Mérsékeltek vezetői egy hónapja a hadsereg bevetését követelték. Mikael Damberg belügyminiszter szerint a halálos kimenetelű lövöldözések több mint a fele a svéd politika által „sebezhetőnek” nevezett negyedekben történik, ahol egyébként a lakosság 5,4 százaléka lakik.

A Szociáldemokrata-Zöld kormányzat még áprilisban próbált elébe menni a társadalmi robbanásnak egy új bevándorlási törvénnyel.  Míg 1984 óta a jóváhagyott menedékkérő automatikusan állandó tartózkodási engedélyt kapott, addig az új törvény szerint már csak 3 éves engedélyt kaphat. Jelenleg a lakosság 8 százaléka muszlim, de az előrejelzések szerint húsz éven belül kisebbségbe fognak kerülni azok, akik nem bevándorló szülők gyermekei.

„A kormányzat képtelen megérteni a bandabűnözés problémakörét, ezért Svédország gengszterparadicsommá vált” – mondta ezzel kapcsolatban Lasse Wierup, az egyik legismertebb svéd bűnügyi újságíró a köztévében (SVT), egy vele készült interjúban. Szerinte a bűnözés megfékezésére évek óta végzett hatósági munka nem vezetett eredményre, egyes bevándorló hátterű fiatalok körében életstílussá vált a bűnözés. A korábbi spontán elkövetések helyett az elmúlt tíz évben szervezetté vált a bűnözés, az elkövetők átlagéletkora drasztikusan csökkent, míg az erőszakosság mértéke emelkedett, és kialakult a gengszteridentitás.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG