<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A muszlim bandaháború eszkalációjának újabb csúcspontjaként Göteborgban a múlt héten lelőttek egy svéd rendőrt. A vezető norvég ellenzéki párt hajlandó támogatni a dán törvényt, amely szerint a menekültek kérelmét harmadik országban dolgozzák fel. Káncz Csaba jegyzete.

A norvég „Aftenposten” nevű vezető lap egy hete jelentette, hogy az ország vezető ellenzéki pártja, a Munkáspárt hajlandó támogatni hazájában azt a dán törvényt, amely szerint a menekültek kérelmét harmadik országban dolgozzák fel. A muszlim közösség létszáma robbanásszerűen nő Norvégiában: míg számuk 1980-ban 1006 főt tett ki, addig napjainkra az 5,2 milliós ország lakosságának már 5,7 százalékát teszik ki.

Dánia leereszti a sorompót

Dánia 70 országgyűlési képviselő támogatásával, 24 ellenében a múlt hónapban fogadta el azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a jövőben a Dániába bevándorolni kívánók az országon kívül kötelesek megvárni a menekültügyi eljárás végét. 

A törvénymódosítás lehetővé teszi azt is, hogy Dánia a már dán földre lépett bevándorlókat egy Európán kívüli országba helyezze át ugyanebből a célból, ha pedig a dán hatóságok úgy döntenek, hogy a menekült vagy migráns nem nyerhet beengedést az északi országba, a „szállásadó” országból is távoznia kell. A POLITICO szerint pedig az, aki dán menekültjogi státuszt kap, automatikusan szintén nem kap engedélyt arra, hogy Dániában telepedjen le: a védelem az Európán kívüli partnerországban illeti meg.

Koppenhága 2020 áprilisában. (Illusztráció: Depositphotos / Alex Shadyuk) Koppenhága 2020 áprilisában. (Illusztráció: Depositphotos / Alex Shadyuk)

Koppenhága májusban már meg is kötötte a megállapodást erre vonatkozóan Ruandával. Az Euronews értesülései szerint noha a megállapodás konkrétumokat nemigen tartalmaz, biztosra vehető, hogy a paktum menedékkérők Ruandába küldésének ágyaz meg. A lap ezen felül dán forrásokra hivatkozva állítja, hogy hasonló tárgyalások folynak Egyiptommal, Etiópiával és Tunéziával is.

Dánia hivatalos „Gettó-listával” rendelkezik, amely negyedeket és a benne élő párhuzamos társadalmakat 2030-ig fel akarja számolni. A dán miniszterelnök, Mette Frederiksen már tavaly éles támadást intézett a Saría törvénykezés ellen, amelyet a Dániában élő muszlimok 40 százaléka elfogad, sőt 10 százalékuk szerint Dánia törvényeinek kizárólag az iszlám törvénykezésen kellene alapulnia.

Az iszlámnak Dániában 300 ezer követője van, amely az 5,8 milliós nemzet 5,4 százaléka.

Svéd viharok

A dán törvényt az afrikai táborokkal kapcsolatban támogatták a múlt hónapban a svéd jobboldali pártok (Svéd Demokraták és a Mérsékeltek), a kormányzó Szociáldemokraták viszont elutasítóak voltak. Morgan Johansson bevándorlási miniszter irreálisnak nevezte a törvényt és inkább fokozott szolidaritásra szólított fel a Nyugat részéről.  

A svéd politikai zűrzavart csak fokozza az ügyben, hogy a muszlim bandaháború eszkalációjának újabb csúcspontjához érkeztünk. Svédország második legnagyobb városában, Göteborgban ugyanis múlt szerdán egy 17 éves, büntetett előéletű klántag lelőtt járőrözés közben egy 33 éves svéd rendőrt.  

Több jel szerint a rendőr a város Biskopsgarden nevű kerületében a drogkereskedelem ügyében rivalizáló klánok belharcának áldozata lett. A hírhedt kerületben 5 éve már meghalt egy vétlen 8 éves gyerek a bandaháború tüzébe keveredve. Szakértők szerint csak ebben kerületben 175 bűnöző tevékenykedik és tűzharc mindennapossá vált.

Ez országosan már odáig fajult, hogy a 23 európai országot összehasonlító jelentés kimutatta: a halálos kimenetelű lövöldözés tekintetében Svédország 2018 óta éllovas. A robbanásszerűen erősödő svédországi banda-bűnözés mögött több ok is áll: az egyre hevesebb harc a drogpiacért, a Balkánról tömegesen beáramló illegális fegyverek, valamint a fiatalkorúakat érintő rendkívül alacsony svéd büntetési tételek.    

A hadsereg bevetését követelik

A feszültség egyes bevándorlói kerületekben olyan szintet ért el, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Mérsékeltek vezetői egy hónapja a hadsereg bevetését követelték. Mikael Damberg belügyminiszter szerint a halálos kimenetelű lövöldözések több mint a fele a svéd politika által „sebezhetőnek” nevezett negyedekben történik, ahol egyébként a lakosság 5,4 százaléka lakik.

A Szociáldemokrata-Zöld kormányzat még áprilisban próbált elébe menni a társadalmi robbanásnak egy új bevándorlási törvénnyel.  Míg 1984 óta a jóváhagyott menedékkérő automatikusan állandó tartózkodási engedélyt kapott, addig az új törvény szerint már csak 3 éves engedélyt kaphat. Jelenleg a lakosság 8 százaléka muszlim, de az előrejelzések szerint húsz éven belül kisebbségbe fognak kerülni azok, akik nem bevándorló szülők gyermekei.

„A kormányzat képtelen megérteni a bandabűnözés problémakörét, ezért Svédország gengszterparadicsommá vált” – mondta ezzel kapcsolatban Lasse Wierup, az egyik legismertebb svéd bűnügyi újságíró a köztévében (SVT), egy vele készült interjúban. Szerinte a bűnözés megfékezésére évek óta végzett hatósági munka nem vezetett eredményre, egyes bevándorló hátterű fiatalok körében életstílussá vált a bűnözés. A korábbi spontán elkövetések helyett az elmúlt tíz évben szervezetté vált a bűnözés, az elkövetők átlagéletkora drasztikusan csökkent, míg az erőszakosság mértéke emelkedett, és kialakult a gengszteridentitás.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a hiteleinkkel az alapkamat drasztikus emelése után?
Tiszóczi Roland | 2022. július 3. 05:56
A Magyar Nemzeti Bank várakozásokat jócskán felülmúló kamatemelése azonnal megjelenik a hitelek nagy részének kamataiban is, ami a lakosságot magasabb törlesztőrészlet fizetésére kényszeríti. Bár a kamatstop miatt az év végéig még sokan a biztonság illúziójával élhetnek, ennek komoly hátulütői vannak.
Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG