<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A járvány komoly közegészségügyi, társadalmi és politikai hiányosságokat tárt fel az Egyesült Államokban. Noha kijárási korlátozások vannak érvényben, Trump a radikális szabadcsapatait mozgósítja azon cél érdekében, hogy oldják fel a korlátozásokat. Káncz Csaba jegyzete.

Az Egyesült Államokban a koronavírus járvány számos, mély törésvonalra mutatott rá. Egy a teljes körű népesség számára csődöt mondott egészségügyi rendszerre – holott 2018-ban a GDP 18 százaléka, azaz 3,6 ezermilliárd dollár áramlott a szektorba, amely GDP-arányosan több mint kétszerese a fejlett világ átlagának. Egy pillanatok alatt szakadékba zuhanó roncstársadalomra, amely most órákig áll sorban ingyen élelmiszercsomagokért az egész országban, a texasi Austintól Washington D.C.-ig. És egy demokráciára, amely krónikusan képtelen kompromisszumok megkötésére.

Szégyenteli összehasonlítás

Az első koronavírusos esetet az USA-ban Seattle városában észlelték, január 21-én. Ugyanazon a napon, mint Dél-Korea. Három hónap elteltével Dél-Koreában a tegnapi adatok szerint 236 halott van, a csaknem hétszer népesebb USÁ-ban viszont már 40,750. Ez azt jelenti, hogy egy főre jutóan 27-szeres (!) a halálozási arány az Egyesült Államokban.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldását, a megszokott élet újraindítását követelik tüntetők Tom Wolfe pennsylvaniai kormányzótól az állam parlamentjének harrisburgi épülete előtt 2020. április 20-án. MTI/AP/Matt RourkeA koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldását, a megszokott élet újraindítását követelik tüntetők Tom Wolfe pennsylvaniai kormányzótól az állam parlamentjének harrisburgi épülete előtt 2020. április 20-án. MTI/AP/Matt Rourke

Mindezen közegészségügyi csőd közepette a nagy üzleti lobbik már szorongatják Trump elnököt, hogy indítsa újra az ország gazdasági életét. S noha kijárási korlátozások vannak érvényben, Trump a radikális szabadcsapatait mozgósítja azon cél érdekében, hogy oldják fel a korlátozásokat. A múlt hét második felében ilyen tüntető csoportokat láthattunk Michigan-ben, Kentucky-ban, Észak-Karolinában, Virginiában, Texasban, Minnesotában és Idaho-ban.

Trump mélyállami körei

Egyes tüntetők gépkarabéllyal érkeztek. Michigan-ben a tüntetést az a Michigan Freedom Fund támogatta, amely a milliárdos Betsy DeVos oktatási miniszter érdekeltségébe tartozik. Ebben a vonatkozásban egyáltalán nem érdektelen, hogy Betsy DeVos öccse az az Erik Prince, aki a közelmúltban amerikai és brit ügynököket rekrutált, hogy azok beszivárogjanak Trump-ellenes baloldali politikai körökbe. Erik Prince – az amerikai mélyállammal szorosan együttműködve - évek óta működtet egy zsoldosokkal dolgozó globális vállalkozást, és az év elején egyes értesülések szerint felajánlotta szolgálatait az orosz Wagner zsoldoshadseregnek Líbiában és Mozambikban.

Három hete számoltunk be ezeken a hasábokon arról, hogy az USA-ban a legkritikusabb területeken dolgozó vezető katonatiszteket és nukleáris, valamint különleges egységeket speciális védelmi intézkedések hatálya alá helyezték. Leírtuk az Egyesült Államok három legfontosabb föld alatti bunkerrendszerét, amelyek háború vagy nemzeti válság esetén a politikai- és katonai elit túlélését biztosítják. A napokban azt is megtudhattuk, hogy konkrét előkészítő lépések történtek a washingtoni politikai és katonai elit evakuálására.

Ők végeznék az evakuálást

A Newsweek múlt csütörtöki kiszivárogtatása szerint ugyanis a védelmi miniszter készültségbe helyezte az erre a feladatra szolgáló elit katonai egységet (Joint Task Force National Capital Region; JFT-NCR). Ennek egyes csoportjai már éjjel-nappal riadókészültségben vannak. Az esetleges evakuáció megtámogatására két Blackhawk helikopter-századot vezényeltek át Illinois szövetségi államból a főváros szélén álló katonai bázisra.

A főváros légvédelmét egy kétemeletes épületből (Joint Air Defense Operations Center; JADOC) irányítják, amely Washington D.C. határán fekszik, a Bolling légibázison. A JADOC a 2001. szeptember 11-i terrorcselekményt követően épült, és éjjel-nappal felügyeli a légteret a főváros felett.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG