BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2020. február 5. 12:21

Emiatt március 2-ától nem emel díjat, sőt a jegybank által elvárt kedvezményes árú csomagokat is, ha nem is az induláskor, de azt követően nem sokkal tervezi bevezetni – hangzott el a pénzintézet mai háttérbeszélgetésén. További újdonságok, a fizetési kérelem és a QR-kódos átutalás lehetővé tétele is a csőben van.

Március 2-án 5 másodpercen belül kell célba érniük a legfeljebb 10 millió forint értékben egyik bankból a másikba indított átutalásoknak, nemcsak munkanapokon, hanem hétvégén is. Jelenleg az átutalásoknak bankon kívül csak 4 óra alatt és munkanapokon kell teljesülniük. Az azonnali átutalás csak a Magyarországon meglévő forintszámlákra való utalásra vonatkozóan, de akár devizaszámlára is lehet pénzt küldeni, ebben az esetben egy konverzió után landol a pénz a számlán – hangzott el az Erste Bank mai háttérbeszélgetésén.

A 10 millió forintos azonnali átutalási határ egyébként jóval magasabb, mint a 10 ezer eurós eurós átlag, s azt is figyelembe kell venni, hogy a tranzakciók 90 százaléka Magyarországon 50 ezer forint.

Újdonság, hogy az átutalást kezdeményező is megkapja az értesítést arról, hogy átment a pénz. Valamint az is, hogy mindenkinek kell adnia másodlagos azonosítót, a magánszemélyeknek email-címet, adóazonosítót és telefonszámot, cégeknek adószámot. Ez azonban nem kötelező, csak lehetőség. Egy bankszámlaszám regisztrálható az email-címhez, egy az adóazonosítóhoz, egy a telefonszámhoz. Ezt a netbankon keresztül lehet intézni, nem kell személyesen befáradni a bankfiókba. Évente egyszer ellenőrzik a bankok az azonosítót kért ügyfeleknél, hogy kívánják-e továbbra is használni másodlagos azonosítót.

Az új rendszerben lehetővé válik, hogy valaki fizetési kérelmet indítson a partnerének, ám utóbbinak kell eldöntenie, hogy elfogadja-e azt, s elindítja-e az utalást. Ez a fizetési kérelem 30 napig érvényes, s jellemző esetben egy közműszolgáltató használhatja a díjai befizetésére, a csoportos beszedési megbízás alternatívájaként. De arra is alkalmas lehet, hogy egy magánszemély egy másikat kérjen ily módon fizetésre.

A fizetési kérelem bevezetése nem kötelező, s a bankok ezzel kapcsolatos felkészültsége jelentősen eltér, emiatt egyáltalán nem biztos, hogy azzal március 2-án elindulnak. Az Erste ezt tervezi, de hogy mikortól, annak pontos dátumát az illetékesek még nem tudják megmondani.

Még a távolabbi jövő zenéje lehet annak a március 2-ától szintén megnyíló újdonság bevezetése, hogy egy QR (azaz két dimenziós) kód beolvasásával lehessen majd utalást indítani. Például abban az esetben, ha valaki egy kisebb üzletben, mondjuk egy éjjel-nappaliban vásárol, ahol nincs bankkártya-leolvasó, az ügyfélnél pedig nincs pénz. A QR-kódot a saját mobilbankban lehet igényelni. Az Erste minél előbb szeretné ezt a lehetőséget nyújtani.

Dolgozik az Erste a Magyar Nemzeti Bank által előírt kedvezményes árú csomagon is, ezt – mint fogalmaztak – közel az azonnali fizetés indításához próbálják biztosítani. Az év második felében tervezik bevezetni az új, kifejezetten a digitális használatra alkalmas, az Erste-csoportban már létező platformot (George) használnák.

A bankoknak sokkal jobban kell ellenőrizniük az utalásokat, erősítettek a csalást megelőző rendszerét, az afr tudatosságot is követel az ügyfeleket.

Arra fel kell készülniük az ügyfeleknek, hogy március 2-a után egy évben 24 órája lesz a bankoknak a netbankjuk karbantartására, szemben a mostani több nappal.

Makro / Külgazdaság Boris Johnson intenzív osztályra került
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 21:40
Vasárnap este szállították kórházba a brit miniszterelnököt, akinek napközben rosszabbodott az állapota.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: belobbantak Stockholm és Oslo migráns negyedei
Káncz Csaba | 2020. április 6. 21:03
A svéd- és norvég fővárosban a szomáliaiak felülreprezentáltága a halottak között a zsúfolt szállásaiknak köszönhető, valamint alacsony szintű hozzáférésükhöz a járvánnyal kapcsolatos információkhoz. A többnyelvű felvilágosító kampány mindkét országban elkésett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Palkovics elárulta, mennyivel száll be az állam a bérköltségbe
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 20:31
Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb eleme a meglévő munkahelyek védelme a koronavírus-járvány idején - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt csatornázott Orbán Viktor a gazdaságba pár perc alatt
Székely Sarolta | 2020. április 6. 16:43
A programokból ugyan csak 1-1 intézkedést emelt ki a bejelentés során Orbán Viktor miniszterelnök, már ezek is közel 3100 milliárd forintot irányítottak a magyar gazdaságba. 
Makro / Külgazdaság Duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 12:35
Nem állít valósat a New York Times-ban megjelent cikk, miszerint Magyarország már régóta a tömeges fertőzések időszakában lenne, valamint szombatról vasárnapra virradóan duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten - többek között ezek derültek ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor délben bejelentést tesz
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 11:16
A miniszterelnök várhatóan az országmentő gazdasági csomag részleteit fogja ismertetni.
Makro / Külgazdaság Már 1,28 millió korona-fertőzött van a világban
MTI | 2020. április 6. 09:51
Tovább szigoríthat Szlovákia, reménykedik Ausztria. Megszólalt a brit királynő, már a New York-i tigrisek is elkapták a vírust. Nemzetközi körkép.
Makro / Külgazdaság Elő a maszkokat: ma összeül az Országgyűlés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 08:34
A rendeleti kormányzás életbe lépése óta kissé súlytalanná vált Országgyűlés ma kezdi meg soron következő négynapos ülését. A napirendi pontok között nem szerepel a veszélyhelyzet visszavonása, de mentelmi ügyekben dönthetnek a honatyák - legalábbis aki bemegy dolgozni.
Makro / Külgazdaság Trump már látja a fényt az alagút végén
MTI | 2020. április 6. 08:27
Az amerikai elnök szerint közle lehet a járvány vége az USA-ban. A következő két hétben azonban még várhatóan jelentősen emelkedni fog a koronavírusban elhunytak aránya az országban.
Makro / Külgazdaság Rengetegen fognak túlórázni - újabb rendeleteket adott ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 07:25
Újabb kormányrendeletek jelentek meg vasárnap éjszaka a Magyar Közlönyben, ezúttal mind a járványhelyzethez szorosan kapcsolódó témában született, a rendvédelmi szervekről, honvédekről, büntetés-végrehajtásról, valamint az ingyenes parkolásról és a SZÉP-kártyáról is. Ezek közül emeltünk ki néhány fontosabbat, érdekesebbet. 
Friss
hírlevél