4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Növekedési fordulat - honnan jön a lendület? Szeptemberben erre a kérdésre keresi a választ a közgazdász-elit.

Növekedési fordulat - honnan jön a lendület? Ez lesz a címe a Magyar Közgazdasági Társaság 51. Közgazdász-vándorgyűlésének, amelynek idén szeptember 26. és 28. között - 25 év után először - ismét Békés megye, Békéscsaba és Gyula ad otthont. A közgazdász-vándorgyűlések a hazai közgazdász szakma legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelei: a háromnapos tanácskozások plenáris és szekcióülésein vezető gazdaságpolitikusok - jelenlegi és volt kormánytagok, szakpolitikusok -, a pénzügyi és üzleti élet kulcsszereplői, gazdaságkutatók, akadémikusok és egyetemi tanárok tartanak előadásokat a mintegy félezer fős, hazai és határainkon túli magyar közgazdászokból álló hallgatóság előtt.

A hazai közgazdászok túlnyomó többsége egyetért abban, hogy nemzetgazdaságunknak mielőbb „magasabb fordulatszámot” kell elérnie, mert csak a nagyobb jövedelemtermelés garantálhatja az adósságszolgálati terhek viszonylagos csökkenését, és teremtheti meg az alapját az adók mérséklésének. De honnan érkezhet az a lendület, amely segíti majd a gazdaság fölpörgését? A hazai üzleti vagy közületi beruházásoktól? További külföldi működőtőke-befektetésekből? Netán a hazai vagy a külföldi kereslet nekilódulásától? Vagy a következő uniós középtávú programozási időszakban várható támogatásoktól? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ az 51. Közgazdász-vándorgyűlés előadói két plenáris és kilenc szekcióülésen.

A témában a Privátbankár.hu szeptember 18-án rendez konferenciát, melynek legfőbb célja az, hogy az eddigieknél jobban bevonja a nemzetközi tudományos életben (is) résztvevő kutatókat a szakmai és közéleti diskurzusokba, teret biztosítva olyan fórumoknak, ahol rajtuk kívül részt vehetnek a gazdasági és pénzügyi szférában tevékenykedők, a közgazdaság iránt érdeklődők és kiemelt hangsúllyal a gazdaságpolitikai döntéshozók is.

További részletek, előadók, előadások, résztvevő cégek, szervezetek és jelentkezés >>

A rendezvény nyitó plenáris ülésén – szeptember 26-án, csütörtökön délután Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban – többek között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Surányi György, a CIB Bank Zrt. elnöke, volt MNB-elnök, Baráth Etele, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja, volt Európa-ügyi miniszter és László Csaba, a KPMG vezető partnere, korábbi pénzügyminiszter osztja meg gondolatait a vár¬hatóan mintegy félezres hallgatósággal.

A pénteki nap – immár Gyulán – hagyományosan a szekcióüléseké lesz a közgazdász-vándorgyűlésen. A kilenc szekcióban szó esik többek között a gazdaságpolitika, a vállalati finanszírozás, az informatika, az uniós fejlesztések, az infrastruktúra, a logisztika és a külgazdasági stratégia aktuális kérdéseiről is. A szekcióülések előadói között pedig ott lesz például Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Zolnai György, a Budapest Bank Zrt. vezérigazgatója, Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója, Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős helyettes államtitkár, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint Nátrán Roland, az EXIMBANK vezérigazgatója is.

Az 51. Közgazdász-vándorgyűlés szombaton - ugyancsak Gyulán - az Európai Bankfelügyeleti Hatóság főigazgatója, Fakas Ádám előadását követően a Költségvetési Tanács "rendkívüli ülésével" zárul, amelyen előadást tart Matolcsy György jegybankelnök, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács - és a Magyar Közgazdasági Társaság - elnöke is.

Az 51. Közgazdász-vándorgyűlés részletes programja megtalálható a Magyar Közgazdasági Társaság honlapján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Makro / Külgazdaság Újabb tízezrek menekülnek Hegyi-Karabahból
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 08:50
Péntek reggelig több mint 84 ezer belső menekült költözött át Hegyi-Karabahból Örményországba - közölte az örmény kormány sajtószolgálata.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar dolgozik már idehaza
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 08:30
Friss adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG