<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Közgazdász-vándorgyűlés
Makro / Külgazdaság Két hét múlva összeül a magyar közgazdász-elit - miről fognak beszélgetni?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 14:31
A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájának előadásait és panelbeszélgetéseit a pandémiára tekintettel idén is online módon, minden érdeklődő számára ingyenesen teszi elérhetővé a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT).
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint lassul, de nem fullad ki a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 7. 13:25
Lassulás már van, de komoly visszaesés, recesszió még nincs – így összegezte Varga Mihály a világgazdasági folyamatokat és a magyar kilátásokat az 57. Közgazdász Vándorgyűlés záró plenáris ülésén tartott előadásában Nyíregyházán.
Pénzügyi szektor Mi lenne, ha a bankok nem árulhatnák tovább a szuperállampapírt?
Gáspár András | 2019. szeptember 6. 13:09
A hazai bankok egyáltalán nem érzik úgy, hogy degeszre keresnék magukat, a jövedelmezőség magas szintje csak látszólagos, és egyébként is csökkenésnek indult már. Abban mindenki egyetért, hogy komoly robbanás jöhet a hazai hitelezésben, arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy van-e szükség ennyi pénzintézetre Magyarországon. Az MNB alelnöke megkérdezte a bankvezéreket, mit szólnának, ha nem árulhatnák tovább a szuperállampapírt - nem voltak boldogok az ötlettől.
Makro / Külgazdaság A közelgő válságról beszélt Matolcsy György - 2030-ig tervez
Gáspár András | 2019. szeptember 5. 15:51
Gazdasági miniszterként és jegybankelnökként levezényelt programját "magyar modell 1.0"-nak nevezte Matolcsy György, most felvázolta a 2.0-s verziót. 12+1 jelét látja a közelgő válságnak, 2030-ig tervezte el a szükséges lépéseket.
Pénzügyi szektor Jövő nyáron minden megváltozik Magyarországon, amit a fizetésekről tudunk
Gáspár András | 2018. szeptember 9. 14:45
Óriási forradalmat hozhat a hazai fizetési szokásokban az azonnali fizetési rendszer 2019. júliusi indulása – még ha a szakértő szerint a rendkívül ambiciózus tervek ellenére erősen kétséges is, hogy minden tervezett szolgáltatás valóban élesíthető lesz a közelgő határidőre. A lakossági fizetéseknél a bankkártya és a készpénz komoly konkurenciát kap, de a vállalatok is nagyon várhatják a jövő nyarat.
Makro / Külgazdaság Komoly feszültségek az eurózónában: tovább ez már nem mehet
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 9. 11:01
Pelczné Gáll Ildikó szerint az eurózóna nem mehet tovább azon az úton, amelyen most van - túl nagyok a különbségek a tagállamok között, amivel senki sem törődik érdemben.
Makro / Külgazdaság Merész álma van a magyar kormánynak
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 8. 14:44
Már 2030-ra terveznek.
Pénzügyi szektor Őrületes mennyiségű készpénze van a magyaroknak - ki teszi majd rá a kezét?
Gáspár András | 2018. szeptember 7. 20:30
Tele vagyunk készpénzkímélő, új megoldásokkal és lehetőségekkel, és még a gazdaság is szép tempóban fehéredik - ennek ellenére folyamatosan csúcson van a magyarok készpénzállománya, nemzetközi összehasonlításban is kiugróak a magyar számok. A bankvezetők szerint ez a szürkegazdaság melegágya, de amíg ilyen alacsonyak a kamatok és ingyen lehet készpénzt felvenni, ez nem is nagyon fog változni. Pedig ha valaki be tudná csatornázni akár csak a felét a háztartások készpénzének, nagy tettekre lenne képes...
Pénzügyi szektor Óriási tévedés, hogy arany élete van a magyar bankoknak
Gáspár András | 2018. szeptember 7. 12:40
Bár látszólag arany éveket élnek a magyar bankok, a bankvezetők mégis aggódnak a jövedelmezőség miatt - vagy esetleg el is engednék a profitabilitás kérdését. A bankokat érintő magas állami terhek mellett a digitalizáció, az informatikai forradalom jelentette többletköltségek okoznak fejfájást a pénzintézeteknek. A hitelezés egyre jobban bővül, de számos kérdést felvet.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedik az EU-t Debrecenben
Privátbankár.hu | 2018. július 27. 15:38
Az Európai Unió előtt álló kihívásokról, így például a 2020 utáni uniós költségvetés tervezésének állásáról, vagy éppen az USA–EU-vámháború elkerülésének esélyeiről osztják meg gondolataikat a hallgatósággal az 56. Közgazdász-vándorgyűlés európai uniós szekciójának előadói 2018. szeptember 7-én, pénteken 9 órától Debrecenben, a Kölcsey Központban.
Pénzügyi szektor Mitől félnek a magyar bankok, ha egyszer ekkora profitot termelnek?
Gáspár András | 2017. szeptember 8. 18:08
Nem reális, hogy ilyen alacsony kamatkörnyezetben sikerül olyan kiemelkedő profitot elérni, mint 2016-ban - vélik a magyar banki vezetők. Nagy kihívást jelent a digitalizáció mellett az ügynöki tevékenység újbóli elterjedése és az, hogy az emberek egyre inkább a hosszú távra rögzített törlesztőrészletű hiteleket választják. És persze azt, hogy az informatikus bankelnöki fizetést kér.
Makro / Külgazdaság Akárhogy is próbálják leplezni, új világrend van kialakulóban
Gáspár András | 2017. szeptember 8. 11:00
Káncz Csaba, a Privátbankár.hu biztonságpolitikai szakértője tartotta az 55. Közgazdász-vándorgyűlés Fejlődésgazdaságtan szekciójának nyitóelőadását Geopolitikai kihívások az új technológiai korszakban címmel. A világ a válság óta tele van feszültséggel, ami mostanra a biztonságpolitikát is elérte.
Makro / Külgazdaság Összeül a közgazdász-elit - egy Nobel-díjas és Matolcsy tartja a megnyitót
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 10. 11:59
Thomas J. Sargent Nobel-díjas közgazdász, a racionális várakozások elméletének egyik úttörője lesz a nyitó előadója a Magyar Közgazdasági Társaság 55. Közgazdász-vándorgyűlésének. A New York-i Egyetem professzora és Matolcsy György jegybankelnök nyitja meg a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáját.
Makro / Külgazdaság Egerben mondja meg a tutit a Nobel-díjas közgazdász
Privátbankár.hu | 2017. július 21. 10:58
Szeptemberben újra Közgazdász-vándorgyűlés.
Makro / Külgazdaság Tényleg a magyar útról álmodnak a görögök, vagy nem is ugyanabból a gödörből jövünk?
Fellegi Tamás | 2016. szeptember 20. 12:47
Ma ismét a kecskeméti Közgazdász-vándorgyűlés egyik érdekes témakörét fogjuk elemezni, a magyar illetve a görög válságkezelés összehasonlítását. A magyar államháztartás teljesen rendbe jött, a görög egy sokkal nehezebb ügy. Eltérő módszereket alkalmaztak, viszont eltérő volt a kiindulási helyzet is a két esetben.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen költekezés: ezért nem mindegy, mire megy el a közpénz
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 17. 18:13
A versenyképesség múlik rajta.
Makro / Külgazdaság Itt van, mely veszélyek fenyegetik a legjobban a magyar gazdaságot
Gáspár András | 2016. szeptember 17. 12:35
Az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a felminősítés ünneplése mellett beszélt a magyar gazdaság legnagyobb kihívásairól, a bérekről, az egyenlőtlenségekről, a munkaerőhiányról és az államadósságról is.
Vállalat Miért pont Kecskeméten épített és épít gyárat a Mercedes?
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 16. 15:59
Annyira keresik a Mercedeseket, hogy több új gyárat is nyitnak, az egyiket épp Kecskeméten.
Makro / Külgazdaság A sikeres ország titka: több oktatás, több nő a vezetésben, kevesebb korrupció
Gáspár András | 2016. szeptember 16. 15:51
A versenyképesség javításához az egész világon az oktatás minőségének javítására van szükség. A szakértő azt javasolja Magyarországnak, továbbra is európai uniós keretek között gondolkodjunk.
Makro / Külgazdaság Mi történik az iskolákban? Digitális analfabéták a magyar gyerekek
Gáspár András | 2016. szeptember 16. 10:46
Hogy lehet az, hogy olyan magas a fiatalok körében a munkanélküliség, ha egyszer vannak betöltetlen állások? Úgy tűnik, egészen mást várnak el az oktatástól a munkaadók, mint maguk az oktatásban szereplő szakemberek. A PISA-teszteken olyan kulcsterületeken érnek el borzalmas eredményeket a magyar tanulók, mint a matematika, a problémamegoldás vagy épp a digitális szövegértés.
Makro / Külgazdaság Hogyan lehetünk kétszer olyan gazdagok, mint most? Matolcsy György elárulta
Gáspár András | 2016. szeptember 15. 16:12
A magyar gazdaság sikertörténetét a görög gazdaság mélyrepüléséhez hasonlítva mutatta be Matolcsy György, majd a régiónkban minket állva hagyó lengyel gazdaságot állította példának. Ha meg akarjuk szerezni a második 100 milliárd eurónyi GDP-t, akkor Matolcsy György szerint Kína felé kell fordulnunk, rá kell csatlakoznunk a Selyemútra. Beszélt arról is, mi változik a jegybanki alapítványoknál.
Makro / Külgazdaság Összeül a magyar közgazdászelit - van miről beszélni
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 17. 08:47
A Közgazdász-vándorgyűlés központi témája idén a versenyképesség, és ahhoz kapcsolódóan a foglalkoztatás, a szakképzés, a duális képzés, a felsőoktatás és az innováció adják.
Pénzügyi szektor Hova tűnt a Quaestor 150 milliárdja? A jegybank beszáll a tőzsdébe?
Gáspár András | 2015. szeptember 4. 13:20
Mekkora bizalomvesztést okoztak a brókerbotrányok, hány brókercég éli túl? Meddig veszik még a magyarok az állampapírt, és mikor fordulnak a magyar részvények felé? Segít, ha az osztrákok helyett a jegybank növeli a tulajdonrészét a tőzsdében? Ki csap le a magyarok rengeteg készpénzére? Komoly szakemberek vitatták meg a brókerbotrány utáni helyzetet.
Makro / Külgazdaság Az állam majd mindent megold? Ez a baj Magyarországgal
Gáspár András | 2015. szeptember 4. 10:58
Nyakunkon maradt a hatalmas állam, ami képtelen megváltozni, miközben a gazdaság gyorsan átalakul - Bod Péter Ákos szerint a gazdaság növekedését az segítené, ha az állam nem akarna átvenni olyan funkciókat a magánszférától, amit később nem tud ellátni.
Pénzügyi szektor Tiltott állami támogatásról és lemaradó Magyarországról beszélt Csányi Sándor
Gáspár András | 2015. szeptember 3. 16:05
A bankok hitelezni akarnak, ez azonban Magyarországon kockázatos dolog - emiatt és a komoly veszteségeket okozó intézkedések miatt drágábbak a hitelek nálunk. Csányi Sándor szerint a gazdasági növekedést is hátráltatja a magyar bankok kiemelkedő mértékű adóztatása. Tiltott állami támogatás miatt Brüsszelhez fordult az OTP.
Makro / Külgazdaság Miniszterek, államtitkárok, jegybank-alelnökök - Miskolcon ül össze a közgazdász-elit
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 24. 13:32
Péntekig várják a jelentkezést - két plenáris és 13 szekcióülés, 140 előadó Miskolcon.
Makro / Külgazdaság Újra összeül a magyar közgazdász-elit - miről beszélnek?
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 7. 10:19
A fejlődés és a felzárkózás témakörére fókuszál a Magyar Közgazdasági Társaság 53. Közgazdász-vándorgyűlése, amelynek 2015. szeptember 3. és 5. között – tíz év után ismét – a Miskolci Egyetem ad otthont.
Pénzügyi szektor Mindjárt lesz egy rossz bankunk: bedőlt hitel kerestetik
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 5. 15:14
Balog Ádám a jegybank bankrendszerről szóló 10 pontja kapcsán igyekezett eloszlatni a félreértéseket Nyíregyházán. Elárult néhány részletet a rossz bankról is: októberben indulhat az a fél éves időszak, amely során a bankok eladhatják problémás hiteleiket vagy behajtás során hozzájuk került ingatlanjaikat az új eszközkezelőnek
Pénzügyi szektor Villámkérdés, 5 válasz: belépjen-e Magyarország a bankunióba?
Gáspár András | 2014. szeptember 5. 12:40
A Közgazdász-vándorgyűlés egyik panelbeszélgetésének résztvevői válaszoltak röviden a kérdésre.
Pénzügyi szektor Száz éve nem láttunk ennyi pénzt - mégis lesznek bankok, akik kivonulnak
Gáspár András | 2014. szeptember 5. 12:15
Heim Péter szerint hamarosan helyreállhat a hitelezés Magyarországon, ennek egyelőre legnagyobb gátja a nem teljesítő hitelek magas aránya - ekkora pénzbőség nem volt a világban az elmúlt 100 évben, ezen tehát nem múlik. A bankok jövedelmezősége sokat romlott, a devizahitelek rendezése miatt tovább is romlik - lesznek, akiknek így már nem éri meg.
Makro / Külgazdaság Szijjártó: új világrend készül - miben lesz éllovas Magyarország?
Gáspár András | 2014. szeptember 4. 16:38
Új világrend van kialakulóban – ennek lesznek vesztesei és győztesei is. Szijjártó Péter szerint ahhoz, hogy a győztesekhez tartozzunk, gyökeresen át kell alakítani a külpolitikánkat. A klasszikus diplomáciai feladatok mellett a gazdasági érdekek (vállalati szintig lemenő) képviselete kerül a magyar külpolitika fókuszába.
Makro / Külgazdaság Mire készül a kormány? Varga Mihály sok mindent elárult
Gáspár András | 2014. szeptember 4. 16:30
Varga Mihály ismertette a közeljövő gazdaságpolitikai terveit: új programmal szorítanák vissza a feketegazdaságot, 5 millióra emelnék a foglalkoztatottak számát, forintosítják a devizahiteleket, nem bocsátanak ki devizakötvényeket, átgondolják a bankadót és a tranzakciós illetéket, rövid pórázon tarják az önkormányzati eladósodást, újraiparosítanak és elektromos autókat szereznek be.
Makro / Külgazdaság Mire jutottunk az unióban? Újra összeül a magyar közgazdász-elit
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 4. 14:12
Tíz év az EU-ban: az elkötelezettség és a nyitottság szerepe a gazdasági növeke­désben. Ez lesz a címe a Magyar Közgazdasági Társaság 52. Közgazdász-vándor­gyűlésének, amelynek idén szeptember 4. és 6. között – nyolc év után ismét – Nyír­egyháza ad otthont.
Makro / Külgazdaság Matolcsy: megszorítás nem volt, 3 ezer milliárddal jobban állnak a családok
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 28. 13:20
Matolcsy György szerint mára nagyon sokan látják Magyarországon, hogy a magyar nem-hagyományos válságkezelés sikeres. A jegybankelnök szerint Európa a megszorításokat választotta, Magyarországon ezzel szemben "szétosztották a terheket". A volt gazdasági miniszter védőbeszédet tartott az unortodoxia mellett.
Makro / Külgazdaság Meddig tolhatja a vállalatok szekerét a jegybank?
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 27. 12:07
Csermely Ágnes, a Magyar Nemzeti Bank korábbi igazgatója az 51. Közgazdász-vándorgyűlésen elmondta: a válságban szétesett a pénzügyi közvetítőrendszer, a jegybankok korábbi stabilizációs politikája kudarcot vallott. Azóta nem szokványos eszközök tömkelegével sikerült visszanyerni az irányítást, de az alap ugyanaz: az inflációt pórázon kell tartani.
Makro / Külgazdaság Növekedés és bizalom: amíg ezek nincsenek, el leszünk adósodva
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 26. 18:05
Növekedés és bizalom nélkül nem tartható fenn a magyar eladósodottság jelenlegi szintje - véli László Csaba. A korábbi pénzügyminiszter szerint vannak adottságaink, amivel nem tudunk mit kezdeni, de számos tényezőn alakíthatunk - a folyamat azonban sokáig tart.
Makro / Külgazdaság Rendes adófizetők, több gyerek, külföldi munkavállalók - ez is kell a növekedéshez
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 26. 15:55
Sok szempontból javult a magyar gazdaság helyzete, de még Varga Mihály szerint sincs minden rendben. A nemzetgazdasági miniszter szerint nem csak a közmunkások és a külföldi munkavállalók száma növekedett, Surányi György ezt vitatja. Javítani kell az adómorálon és a gyermekvállalási kedven, hitelt kell adni a vállalkozásoknak.
Makro / Külgazdaság "Rendkívüli ülést" tartott a Költségvetési Tanács
Gáspár András | 2012. szeptember 29. 12:20
„Kihelyezett ülést” tartott az egri Közgazdász-vándorgyűlés zárónapján a Költségvetési Tanács.
Pénzügyi szektor Európai bankunió: mi lesz azokkal, akik nem vezették be az eurót?
Gáspár András | 2012. szeptember 29. 11:24
A formálódó európai bankunió számos aktuális kérdésben fontos és jó választ adhat az európai pénzügyi rendszer problémáira, a megvalósításig azonban számos részlet kidolgozására még szükség van – annak veszélye is fenyeget, hogy az eurózóna tagállamai az új rendszerben előnybe kerülnek a zónán kívül rekedt EU-tagállamokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Nyakunkon a stagfláció - el lehet-e inflálni a magyar államadósságot?
Gáspár András | 2012. szeptember 28. 15:23
A magyar gazdaságban beköszöntött a stagfláció - a gyenge növekedéshez gyorsuló infláció párosul, a reálkamat tartósan magasabb, mint a növekedési mutató. Mellár Tamás szerint a kormány kacérkodik az államadósság elinflálásával, ez azonban a komoly devizaadósság miatt nem reális alternatíva.
Személyes pénzügyek Pontra adnák a nyugdíjat - mennyit ér egy gyerek?
Gáspár András | 2012. szeptember 28. 13:29
A jelenlegi demográfiai folyamatok nem csak a TB-nyugdíjrendszert teszik fenntarthatatlanná, hanem a tőkefedezetit is, ezért fordulatra van szükség. A jelenlegi rendszerek igazságtalanok a gyermeket nevelőkkel szemben, létezik azonban olyan javaslat, ami a taníttatott gyermekeket díjazná a szülők nyugdíjában, a gyermekteleneknek pedig kevesebb állami nyugdíjat adna ugyanakkora befizetés után.
Pénzügyi szektor Előbb-utóbb abba kell hagyni a bankok szapulását
Gáspár András | 2012. szeptember 27. 17:35
A magyar bankrendszer a legerősebb Európában, a növekedési kilátásai azonban erősen korlátozottak - pedig az országnak szüksége van nyereséges bankokra, véli Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke. Parragh László, az MKIK elnöke szerint sokkal egészségesebb lenne, ha nagyobb lenne a magyar tulajdon aránya a hazai bankrendszerben.
Makro / Külgazdaság Nincs növekedés a végtelenségig: ideje átgondolni a közgazdaságtant?
Gáspár András | 2012. szeptember 27. 16:38
Az európai döntéshozók már megkezdték azoknak az intézkedéseknek a kidolgozását, amelyek kihúzhatják a kátyúból az Unió gazdaságát, amíg azonban ezek kifejtik hatásukat, az EKB-nak kell helyt állnia a piacokon. Eközben a közgazdászoknak át kell gondolniuk a modelljeiket: véges rendszerben ugyanis nem lehet végtelen növekedés, nem lehet örökre a GDP-ért élni. 50. Közgazdász-vándorgyűlés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG