Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sok szempontból javult a magyar gazdaság helyzete, de még Varga Mihály szerint sincs minden rendben. A nemzetgazdasági miniszter szerint nem csak a közmunkások és a külföldi munkavállalók száma növekedett, Surányi György ezt vitatja. Javítani kell az adómorálon és a gyermekvállalási kedven, hitelt kell adni a vállalkozásoknak.

Javul a helyzet, de még nem érjük utol a szomszédokat

Az 51. Közgazdász-vándorgyűlést szeptember 26. és 28. között rendezi meg a Magyar Közgazdasági Társaság Békéscsabán illetve Gyulán. A vándorgyűlés mottója: Növekedési fordulat – honnan jön a lendület?A több mint félszáz előadó között szerepel Baráth Etele, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Domokos László, Farkas Ádám, Fónagy János, Kovács Árpád, László Csaba, Matolcsy György, Parragh László, Pongrácz Ferenc, Surányi György és Varga Mihály is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az 51. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén Kilábalás – Növekedés című előadásában elmondta: az elmúlt 3 évben sokat javult a magyar gazdaság helyzete, ami a CDS-áraztásunkon is meglátszik, az ország éves bruttó finanszírozási igénye azonban még mindig magas. A GDP-hez viszonyított finanszírozási igény alapján továbbra is Görögországgal, Írországgal és Ciprussal tartozik egy kategóriába. A helyzet jobb, mint 3 évvel ezelőtt, de még mindig nem mérhető több szomszédos ország pozíciójához.

A korábban felvett IMF-hitel törlesztése újabb IMF-hitel felvétele nélkül sikerült – bár tény, hogy a 2013 februári devizakötvény-kibocsátásra szükség volt, ezt azonban kedvező feltételek mellett tudta végrehajtani Magyarország.

A magyar állampapír-hozamok a pozitív nemzetközi piaci hangulat következtében fokozatosan csökkentek; Varga Mihály szerint a várakozások alapján az év végére akár 3 százalékra is csökkenhet az alapkamat.

Az energiaszolgáltatók nem értik a kormány szándékait

Ebben szerepet játszik az infláció mélypontra csökkenése is. Ezzel kapcsolatban a miniszter a rezsicsökkentést is megvédte: a kormány fontos versenyképességi tényezőnek tartja az energiaárakat. Az látszik, hogy az energiaipari cégek visszafogják beruházásaikat, mert nem értik tisztán a kormány szándékait, nem biztosak abban, hogy megtérül beruházások. A nonprofit közműszolgáltatás azonban nem ördögtől való dolog, példaként a francia rendszert említette – a közösségi szempontok ezesetben felülírhatják a profitszempontokat. A privatizáció sikertelenségére a Fővárosi Vízműveket hozta fel Varga.  Az infláció összességében sokkal alacsonyabb lesz, mint korábban várták.

A külföldi tőke beáramlásának tempójával kapcsolatos kritikákra (egy csütörtöki Chikán Attila-interjúra utalva) azt mondta: egy multicég csak egyszer tud Magyarországra jönni – márpedig az 50 legnagyobb nemzetközi vállalat közül 40 képviselteti magát az országban.

Mi lett még jobb?

A strukturális egyenleg javulásában az önkormányzati szektor állami felügyeletének erősítése, az egészségügyi és oktatási kiadások fokozott felügyelete is hozzájárult, de még a jövő évtől kisebb létszámú Országgyűlést is itt említette a miniszter. A drámai szintet elérő adósságráta csökkenni kezdett – állapította meg Varga Mihály. Eközben a külső egyensúly jelentősen javult.

Mitől lesz itt növekedés?

A relatív pozíciónk már javult, a régiós növekedési versenyben már látszódnak a biztató jelek. Lengyelország, Szlovákia azonban még mindig jobb eredményeket tud felmutatni. Idén 1, jövőre 2 százalékos növekedést feltételezhetünk, ennél optimistább elemzések is születnek, 2,7 százalékos jóslatok is vannak 2014-re – a kormány azonban még a jegybank 2,1 százalékos GDP-növekedési várakozásánál is konzervatívabb.

A korábbi növekedésben a túlhitelezés jelentős szerepet játszott, jelenleg viszont gondot okoz a hitelek hiánya, amiben a bankszektorban jelenlévő külföldi tulajdonosok nagy aránya is hátrányt jelent a miniszter szerint. Amikor a belga vagy német bankok saját problémáik megoldását a magyar betétgyűjtésben látták megoldani, az nem jelentett előrelépést az országnak – fogalmazott Varga.

A miniszter szerint a mérlegalkalmazkodás, a hitel/betét-arány csökkenése hamarosan a végéhez ér. A hitelek nélkül a beruházási ráta is csökken – a kormány ezen az MFB-n és az Eximbankon keresztül, a Garantiqán keresztül, valamint az MNB Növekedési Hitelprogramján keresztül igyekszik segíteni.

Nem csak közmunkások és külföldi munkavállalók vannak (?)

Nem igaz, hogy a versenyszférában a külföldi munkavállalók növekvő száma miatt mérhető növekedés a foglalkoztatottak számában – mondta a miniszter. Bár valóban nőtt a külföldi munkavállalók száma, 3 év alatt a KSH számai szerint 40 ezer fővel, Varga szerint még ezen felül is 80-90 ezer fővel nőtt a versenyszférában dolgozók száma. A külföldön munkát vállalók ráadásul 1,7 milliárd eurót utaltak haza a külföldön munkát vállalók egyetlen év alatt – mondta a miniszter.

Varga Mihály után Surányi György tartott előadást, ő a miniszter szavaira reagálva azt mondta: az általa ismert számok szerint a foglalkoztatottak száma szinte kizárólag a közmunkások és a külföldi munkavállalók létszámnövekedésének eredménye.(Surányi György a magyar gazdaságról: Így maradt le Magyarország a versenytársaitól >> )

Javítani kell az adózási morálon, a gyermekvállalási kedven

A demográfiai folyamatokkal vannak gondjai az országnak: 2010-ben még 4, ma már csak 2 aktív dolgozó jut egy nyugdíjasra. Nem csak a lélekszám csökken, hanem a társadalom összetétele is kedvezőtlen irányba változik, gyorsuló ütemben csökken a gyermekszám, amit nem tud kompenzálni a várható élettartam növekedése.

Az adózási kultúrában is fejlődésre van szükség: a szürke és feketegazdaság szerepe még mindig jelentős, ennek is következménye, hogy magas a minimálbért bevallók aránya. A pénztárgépek cseréje kapcsán jól látszik, hogy nem kapkodnak a kereskedők és a forgalmazók sem az adóhatóság által tanulmányozható adatok szolgáltatására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrongó Jeruzsálem – kemény figyelmeztetés Izraelnek
Káncz Csaba | 2021. május 10. 18:44
A nemzetközi közösség tegnap élesen elítélte az izraeli kisajátításokat Kelet-Jeruzsálemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma zárt ülést tart az ügyben. Az Arab Liga külügyminiszterei holnap tanácskoznak. Az erőszak veszélyezteti a koalíciós kormány megalakulását is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövő héten kinyit Ausztria – ott is komoly előnyöket élveznek majd a beoltottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:27
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
Makro / Külgazdaság Egyre elfogadottabb Le Pen pártja a franciáknál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 17:52
Egyre nő azok száma, akik szerint nem veszélyezteti a demokráciát. Minden második ember ugyanakkor továbbra is elutasítja.
Makro / Külgazdaság 2022-ben már havi 8250 forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék
Kormos Olga | 2021. május 10. 16:18
Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.
Makro / Külgazdaság 100,5 milliárdos plusszal zárt áprilisban az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2021. május 10. 12:09
Kb. mint tavaly.
Makro / Külgazdaság Megint drágulás lesz a hazai benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 10:33
Ezúttal azonban csak a gázolaj literenkénti bruttó átlagára megy feljebb, 2 forintal, a benziné változatlan marad. Aminek következtében március végét követően ismét az a helyzet áll elő, hogy a két üzemanyag-fajta szinte hajszálra ugyanannyiba kerül majd, csak most a benzin a drágább. 
Makro / Külgazdaság Keddtől Törökországba is utazhatnak a már beoltott magyarok
MTI | 2021. május 10. 09:57
És jöhetnek hozzánk a már beoltott törökök. A két ország kölcsönösen elfogadja egymás oltási igazolványait.
Makro / Külgazdaság Mától ismét iskola - vissza kell szocializálni a gyerekeket
Kormos Olga | 2021. május 10. 09:52
Ma reggel a felsőoktatás kivételével ismét visszaállt a rend: már nemcsak az általános iskolák alsósait, de a felsősöket, valamint a középiskolásokat is személyesen várták a tanárok. Több hónap után nem könnyű ismét a jelenléti oktatásban részt venni, sokan félnek is visszaülni a padokba. Egy édesapa ezért azt kéri a pedagógusoktól, hogy a visszatéréskor legyenek kíméletesek a gyerekekkel.
Makro / Külgazdaság 1003 milliárdból gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:16
Ez jócskán több az idei keretnél. 
Makro / Külgazdaság Nem hosszabbítja meg szerződését az AstraZenecával az EU
MTI | 2021. május 10. 07:18
Bizalomhiány alakult ki az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártóval szemben a lassú szállítások miatt, ezért nem hosszabbítja meg a vakcinavásárlási szerződést a céggel az Európai Bizottság - mondta vasárnap a VRT holland nyelvű belga köztévének Didier Reynders uniós biztos.
hírlevél
depositphotos