7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Varga Mihály ismertette a közeljövő gazdaságpolitikai terveit: új programmal szorítanák vissza a feketegazdaságot, 5 millióra emelnék a foglalkoztatottak számát, forintosítják a devizahiteleket, nem bocsátanak ki devizakötvényeket, átgondolják a bankadót és a tranzakciós illetéket, rövid pórázon tarják az önkormányzati eladósodást, újraiparosítanak és elektromos autókat szereznek be.

A nyíregyházi 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Varga Mihály azt mondta: az élet igazolt bennünket – utalt egy évvel ezelőtti beszédére, amelyben 2 százalékos gazdasági növekedést ígért erre az évre (a friss prognózisok szerint 3 százalék felett lesz GDP-növekedés éves szinten).

Nemzetközi helyzetkép

-          Az Egyesült Államokban a Fed mennyiségi lazítása ősszel befejeződik, vége az olcsó pénz korának. A pénzügyi válság gyújtópontját jelentő ingatlanszektorban és más ágazatokban is kilábalás jelei látszanak, Amerikából kiindulva már látszik a globális növekedés.

-          Kínában a kormány továbbra is segíti az állam a gazdaság fejlődését, azt azonban nehéz megítélni, hogy a társadalmi feszültség pontosan milyen mértékű.

-          Az eurózónában mennyiségi lazítás indul, ennek mérete 1000 milliárd eurós nagyságrendű lehet – az EU-ban tehát enélkül nem tudják kezelni a bajokat. Geopolitikai feszültségek vannak, a feldolgozóiparban, szolgáltató szektorban ez hangulatromlást fog előidézni. Európa-szerte folyik a bankszektor helyzetének értékelése, ennek eredménye nem biztos, hogy felhőtlen lesz. Az EU a tervekkel ellentétben nem lett a világgazdaság központja, nő a lemaradás Kínával, USA- val szemben.

Visszaszorítanák a feketegazdaságot - új program indul

Magyarországon a feketegazdaság visszaszorításában jelentős eredmények születtek a közelmúltban. Kb. 20 és 30 százalék között van a gazdaságban a feketegazdaság részaránya, ebben van még mit tennie a magyar politikának. Ősztől a Magyarországra érkező áruk szorosabb nyomon követése, az áfa-csalás visszaszorítására indul program. Ausztria lesz a minta, a benchmark (7-8 százalékos a feketegazdaság becsült aránya).

A pénztárgépek bevezetése jelentős eredményeket hozott, az áfa elkezdte hozni a költségvetésben várt szintet. Ez nem csak az adóbevételeket növeli, az online pénztárgépek a kereskedőket is segítik: példaként egy csepeli vendéglátót említett, ahol délután 2 és 4 között semmit sem ütött be a kasszába – a tulajdonos innen tudta meg, hogy az ilyenkor pultban álló alkalmazottja becsapja őt.

5 millió foglalkoztatott a cél

A foglalkoztatottak száma 4,1 millió fölé emelkedett, de még van hova fejlődni. A cél az, hogy a csehországi foglalkoztatottsági rátához hasonlót érjünk el: ez 5 millió foglalkoztatottat jelentene. A meglévő munkahelyek védelmét az akcióterv keretében folytatják.

A közfoglalkoztatás nem egy tartós munkaviszony, a kormánynak nem célja, hogy százezreket tartson el közmunkából. A cél az, hogy a segély helyett munkát adjanak az embereknek, akiket így visszavezetnek a munkaerőpiacra. Közmunka mellett képzési programokat is indítanak. Idén 47 milliárd forinttal megemeli az erre a célra szánt támogatást.

Ősztől átszervezik a munkaügyi hivatalokat, kamarai és érdekképviseleti együttműködéssel, a képzett munkaerő munkához juttatását szeretnék elősegíteni.

Tavasszal forintosítják a devizahiteleket, lehet hogy átgondolják a bankadót, tranzakciós illetéket

A Bankszövetséggel sokat egyeztetnek Varga elmondása szerint. A kormány célja, hogy a bankrendszer több mint 50 százaléka magyar kézben legyen. Nem gazdasági nacionalizmusból, hanem azért, mert a külföldi tulajdonú bankok a válság óta sokkal kevésbé hitelezik a magyar vállalkozásokat, mint a magyar tulajdonúak. Az MKB-t ennek szellemében vásárolták meg – igaz, csak átmeneti időre. A bank tulajdonosi csoportja kereste meg a kormányt, a „feljavítás” után értékesíteni fogják, magánkézbe adják.

A Kúria kimondta, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el, ezért el kell számolniuk a devizahitelesekkel – ezt tehát bírósági döntés mondja ki, nem a kormány kezdeményezése. Egyelőre becslések vannak, ez milyen mértékben érintheti a bankrendszert – a minisztérium 3 milliárd eurót becsül most, pontos szám a jogszabály megszületése után lesz. Ezt követi a devizahitelek kivezetése a pénzintézeti rendszerben. Ettől nem szűnik meg az összes devizahitel, magánszemélyek továbbra is vehetnek fel ilyet, ha megfelelő a jövedelmük. A tavasz folyamán indulhat meg a forintosítás. A magyar bankrendszerben ettől csökkennek majd a kockázatok. Ha indokolt, a bankadó és a tranzakciós illeték tekintetében apró módosítások szükségessé válhatnak – mondta Varga.

Önkormányzatok: nincs több eladósodás

Az önkormányzatoktól átvett 1200-1300 milliárd forintos adósság fejében központi kontrollt tart a kormány, működési eladósodást nem engedélyeznek. Beruházási célból viszont vehetnek fel hitelt az önkormányzatok, ehhez a kormány elképzeléseivel egybevágó tervekre van szükség, ilyet támogatnak.

Jövőre sem lesz devizakibocsátás

Ami a fiskális fegyelmet illeti: a kormány továbbra sem enged a 3 százalékos hiányból. Idén már nem kíván devizakötvénnyel piacra menni a kormány, sőt, jövőre sem. 2015 ebből a szempontból kedvezőbb lesz, kevesebb lesz a devizalejárat (és a miniszter szavai alapján ennek megújítását is forintból tervezik).

Gazdaságpolitikai célok

- Az államháztartás kiadási oldalának 45 százalék alá csökkentenék, kiemelt feladat az adócentralizáció, az újraelosztás  csökkentése.

- Újraiparosítással 20 százalék fölé emelnék a beruházási rátát.

- Az ország újraiparosítása nélkülözhetetlen a gazdaság fejlődéséhez. Ebben kiemelt szerep jut a járműiparnak, ezen belül az elektromobilitás elterjedését szolgáló iparnak. A paksi beruházás ennek lehetőségét teremti meg. Elektromos autók beengedése a buszsávba, elektromos autók közbeszerzése – ezeket a terveket említette Varga.

- Nem az a baj, hogy a multicégek 80 százalékos osztalék kifizetése mellett döntenek, de azt szeretné elérni a kormány, hogy ennek minél nagyobb részét Magyarországon fektessék be újra.

- hitelminősítés: a tavaszi 3 milliárdos devizakötvény-kibocsátáskor hatszoros volt a túljegyzés – ez az igazi hitelminősítés Varga szerint. Egy fricskát is adott a minősítőknek: emlékeztetett arra, a Lehmann Brothers A minősítésű volt, amikor bedőlt. Azért a hitelminősítőket is szeretnék meggyőzni - egyelőre egyet sikerült, a Dagong már felminősített minket, a következő hónapokban remélhetőleg követik.

- Nagy lehetőségeink vannak az élelmiszeriparban; a jövőben több EU-forrást irányítanának ide. Egészségiparban is bővül a támogatotti kör. Elektronikai iparban is komoly potenciált lát, a következő 10 évben újabb innovációs központokat szeretnének alapítani. A védelmi ipar szerepét szeretnék növelni. A logisztikai iparban is szeretnének fejleszteni, Közép-Európa logisztikai központjává alakítanák az országot, ebben Chikán Attilával is együttműködnek.

Csütörtökön kezdődik a háromnapos 52. Közgazdász Vándorgyűlés, amelynek helyszíne ezúttal Nyíregyháza. A konferencia címe: Tíz év az EU-ban: az elkötelezettség és a nyitottság szerepe a gazdasági növekedésben.

A Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett közgazdász-vándorgyűlés előadói között idén is ott lesznek a gazdasági-pénzügyi kor­mányzat, a tudományos élet és az üzleti szféra jeles képviselői, vezetői. Így a konferencia plenáris ülésein előadást tart többek között Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Domokos László, az Állami Számvevő­szék elnöke, Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Török Ádám akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, az MKT alelnöke, vala­mint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

A Közgazdász Vándorgyűlésről a Privátbankár.hu a helyszínről tudósít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG