<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Varga Mihály ismertette a közeljövő gazdaságpolitikai terveit: új programmal szorítanák vissza a feketegazdaságot, 5 millióra emelnék a foglalkoztatottak számát, forintosítják a devizahiteleket, nem bocsátanak ki devizakötvényeket, átgondolják a bankadót és a tranzakciós illetéket, rövid pórázon tarják az önkormányzati eladósodást, újraiparosítanak és elektromos autókat szereznek be.

A nyíregyházi 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Varga Mihály azt mondta: az élet igazolt bennünket – utalt egy évvel ezelőtti beszédére, amelyben 2 százalékos gazdasági növekedést ígért erre az évre (a friss prognózisok szerint 3 százalék felett lesz GDP-növekedés éves szinten).

Nemzetközi helyzetkép

-          Az Egyesült Államokban a Fed mennyiségi lazítása ősszel befejeződik, vége az olcsó pénz korának. A pénzügyi válság gyújtópontját jelentő ingatlanszektorban és más ágazatokban is kilábalás jelei látszanak, Amerikából kiindulva már látszik a globális növekedés.

-          Kínában a kormány továbbra is segíti az állam a gazdaság fejlődését, azt azonban nehéz megítélni, hogy a társadalmi feszültség pontosan milyen mértékű.

-          Az eurózónában mennyiségi lazítás indul, ennek mérete 1000 milliárd eurós nagyságrendű lehet – az EU-ban tehát enélkül nem tudják kezelni a bajokat. Geopolitikai feszültségek vannak, a feldolgozóiparban, szolgáltató szektorban ez hangulatromlást fog előidézni. Európa-szerte folyik a bankszektor helyzetének értékelése, ennek eredménye nem biztos, hogy felhőtlen lesz. Az EU a tervekkel ellentétben nem lett a világgazdaság központja, nő a lemaradás Kínával, USA- val szemben.

Visszaszorítanák a feketegazdaságot - új program indul

Magyarországon a feketegazdaság visszaszorításában jelentős eredmények születtek a közelmúltban. Kb. 20 és 30 százalék között van a gazdaságban a feketegazdaság részaránya, ebben van még mit tennie a magyar politikának. Ősztől a Magyarországra érkező áruk szorosabb nyomon követése, az áfa-csalás visszaszorítására indul program. Ausztria lesz a minta, a benchmark (7-8 százalékos a feketegazdaság becsült aránya).

A pénztárgépek bevezetése jelentős eredményeket hozott, az áfa elkezdte hozni a költségvetésben várt szintet. Ez nem csak az adóbevételeket növeli, az online pénztárgépek a kereskedőket is segítik: példaként egy csepeli vendéglátót említett, ahol délután 2 és 4 között semmit sem ütött be a kasszába – a tulajdonos innen tudta meg, hogy az ilyenkor pultban álló alkalmazottja becsapja őt.

5 millió foglalkoztatott a cél

A foglalkoztatottak száma 4,1 millió fölé emelkedett, de még van hova fejlődni. A cél az, hogy a csehországi foglalkoztatottsági rátához hasonlót érjünk el: ez 5 millió foglalkoztatottat jelentene. A meglévő munkahelyek védelmét az akcióterv keretében folytatják.

A közfoglalkoztatás nem egy tartós munkaviszony, a kormánynak nem célja, hogy százezreket tartson el közmunkából. A cél az, hogy a segély helyett munkát adjanak az embereknek, akiket így visszavezetnek a munkaerőpiacra. Közmunka mellett képzési programokat is indítanak. Idén 47 milliárd forinttal megemeli az erre a célra szánt támogatást.

Ősztől átszervezik a munkaügyi hivatalokat, kamarai és érdekképviseleti együttműködéssel, a képzett munkaerő munkához juttatását szeretnék elősegíteni.

Tavasszal forintosítják a devizahiteleket, lehet hogy átgondolják a bankadót, tranzakciós illetéket

A Bankszövetséggel sokat egyeztetnek Varga elmondása szerint. A kormány célja, hogy a bankrendszer több mint 50 százaléka magyar kézben legyen. Nem gazdasági nacionalizmusból, hanem azért, mert a külföldi tulajdonú bankok a válság óta sokkal kevésbé hitelezik a magyar vállalkozásokat, mint a magyar tulajdonúak. Az MKB-t ennek szellemében vásárolták meg – igaz, csak átmeneti időre. A bank tulajdonosi csoportja kereste meg a kormányt, a „feljavítás” után értékesíteni fogják, magánkézbe adják.

A Kúria kimondta, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el, ezért el kell számolniuk a devizahitelesekkel – ezt tehát bírósági döntés mondja ki, nem a kormány kezdeményezése. Egyelőre becslések vannak, ez milyen mértékben érintheti a bankrendszert – a minisztérium 3 milliárd eurót becsül most, pontos szám a jogszabály megszületése után lesz. Ezt követi a devizahitelek kivezetése a pénzintézeti rendszerben. Ettől nem szűnik meg az összes devizahitel, magánszemélyek továbbra is vehetnek fel ilyet, ha megfelelő a jövedelmük. A tavasz folyamán indulhat meg a forintosítás. A magyar bankrendszerben ettől csökkennek majd a kockázatok. Ha indokolt, a bankadó és a tranzakciós illeték tekintetében apró módosítások szükségessé válhatnak – mondta Varga.

Önkormányzatok: nincs több eladósodás

Az önkormányzatoktól átvett 1200-1300 milliárd forintos adósság fejében központi kontrollt tart a kormány, működési eladósodást nem engedélyeznek. Beruházási célból viszont vehetnek fel hitelt az önkormányzatok, ehhez a kormány elképzeléseivel egybevágó tervekre van szükség, ilyet támogatnak.

Jövőre sem lesz devizakibocsátás

Ami a fiskális fegyelmet illeti: a kormány továbbra sem enged a 3 százalékos hiányból. Idén már nem kíván devizakötvénnyel piacra menni a kormány, sőt, jövőre sem. 2015 ebből a szempontból kedvezőbb lesz, kevesebb lesz a devizalejárat (és a miniszter szavai alapján ennek megújítását is forintból tervezik).

Gazdaságpolitikai célok

- Az államháztartás kiadási oldalának 45 százalék alá csökkentenék, kiemelt feladat az adócentralizáció, az újraelosztás  csökkentése.

- Újraiparosítással 20 százalék fölé emelnék a beruházási rátát.

- Az ország újraiparosítása nélkülözhetetlen a gazdaság fejlődéséhez. Ebben kiemelt szerep jut a járműiparnak, ezen belül az elektromobilitás elterjedését szolgáló iparnak. A paksi beruházás ennek lehetőségét teremti meg. Elektromos autók beengedése a buszsávba, elektromos autók közbeszerzése – ezeket a terveket említette Varga.

- Nem az a baj, hogy a multicégek 80 százalékos osztalék kifizetése mellett döntenek, de azt szeretné elérni a kormány, hogy ennek minél nagyobb részét Magyarországon fektessék be újra.

- hitelminősítés: a tavaszi 3 milliárdos devizakötvény-kibocsátáskor hatszoros volt a túljegyzés – ez az igazi hitelminősítés Varga szerint. Egy fricskát is adott a minősítőknek: emlékeztetett arra, a Lehmann Brothers A minősítésű volt, amikor bedőlt. Azért a hitelminősítőket is szeretnék meggyőzni - egyelőre egyet sikerült, a Dagong már felminősített minket, a következő hónapokban remélhetőleg követik.

- Nagy lehetőségeink vannak az élelmiszeriparban; a jövőben több EU-forrást irányítanának ide. Egészségiparban is bővül a támogatotti kör. Elektronikai iparban is komoly potenciált lát, a következő 10 évben újabb innovációs központokat szeretnének alapítani. A védelmi ipar szerepét szeretnék növelni. A logisztikai iparban is szeretnének fejleszteni, Közép-Európa logisztikai központjává alakítanák az országot, ebben Chikán Attilával is együttműködnek.

Csütörtökön kezdődik a háromnapos 52. Közgazdász Vándorgyűlés, amelynek helyszíne ezúttal Nyíregyháza. A konferencia címe: Tíz év az EU-ban: az elkötelezettség és a nyitottság szerepe a gazdasági növekedésben.

A Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett közgazdász-vándorgyűlés előadói között idén is ott lesznek a gazdasági-pénzügyi kor­mányzat, a tudományos élet és az üzleti szféra jeles képviselői, vezetői. Így a konferencia plenáris ülésein előadást tart többek között Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Domokos László, az Állami Számvevő­szék elnöke, Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Török Ádám akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, az MKT alelnöke, vala­mint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

A Közgazdász Vándorgyűlésről a Privátbankár.hu a helyszínről tudósít.

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG