Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nyakunkon maradt a hatalmas állam, ami képtelen megváltozni, miközben a gazdaság gyorsan átalakul - Bod Péter Ákos szerint a gazdaság növekedését az segítené, ha az állam nem akarna átvenni olyan funkciókat a magánszférától, amit később nem tud ellátni.
Bod Péter Ákos egy korábbi előadáson. MTI Fotó: Beliczay László

Az állam képtelen megváltozni, a gazdaság viszont átalakul

Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanszékvezető tanára, a jegybank korábbi elnöke az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában arról beszélt: Magyarországon állandó a túlméretezett államháztartás, azaz a masszív állami elvonás és kiterjedt állami költés. Az állami újraelosztás mértéke a régi jóléti államok szintjén mozog, messze meghaladva a régiós versenytársakat. Az is jellemző mutató, hogy az állam a legnagyobb munkáltató.

Az adminisztrációs teher is a nyakunk marad a régi rendszerből, a hatósági aktivitás mértéke jelentős – a növekedésre, versenyképességre rátelepszik az állam túl nagy szerepe.

Miközben az nagy rendszerek nem képesek megújulni, az iparunkban ugyanakkor volt szerkezetváltás: a nagy hozzáadott-értékű termékek aránya nagyot csökkent a kisebb haé-termékekhez képest. A gazdaság szerkezetében is állt be gyors változás: a nettó export ugrásszerűen megugrott, mind az áruk és szolgáltatások egyenlegének, mind az EU-transzferek és a külföldről hazautalt jövedelmeknek köszönhetően.

Rövidlátó politika = rövidlátó üzleti világ

Elvileg a gazdasági ciklus kilengéseit mérsékelhetné az állami aktivitás, de a valóságban (nem csak nálunk) üzleti-politikai ciklus érvényesül.

Ha a politika csak rövid távra lát előre, akkor az üzleti világ sem fog tízéves távlatokban tervezni -  mérséklődik a beruházási volumen, rövidül a tervezési időtáv.

A változásokkal, reformokkal szembeni ellenállás miatt lassúvá válik az alkalmazkodás, ami majd aztán hirtelen következik be – Bod Péter Ákos szerint olyan ez, mint az adóbevallás vagy az új pénztárgépekre való átállás: mindenki az utolsó pillanatra halasztja, hátha történik valami még addig…

Mitől működne jobban a magyar gazdaság?

Alaposabb hatásvizsgálatokra lenne szükség a tervezésnél, valmint – a nem csak Magyarországra jellemző - rövidlátás elhagyására.

A társadalmi értékrend alakítható, a fennálló viszonyokkal ellentétben álló kormányzati propaganda, miszerint az állam minden problémák megoldója. A magyar állam túlzott kiterjedése pedig minden nemzetközi elemzés szerint hosszabb távon gazdaságilag káros – ennek mérséklése gyorsítaná a racionális alkalmazkodást, csökkentené a gazdaság volatilitását, javítaná a növekedési képességet és mérsékelné a politikai kockázatot.

Az államnak nem kellene átvennie olyan funkciókat a magánszférától, amelyeket aztán később nem tud ellátni – mondta Bod Péter Ákos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.