TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Matolcsy György szerint mára nagyon sokan látják Magyarországon, hogy a magyar nem-hagyományos válságkezelés sikeres. A jegybankelnök szerint Európa a megszorításokat választotta, Magyarországon ezzel szemben "szétosztották a terheket". A volt gazdasági miniszter védőbeszédet tartott az unortodoxia mellett.

Reform és fordulat címmel tartott előadást az 51. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén Matolcsy György. A jegybankelnök a nem-hagyományos magyar válságkezelés eredményeit tekintette át.

Amikor beütött a válság, Európában 3 fajta válság ütötte fel a fejét: adósságválság, költségvetési és gazdasági válság volt – a struktúrák voltak válságban. Nem csoda, hogy mindenhol strukturális reformokra biztatták a gazdaságpolitikai döntéshozókat az európai szervezetek. Ez azonban időigényes, és 3-5 év alatt hozza meg az eredményét. Jellemzően először pénzbe kerülnek, és csak később hoznak megtakarítást – időt kellett tehát nyerni.

A hagyományos válságkezelés erre egyetlen módszert ajánl: a megszorításokat, be kell szedni a bevételt a családoktól, vállalkozásoktól. Az európai társadalmak azonban sorra fellázadtak az EU által diktált megszorítások ellen. A politikai stabilitás elvesztése pedig a reformok lassulásához vezet. 16 kormány bukott meg Európában, 15 országban - mondta Matolcsy.

A nem-hagyományos magyar válságkezelés használja a strukturális reformokat használja, de nem megszorításokkal, hanem a költségek, terhek szétosztásával (a bankrendszer, az energiaszektor és más szektorok között). Magyarországon éppen ezért sikerült megőrizni a politikai stabilitást. Demokráciában nem lehet a hagyományos eszközökkel kezelni a válságot - mondta a jegybankelnök. Később hozzátette: ennek következménye az is, hogy nálunk a legmagasabb a bankadó szintje.

Így változik a monetáris politika

Matolcsy György elmondta: a monetáris politika megújul. Ami változatlan marad, az egyrészt a "horgony", a középtávú inflációs célkitűzés, másrészt a jegybank 3 mandátuma: az árstabilitás, a pénzügyi stabilitás és - ha az előbbi kettő rendben van - a gazdaságpolitika támogatása. Matolcsy szavai szerint nem változik a konzervatív devizatartalékolás sem: továbbra is szem előtt tartják a Guidotti-Greenspan szabályt (eszerint a devizatartalék akkor elegendő, ha fedezi a nemzetgazdaság rövid távú, legfeljebb egyéves lejáratú devizakötelezettségét – így súlyos piaci turbulencia esetén sem állhat fenn fizetésképtelenség, ha a piacról nem lehetséges megújítani a lejáró hiteleket – a szerk.).


Több dolog viszont változik a monetáris politikában: a középtávon alacsony inflációs nyomás tartósan laza monetáris kondíciókat tesz lehetővé Matolcsy György szerint. A jegybanknak elég mozgástere van a gazdasági növekedés támogatásához a Növekedési Hitelprogramon keresztül, melynek keretösszege az első két körben maximálisan 750+2000 milliárd forint.

Mit tett a jegybankokkal a válság? Hogy kerül a PSZÁF az MNB-hez?Csermely Ágnes, a Magyar Nemzeti Bank korábbi igazgatója a Közgazdász-vándorgyűlésen korábban elmondta: a válságban szétesett a pénzügyi közvetítőrendszer, a jegybankok korábbi stabilizációs politikája kudarcot vallott. Azóta nem szokványos eszközök tömkelegével sikerült visszanyerni az irányítást, de az alap ugyanaz: az inflációt pórázon kell tartani. Az előadásról itt olvashat >>

A monetáris politika és a pénzügyi szabályozás erősebb összehangolása érdekében integrálják a mikroprudenciális szabályozásért felelős PSZÁF-ot a jegybankba. Emellett az MNB eredményét is figyelik – ha ugyanis működési vesztesége van a jegybanknak, ami meghaladja a korábban felhalmozott eredménytartalékot, azt a következő évi költségvetésből kell megtéríteni. Matolcsy György elmondta: 2013-ban 0 közeli eredményre számítanak (a jegybank működési eredménye egyébként elsősorban az euró forintárfolyamán illetve az eurókamatok és forintkamatok különbségén múlik).

Le lehetett vinni az alapkamatot 4 százalék alá

Az infláció (ideértve a fogyasztóiár-indexet és az adószűrt maginflációt) szintje mélyen a 3 százalékos cél alatt van. Matolcsy György szerint ez egy tartós folyamat: a jegybankelnök által bemutatott legyezőábra szerint az alappálya alapján a 2014-es enyhe emelkedés után 2015-re beállhat a 3 százalékos szint. Ez jelentős kamatcsökkentést tett lehetővé (kezdetben a korábbi jegybanki vezetés ellenszavazatai ellenére, a külső monetáristanács-tagok szavazataival): nagyjából változatlan MNB-kötvényállomány mellett 7-ről 4 százalék alá csökkent az alapráta. Ezzel több mint 80 milliárdot takarított meg az ország a fizetett kamatokon 2012 augusztusa óta – mondta Matolcsy. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a jegybank eredménye 0 legyen, ne legyen szükség a költségvetési feltöltésre.

Az alapkamatcsökkentés végiggyűrűzik a bankrendszeren; a betéti termékek és a hitelek kamata is csökken.Ez még önmagában nem élénkítette azonban a vállalati hitelezést, ezért hívták életre a Növekedési Hitelprogramot.

3 ezer milliárddal jobban állnak a családok

A pénzügyi stabilitás megvalósult Magyarországon, a bankok tőkehelyzete stabil, miközben a hitel-betét arány egészségesebb - mondta Matolcsy György. A lakosság nettó pénzügyi vagyona pedig az elmúlt 3 évben közel 3 ezer milliárd forinttal nőtt (nagyrészt a középosztály járt jól): ez nagyrészt a hitelállomány csökkenésének (a végtörlesztést is beleértve, 2 ezer milliárd) másrészt a megtakarítások állományának növekedésének (ezermilliárd forint) következménye.

A Növekedési Hitelprogram I. pillérében 60 százalék az új hitelek aránya (ebből 32 százalékpont az új beruházási hitelek, 28 százalékpont az új forgóeszközhitelek aránya), a források 40 százalékát korábbi hiteleik kiváltására fordították a vállalkozások.

A monetáris politika reformját a gazdaságpolitika fordulata tette lehetővé – összegezte Matolcsy. Egy pénzügyi elemző véleményét idézve azért azt is elmondta: ha lehetett 7-ről 4 százalék alá csökkenteni az alapkamatot, akkor a csökkentés ellen szólóknak nem volt igaza, a jegybank régi vezetése hibázott.

Matolcsy megvédi az unortodoxiát

A jegybankelnök nem felejtette el, hogy korábban ő volt a nemzetgazdasági miniszter, így előadásában sokat foglalkozott az általa végrehajtott intézkedésekkel, a leginkább unortodoxként emlegetett nem-hagyományos gazdaságpolitikai eszközökkel és azok eredményével előadásában. Matolcsy György a GDP-arányos államadósság csökkenését kivételesnek nevezte, mind regionális mind pedig európai összehasonlításban. Az államadósság trendje a jegybankelnök szerint a politikai ciklusoktól függ: a GDP-arányos államadósság legalábbis 1998 és 2002 között csökkent, majd 2010-ig nőtt, azóta pedig újra enyhén csökkent. Matolcsy szerint "egészen biztosak lehetünk benne", hogy az év végére 80 százalék alá csökken a GDP-arányos államadósság szintje.

A költségvetési válság kezelése ráadásul adóemelés, az adócentralizáció növelése nélkül ment végbe Magyarországon - mondta.

Matolcsy György a foglalkoztatás növekedését az EU-ban kivételesnek nevezte (a napokban jelent meg a KSH friss munkaügyi statisztikája, ami valóban a foglalkoztatottság emelkedéséről és az infláció csökkenéséről tanúskodik. Ennek forrásáról azonban Varga Mihály és Surányi György eltérő véleményt fogalmazott meg a Közgazdász-vándorgyűlésen – részletek >>)

Az IMF programjaiban résztvevőkhöz hasonlítva mind a költségvetési egyenleg, mind pedig a folyó fizetési mérleg tekintetében kiemelkedő Magyarország teljesítménye. Ezek a folyamatok pedig a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez vezettek, ami fordulatot jelentett.

Matolcsy György a gazdasági növekedésben is látja a trendfordulót, a magyar gazdaság növekedése újra a német gazdaságéhoz mérhető – mondta. Összességében a strukturális reformok gazdasági-pénzügyi fordulatot hoztak a magyar gazdaságban a jegybankelnök előadása szerint, miközben az európai válságkezelés versenyében elbuktak a csak hagyományos eszközök.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél